Skocz do zawartości
IGNORED

Hegel h390+Focal sopra2

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,posiadam taki w/w zestaw i zastanawiam się nad wymiana hegla na jakąś inną integre.Którą kombinację z Focal spora 2 polecacie?
pozdrawiam
Z ciekawosci zapytam, czego brakuje w tej kombinacji?
Z ciekawosci zapytam, czego brakuje w tej kombinacji?
Obstawiam, ze za maly udzial muzyki w dźwięku

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Dzień dobry,

poczytaj o amerykańskim wzmacniaczu hybrydowym Balanced Audio Technology VK-3000SE. Myślę, że mógłby stworzyć fajny duet z Soprami, dobrze eksponując środek i dół pasma, dając trochę wytchnienia w górze.

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

Unison Research, Vincent, Trilogy, McIntosh, Atoll, Lavardin, cokolwiek, co nie gra pustym środkiem i nie ma do tego chamskiej góry.Wybór sopry, o przepraszam, spory (pomylka zamierzona;)) zalezy ile chcesz kasiory przeznaczyc i co najbardziej bolalo z Heglem.

--

Ciekawe czy wymiana samego wzmaczniacza ukoi niepokój właściciela. Cze jednak i kolumny będą do wymiany jako kolejne.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Z heglem jestem już od dłuższego czasu, mialem h160,h360,teraz mam h390.Niby jest ok,dźwięk b.neutralny ale znajomy powiedział mi, że te kolumny nie grają nawet na 50%możliwości przy tym wzmacniaczu.Stąd móje pytanie czy ktoś miał możliwość sparowania tych kolumn z inną konfiguracją

1 godzinę temu, Marcin99 napisał:

znajomy powiedział mi, że te kolumny nie grają nawet na 50%możliwości przy tym wzmacniaczu.Stąd moje pytanie (...)

To zapytaj jeszcze znajomego z jakim wzmacniaczem przyszło mu je słuchać. Zaraz się okaże, że są to tylko puste słowa, albo że słuchał je na sprzęcie 3 x droższym niż H390.

Edytowane przez Maraudio
47 minut temu, Maraudio napisał:

albo że słuchał je na sprzęcie 3 x droższym niż H390

albo jeszcze bardziej prawdopodobne, że w lepiej przygotowanym pomieszczeniu.

Układ kolumna - pomieszczenie jest znacznie istotniejszy niż kolumna - wzmacniacz,

szczególnie przy głośnych odsłuchach

Edytowane przez m4tech

Sugeruje dac juz spokoj autorowi watku.Nie napisal absolutnie nic o mizyxe jaka lubi, budzecie, źródle itd..pomoc zbedna imho.
Jak ma kase, to ja sugeruje preamp maca i koncowke accuphase-z soprami 1 gralo wybornie.Tylko..pewnie sopry 1 byly tam waskim gardłem.

--

40 minut temu, m4tech napisał:

albo jeszcze bardziej prawdopodobne, że w lepiej przygotowanym pomieszczeniu.

Układ kolumna - pomieszczenie jest znacznie istotniejszy niż kolumna - wzmacniacz,

szczególnie przy głośnych odsłuchach

Akustykę w pomieszczeniu mam b.dobrą że tak powiem.Dyfuzory,absorbery, płyty akustyczne na suficie.

14 minut temu, p0is0n napisał:

Sugeruje dac juz spokoj autorowi watku.Nie napisal absolutnie nic o mizyxe jaka lubi, budzecie, źródle itd..pomoc zbedna imho.
Jak ma kase, to ja sugeruje preamp maca i koncowke accuphase-z soprami 1 gralo wybornie.Tylko..pewnie sopry 1 byly tam waskim gardłem.

Muzykę jaką preferuję to elekroniczna,instrumentalna,filmowa

Źródłem jest auralic g1 streamer

2 godziny temu, Marcin99 napisał:

Akustykę w pomieszczeniu mam b.dobrą że tak powiem.Dyfuzory,absorbery, płyty akustyczne na suficie.

?

spróbuj na przykład Mark Levinson № 5805; dwukrotnie droższy od Hegla i również dobrze zrobiony wzmacniacz,

ciekawe czy odnajdziesz brakujące 50% ? 

Edytowane przez m4tech
Muzykę jaką preferuję to elekroniczna,instrumentalna,filmowa
Źródłem jest auralic g1 streamer

Pomyśl o zmianie źródła. Auralic to był jed3n z najbardziej beznamjetnych, suchych źródeł jakie testowałem w domu. Bez emocji, blasku totalnie. Jeśli hegel i focale są jak głoszą legeny to Tobie współczuję.
Pewnie szybko wydana kasa, piękny zakup w pięknymsalonie, A tu cały czas niedosyt.

Dcs Bartok to jest wzór muzykalnosci przy takim Auralicu.
Ja polecam najwyższy model Lectora jako DAC do tego jakiś transport plików.

