Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacja/Tuning Denon POA2200 i PRA1500

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich użytkowników. 

Miesiąc temu stałem się posiadaczem Denona POA2200 i PRA1500. Do tej pory zrobiłem w nich Recap i wymianę wzmacniaczy operacyjnych nie licząc drobnych napraw. Zabieg przyniósł bardzo dobry rezultat, ale widomo apetyt rośnie w miarę jedzenia . Czy ma ktoś tu z obecnych doświadczenie w modyfikacji wzmacniaczy i mógł by doradzić jak można poprawić fabrykę?Wiem, że to nie jest sprzęt  górnych lotów, ale puki co nic innego nie wchodzi w grę, a przy okazji chętnie się czegoś nauczę. Przede wszystkim mówiąc o końcówce zależało by mi na dodaniu trochę ,,mięsa,, w dolnym zakresie i uwydatnieniu średnicy. Jeśli chodzi o przedwzmacniacz, chciał bym się też dowiedzieć, czy jest możliwe, aby zmienić częstotliwość podobicia potencjometrem tonów niskich ze 100hz na np. 50hz. Schematy mogę przesłać w wiadomości, ponieważ pliki są za duże. 

Ja chętnie bym pogrzebał w zasilaniu by po zaniku zasilania w sanie stan by , i ponownym włączeniu zasilania pozostał w czuwaniu a nie jak obecnie się  włączał 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_20200401_094640.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Pszczyna
włączenie powiadomienia
17 godzin temu, axiominator napisał:

chciałbym się też dowiedzieć, czy jest możliwe, aby zmienić częstotliwość podobicia potencjometrem tonów niskich ze 100hz na np. 50hz. 

No właśnie.  Jest możliwe czy nie. No i jaki mniej więcej byłby koszt ? Pma 1510ae ???

20 godzin temu, zjj_wwa napisał:

Mięsa w sensie mikrofaradów ? 

Chodzi mi o zabieg który doda toche niskich tonów w dolnym zakresie 

Była to integra, ale problemy ze średnicą i ogólną słabą czytelnością wyleczyłem wymianą

przewodów we wiązkach na srebrzankę chyba 0,4 średnicy. 

Do tego oczywiście polecam kabelek solid na połączenie pomiędzy klockami.

Może problem jest w kolumnach i podbijanie na siłę dB z korekcji barwy może powodować

inne niepożądane skutki w niskich częstotliwościach.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

aby dodać końcówce mięsa trzeba wymienić kondensatory filtrujące 10000 uF na 6800 uF, w preampie aby dodać basu trzeba wymienić potencjometr basowy VR5-1 i VR5-2 z 30k na 50k

Edytowane przez witek_z
13 godzin temu, audioburak napisał:

Była to integra, ale problemy ze średnicą i ogólną słabą czytelnością wyleczyłem wymianą

przewodów we wiązkach na srebrzankę chyba 0,4 średnicy. 

Do tego oczywiście polecam kabelek solid na połączenie pomiędzy klockami.

Może problem jest w kolumnach i podbijanie na siłę dB z korekcji barwy może powodować

inne niepożądane skutki w niskich częstotliwościach.

Kable wewnątrz zostały wymienione. 

Jeśli chodzi o kolumny  to wszystko jest w porządku. Może nie jakieś demony ale Canton RC-L nie jest taki zły. W połączeniu z Sabą mi215 niskie tony jak najbardziej są na miejscu. Jednak nie przekonuje mnie przekaz Saby w postaci duzej ilości mało szczegółowych wysokich tonów. 

5 godzin temu, witek_z napisał:

aby dodać końcówce mięsa trzeba wymienić kondensatory filtrujące 10000 uF na 6800 uF, w preampie aby dodać basu trzeba wymienić potencjometr basowy VR5-1 i VR5-2 z 30k na 50k

Bardzo Ciekawe. Do tej pory zawsze spotykałem się z podnoszenie pojemności w zasilaczu, spróbuję wykonać taki zabieg. W płytce w której znajdują się tranzystory warto zmienić któreś pojemności? Ewentualnie zamienić mniejsze  elektroliy, albo ceramikę na jakieś folowie? 

I czy wymiana potencjometru nie poskutkuje podbiciem większej ilości niskich tonów w zakresie 100hz bo jednak nie na tym mi zależy. Zależy mi na zmianie częstotliwości podbijanego zakresu. 

8 minut temu, axiominator napisał:

I czy wymiana potencjometru nie poskutkuje podbiciem większej ilości niskich tonów w zakresie 100hz bo jednak nie na tym mi zależy. Zależy mi na zmianie częstotliwości podbijanego zakresu. 

ano fakt, sorry trzeba zamienić konda

Pewnie spore THD Saby, ale i od metalowych ( chyba ) kopułek w Cantonach zbyt wiele bym nie oczekiwał ? 

Jeśli jednak z innym wzmacniaczem jest nie za dużo góry i jeszcze finezyjna pozostaje jednak Saba ...

Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

9 minut temu, axiominator napisał:

W płytce w której znajdują się tranzystory warto zmienić któreś pojemności? Ewentualnie zamienić mniejsze  elektroliy, albo ceramikę na jakieś folowie? 

zmiana małych elektrolitów w ścieżce sygnału zawsze jest na plus

dolutuj od strony druku do C117 i C118 470nF do C115 i C116 100nF

Godzinę temu, witek_z napisał:

ano fakt, sorry trzeba zamienić konda

Który konkretnie? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, witek_z napisał:

post 13

AA ok. Dziękuję. Myślałem, że to dotyczy się bocznikowania w końcówce mocy. 

A co myślicie o niewielkim zwiększeniu pojemności kondensatorów sprzęgajacych. A jeśli tak to na jaką pojemność?

Albo dodaniu kondensatorów np 100-200 uf przy kolektorach każdego tranzystora mocy

16 godzin temu, axiominator napisał:

A co myślicie o niewielkim zwiększeniu pojemności kondensatorów sprzęgajacych. A jeśli tak to na jaką pojemność?

Albo dodaniu kondensatorów np 100-200 uf przy kolektorach każdego tranzystora mocy

niepotrzbne