Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstępnie chciał bym powitać wsystskich użytkowników i podziękować, za ewentualne podzielenie się że mną swoimi doświadczeniami. Chciał bym podzielić się z wami poim ostatnim Audio doświadczeniem, i może uzyskać odpowiedzi które pomogą mi zrozumieć dla czego tak jest. 

Niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem kolumn Canton RC-L. Na tamten moment jedynym wzmacniaczem jaki posiadałem była SABA VS2080, jak wiadomo wzmacniacz sporo za słaby, ale mimo to świetnie sobie radził. W między czasie cały czas szukałem dość budżetowego grajka z odpowiednią mocą, wybór padł na Denona POA-2200. Sprzęt miał do mnie trafić w ciągu tygodnia. Kiedy czekałem na sprzęt przypadkowo wylicytowałem Sabę MI215 która trafiła do mnie na drugi dzień. Cantony grały z nią na prawdę świetnie, dosyć sucho na średnicy , z dosłownie przecinającymi na pół wysokimi tonami, i bardzo głębokimi niskimi tonami. Patrząc na moc Saby (120/4ohm) nie mogłem się doczekać Denona który według producenta ma(220/8ohm). Kiedy podpiąłem Denona z preampem pra1500 poczułem straszne rozczarowanie. Zrobiło się dość płasko na co byłem przygotowany znając markę, scena się powiększyła i mimo o połowę mniejszym natężeniu wysokich tonów można było usłyszeć wiecej  szczegółów. Jest tylko jedno małe ale. Co się stało z basem?  Po głębokich pomrukach i tąpnięciach z Saby wpadły na mnie twarde, konturowe uderzenia z natężeniem wzmacniacza co najwyżej 40W.  Szukałem już odpowiedzi na forach zagranicznych, zdania są podzielone. Jedni twierdzą, że rozsadza ich kolumny, inni mają podobne zdanie. Jak na 17kg i 200W wydaje mi się trochę słabo. Zastanawiałem się, czy po prostu taka ich natura z czy może mam problem z wyschniętymi kondensatorami o których tak często piszą w denonie. Kolejna sprawa to pobór mocy. Widziałem wersję 500W i 320W w zależności o kraju( moj320W) . Czy może to mieć wpływ, tym bardziej, że moc końcowa podobno jest taka sama dla obu wersj. Bardzo proszę was o wasze doświadczenia z tym piecem i dziękuję za cierpliwość w czytaniu tego eseju, ale ręce mi opadają. 

https://www.audiostereo.pl/topic/151273-denon-poa-2200-rozczarowanie/

Miałem sporą liczbę wzmacniaczy i kolumn i wiem, że interpretacja każdego zakresu może być inna w każdym urządzeniu. Co do przekładania mocy na bass, to nie jest tak, że w ten sposób to mierze. Z elektroniki jestem amatorem,odczytam schemat dokonam naprawy nic poza tym , ale o akustyce coś tam wiem, to mój drugi zawód i na prawdę po dziesiątkach urządzeń uważam, że to nie jest normalne, dla tego chciałem usłyszeć opinie ludzi którzy mieli z nim do czynienia. 

Skoro piszecz o dziesiątkach sprzętów jakie przewalasz, no to podłącz tego wspaniałego Denona (bez ironii bo to potężna maszyna z potężnym basem) do kilku innych zestawó kolumn i tyle. Jeśli bas będzie potężny toi znaczy że nie zgrywa się z Twoimi kolumnami, jeśli natomiast z żadnymi innymi kolumnami nie uzyskasz basu to pozostaje wymiana kondensatorów, chociaż to mało prawdopodobne.

W tzw. międzyczasie do tych wszystkich kolumn podłączaj inne wzmacniacze i też sprawdzaj. 

Miałem ten zestaw dawno temu i grał całkiem dobrze (pobór 500W),nigdy nie spotkałem się z 320W.

Z tego zostało mi tylko pre-coś się w nim zjarało i tak zalega już kilka lat-naprawiać w serwisie (chyba) się nie opłaca,a samemu sprawdzać-za dużo elementów.

A tak do rzeczy to-od razu po kupnie ominąłem potencjometry znajdujące się z tyłu obudowy końcówki.Są kiepskiej jakości i wg mnie do niczego nie potrzebne.

Co by nie być gołosłownym...kilkuletni leżak... 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wydaaje mi się, że większość tego starszego sprzętu w faktycznie dobrym stanie to  już została sprzedana, a to co zostało to w większości egzemplarze albo naprawiane, albo z jakimiś defektami krąży to na aukcjach i ktoś próbuje się tego pozbyć 30-40 lat to nie przelewki dla elektroniki tym bardziej jeśli było często grane.

19 godzin temu, axiominator napisał:

ale ręce mi opadają. 

...kup końcówkę Krella..podniosą się z powrotem...

Politykę robi się za pomocą pieniędzy, a pieniądze za pomocą polityki. Ot, taki przypadek...

