Skocz do zawartości
IGNORED

Amerykański amplituner

krzyku

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę kupić w Stanach amplituner Pioneer 1014, obecnie w cenach poniżej 400 baksów. Nie wiem czy w tym modelu jest możliwość przełączenia go na prąd 230V50Hz. Jeśli nie, chciałbym zastosować transformator, odpowiedniej wielkości do powyższego ampli, zmieniający prąd 110V na 230V. Niestety przy tym rozwiązaniu częstotliwość prądu pozostałaby na poziomie 60Hz. Podpowiedzcie jakie to niesie niebezpieczeństwa, ktoś mnie np. ostrzegał przed możliwością wystąpienie przydźwięku sieciowego.

https://www.audiostereo.pl/topic/15152-ameryka%C5%84ski-amplituner/

kiedyś dostałem sprzęt Sony z Ameryki (taki dziwny z drewnianymi bokami i gramofonem na górze) i bez problemu grał przez pare lat. Tylko musiałem dokupić wmiarę wydajny transformatorek (100W-wtedy wystarczył). Pewnie gdziś się jeszcze poniewiera, bo sprzętu dawno się pozbyłem tylko kolunienki sobie zostawiłem bo ładne :-)

pzdrv

123... test

• 4 tygodnie później...

Myślę, że tym postem rozpętam burzę, ale od tego w końcu jest to forum. Sam jakiś czas temu zastanawiałem się na amplitunerem ze Stanów. Myślałem o H/K AVR230. W stanach jego koszt to ok.300 baksów, w Polsce dwa razy tyle. Zcząłem się interesować tematem... oprócz problemów z zasilaniem (bardzo ważny element ampli to właśnie zasilacz - ma wpływ na jakość jego pracy) i tunerem (RDS, czestotliwości), jest jeszcze kwestia jakości samego urządzenia. W Polsce AVR230 do ampli klasy średniej, w Stanach to niski budżet i dlatego, aby obniżyć cenę stosuje się komponenty niższej jakości (inny zasilacz, inna marka droższych komponentów, inne ich parametry). Informacja to pochodzi od gościa pracującego w polskim serwisie Harmana - nie wiem czy wiarygodna w 100%, ale mam wrażenie że tak. Zwrócicie uwagę, że ceny tam są zachęcające, ale nie dotyczą wszystkich urządzeń - więc to nie jest tak, że tam po prostu wszystko jest tańsze. Tam tańsze są po prostu rzeczy kiepskiej jakości...

Taaaa... Dzięki takim właśnie opiniom jesteśmy 100 lat za Murzynami.

Porównanie cen w USA i Polsce jest conajmniej nie na miejscu. Tyczy się to całej gamy branży AV. Harman 230 jest u nas średniakiem- zgadza się. Tam to budżetówka ale za to na dobrym poziomie. A z podzespołami to każdy dziś kombinuje tyle że w Stanach mają wybór, jak nie Tajwan to Singapur czy Malezja. Każdy producent szuka jak najtańszych rozwiązań. I jeszcze jedno : przecitny Amerykanin nie kupi badziewia.

Przyczyn niższych cen jest w USA, według mojego rozeznania jest kilka:

wielokrotnie chłonniejszy rynek Europa (5%)

wielokrotnie bardziej konkurencyjny rynek niż Europa (mniejsze marże) (10%)

mniejsze obciążenia fiskalne niż w Europie (10%)

krótszy łańcuszek dystrybutorów (15%)

istnienie na bardzo trudnym rynku amerykańskim to „prestige” (5%)

żadna większa firma nie może zignorować tego rynku.(5%)

mniejsze koszty budowy zasilaczy (łagodniejsze normy niż w Europie) (10%)

To jest moje opinia na ten temat.

Oczywiście dostęp do tańszych części, ale wydaje mi się, że większość produktów, również sprzedawanych w Europie pochodzi z dalekiego wschodu i tam części są tanie. Ceny fabryczne produktów na USA i Europę niewiele się różnią.

Święte słowa Maxaudio.

Chyba jest tylko drobna różnica ale może nie mam racji : większość podzespołów dla amerykańskich producentów pochodzi z Tajwanu, gdzie swoje fabryki mają koncerny, również Harman. Na Europę z kolei jest made in China. Co oczywiście nie znaczy że są gorsze.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.