Autor nie napisał że cały czas niedosyt, napisał że jest OK, prosił o polecane wzmacniacze do faocali o tu za to wchodzą opowieści dziwnej treści o porównaniach Bartoka do Auralica gdzie Auralic nie jest dackiem a do tego kosztuje 1/5 tego Bartoka.

krtyptoreklamy wszędzie

Autor nie napisał że cały czas niedosyt, napisał że jest OK, prosił o polecane wzmacniacze do faocali o tu za to wchodzą opowieści dziwnej treści o porównaniach Bartoka do Auralica gdzie Auralic nie jest dackiem a do tego kosztuje 1/5 tego Bartoka.

krtyptoreklamy wszędzie

Hahahaha, człowieku. Może za dużo tutaj czytasz i wszędzie szukasz spisków. Ewentualnie mówi się, że złodziej w innych widzi zlodzieja.
Reklama??? Co zareklamowalem? Dac którego kupiłem za własne pieniądze porównując w domu z kilkoma innymi? Że wątki o wspaniałym Toppingu Ci weszły za mocno, bo tam to faktycznie chyba co 3 to kryptonaganiacz na kolejny hiend za 29zl.

Na koniec w ogóle nie zrozumiałeś tego co napisałem.
Dcs nie uchodzi w miejskich legendach za muzykalny, więc napisałem, że w porównaniu do auralica jest wybitnie muzykalny. Szerszy kontekst i takie odnośniki widać dla Ciebie za dużo. Ty tylko reklamę widzisz.
Aaaa, bartoka, auralica słuchałem w siebie w domu, żeby nie było, że gdzieś na AVS, czy salonie tylko.

Tak więc wracając to problemów Autora.
Wg mnie mając doświadczenie z auraliciem proponuję pożyczyć inne źródło.
Zmiana wzmaka może nie dać oczekiwanej zmiany, bo Auralic będzie to blokował.

taaa  muzykalny transport cyfrowy,
dziękuję za dyskusję
A to Ty grasz że szpuli lub gramofonu?
Szacun. Na tym się nie znam.
Wszystko inne to cyfra

"Tak więc wracając to problemów Autora.
Zmiana wzmaka może nie dać oczekiwanej zmiany, bo Auralic będzie to blokował."

To teraz mnie zaskoczyłeś,myślałem ze auralic gra neutralnie.Szczerze to nie mialem innych transportów w domu i nie porównywałem z innymi firmami.Co do Twojej propozycji to niestety nie na moją kieszen.Skoro testowałeś wiele odtwarzaczy zaproponuj coś tanszego.Pojde do salonu ,pożyczę-porownam

"Tak więc wracając to problemów Autora.
Zmiana wzmaka może nie dać oczekiwanej zmiany, bo Auralic będzie to blokował."

To teraz mnie zaskoczyłeś,myślałem ze auralic gra neutralnie.Szczerze to nie mialem innych transportów w domu i nie porównywałem z innymi firmami.Co do Twojej propozycji to niestety nie na moją kieszen.Skoro testowałeś wiele odtwarzaczy zaproponuj coś tanszego.Pojde do salonu ,pożyczę-porownam

Słuchałem w domu Lumina T2 np. Wyraźnie lepiej wg mnie vs Auralic. Nie wiem o jakiej kasie gadamy.
Bartok był tylko luźnym odniesieniem jak wg mnie szaro gra Auralic.
Ja postawiłem na dac i transport jak sotm.
Wzmacniacz nowy oczywiście też sprawdzaj. Ale mając te sprzęty w domu polecam mieć też coś innego niż Auralic, bo można źle ocenić wzmak, nie wyciągnąć z niego muzyki.

Lumin jest chyba dobrym odniesieniem i w miarę dostepnym od ręki transportem.Pozycze porównam. 

Wiem,że nie mozna do końca sugerować sie testami sprzętu na stronach www, ale wydawało mi się że auralic to dobry i ceniony sprzęt. 

Nie wiem jaki budzet...

Proponuje posluchac luxman m900 z pre luxman serii min 700. Swietne granie o ile sa fundusze i nie musi byc integra.

Z cieplejszych integr to tez luxman l509x albo nu vista 800, ale musical fidelity to juz znacznie nizsza liga dzwiekowa jak dla mnie. 

Wieza STEREO Technics :)

sama wymiana transportu to są niuanse na poziomie autosugestii, a nie 50% przyrost

....osobny dac, tu owszem na pewno można łatwo przeskoczyć tego w integrze,

jeśli będziesz opylał H390 poproszę info na priv

W kwestii muzykalności, ja mam Focal Kanta 2 (z tego co wiem oceniane na cieplejsze niż Sopra 2 - nie miałem okazji porównać) i Mcintosh MA9000 i nie ma tu miejsca na wyostrzenie czy agresywność.

AT

1 godzinę temu, Marcin99 napisał:

Myślę że budżet to wartość hegla na rynku wtórnym plus doplata max 10000pln

Luxman l509x, cos z accuphase albo maca jak wyzej juz polecano. 

Wieza STEREO Technics :)

najlepiej strefy w roon zrobić i szybkie porównanie A-B rozwiewa całą autosugestię, jeden spdif drugi usb i później zmiana, bardzo często interfejs wejścia  więcej wnosi różnic niż sam transport

Edytowane przez m4tech
  • Pokaż nowe odpowiedzi