Sprawa się trochę wyjaśniła. Przez problemy z pieniędzmi musiałem odpuścić na jakiś czas sprzęty audio i nie miałem porównania, stąd wyszło trochę moje zdziwnie i też drobna wada której nie zauważyłem dopuki nie zacząłem się bawić sprzętem. Okazało się, że w SABIe była przepalona dioda sygnalizująca włączony loudnes. Nie pomyślał bym, żeby sprawdzić tą funkcje bo jej nie używam, a potwornie podbija w niej bass. Odkryłem to dopiero podłączając jeden głośnik do Saby drugi do Denona tylko pod sekcję niskotonową. Usłyszałem, że w denonie z niskotonowych słychać bas wyraźnie, oprucz głębokiego, słychać też pociągnięcia za struny i uderzenia. Stąd było moje wrażenie nieco większej sceny i dokładności. 

W dniu 8.07.2020 o 19:49, Dune napisał:

Wydaaje mi się, że większość tego starszego sprzętu w faktycznie dobrym stanie to  już została sprzedana. 

To właśnie też sprawdziłem. Otworzyłem dzisiaj końcówkę i okazało się, że przynajmniej na moje oko, wymienione zostały tyłko 2 kondensatory, reszta kompletnie nieruszona, mocno zakurzona, brak śladów lutowania. Patrząc na stan kondensatorów zasilacza które są lekko wyoblone, zdecydowałem się na odswierzenie końcówki. Zobaczymy jak to zagra. 

W dniu 8.07.2020 o 19:24, piku bb napisał:

Miałem ten zestaw dawno temu i grał całkiem dobrze (pobór 500W),nigdy nie spotkałem się z 320W.

Z tego co znalazłem na zagranicznych forach i instrukcji, 320W wychodziły na Kanadę, Australię i parę innych krajów. Większość tych które są u nas na rynku wtórnym znalazłem wlasnie z takim poborem. Ciekawe jak to się przekłada na parametry, bo nie ma wzmianki, jako by miały być inne. 

• 2 lata później...
W dniu 10.07.2020 o 00:51, axiominator napisał:

Sprawa się trochę wyjaśniła. Przez problemy z pieniędzmi musiałem odpuścić na jakiś czas sprzęty audio i nie miałem porównania, stąd wyszło trochę moje zdziwnie i też drobna wada której nie zauważyłem dopuki nie zacząłem się bawić sprzętem. Okazało się, że w SABIe była przepalona dioda sygnalizująca włączony loudnes. Nie pomyślał bym, żeby sprawdzić tą funkcje bo jej nie używam, a potwornie podbija w niej bass. Odkryłem to dopiero podłączając jeden głośnik do Saby drugi do Denona tylko pod sekcję niskotonową. Usłyszałem, że w denonie z niskotonowych słychać bas wyraźnie, oprucz głębokiego, słychać też pociągnięcia za struny i uderzenia. Stąd było moje wrażenie nieco większej sceny i dokładności. 

To właśnie też sprawdziłem. Otworzyłem dzisiaj końcówkę i okazało się, że przynajmniej na moje oko, wymienione zostały tyłko 2 kondensatory, reszta kompletnie nieruszona, mocno zakurzona, brak śladów lutowania. Patrząc na stan kondensatorów zasilacza które są lekko wyoblone, zdecydowałem się na odswierzenie końcówki. Zobaczymy jak to zagra. 

Z tego co znalazłem na zagranicznych forach i instrukcji, 320W wychodziły na Kanadę, Australię i parę innych krajów. Większość tych które są u nas na rynku wtórnym znalazłem wlasnie z takim poborem. Ciekawe jak to się przekłada na parametry, bo nie ma wzmianki, jako by miały być inne. 

Hej...i jak..udalo sie rozwiazav problem basu?Pytam bo tez mam Rcl z kontrolerem i rozwazam zakup Dedon Poa2400 a pre mam lampowe.

W dniu 11.11.2022 o 07:29, Tomasz 123 napisał:

Hej...i jak..udalo sie rozwiazav problem basu?Pytam bo tez mam Rcl z kontrolerem i rozwazam zakup Dedon Poa2400 a pre mam lampowe.

Hej. Wymieniłem w denonie wszystkie kondensatory, bawiłem się też wzmacniaczami operacyjnymi. Po wymianie poprawa była znaczna, jednak poniżej oczekiwań w zakresie niskich tonów . Denon zaskoczymy mnie średnicą, i wysokimi tonami, po wymianie ta sekcja zmieniła się diametralnie. Basu nie było więcej, może 5-10% stał się jednak dużo szybszy, bardziej precyzyjny. Przetestowałem cantony, z kiloma innymi piecami nawet pokroju nakamichi pa7 i nigdy nie był to wynik zadowalający. Doszło do zmiany kolumn, i to była najlepsza decyzja. Wracając do Denona, mi bardziej od poa2400 podpasował  poa2200, polecam porównanie. Mimo, że mam w tej chwili  kilka bardzo ciekawych końcówek i pre, dalej trzymam tego Denona. Potrafi zaskoczyć, ostatnio podłączyłem go do quadrali montan 8 i poradził sobie lepiej niż accuphase i nak pa7 . Jest bardzo czuły na przedwzmacniacz, bardziej niż większość końcówek które znam.