Jump to content
IGNORED

Stary wzmak lampowy i bzęczące głośniki


Rafał

Recommended Posts

Bzęczą głosniki średnio i wysokotonowy. Bzęczenie niczym się nie różni od tego, jakie można usłyszeć przykładając ucho do głośnika ale jest dużo głośniejsze. Słyszalne w całym pokoju. Wzmacniacz, który jest podpięty do kolumny kupiłem pół roku temu. To stary polski wzmacniacz lampowy mono Meloman 25. Zakup poprzedził ponadgodzinny odsłuch i wtedy nic takiego nie zauważyłem. Grał na jakimś starym, dość dużym dwudrożnym monitorze Unitry i to grał całkiem ładnie. Po zakupie wzmacniacza dość długo szukałem doń odpowiedniej kolumny i że nic nie mogłem znaleźć, to wylądował pod jedną z szafek obok biurka. W końcu uznałem, że to nie ma sensu i postanowiłem kupić cokolwiek. I nawet coś upatrzyłem ale postanowiłem najpierw go wypróbować. Podpiąłem go do jednej używanych na codzień z innym wzmacniaczem kolumienek i zagrał nienajgorzej, tylko, że z głośnika wysokotonowego dobywało się wraz z muzyka nieznośne bzęczenie. Lepiej jeszcze słyszalne, gdy muzyka cichła. Zwaliłem to wtedy na niedopasowanie maleńkiej kolumny i wzmacniacza, a że upatrzona na Allegro kolumna (sporo większa) nie była droga - postanowiłem ją kupić. W nadesłanej paczce znalazło się dokładnie to, co było na zdjęciu. Tabliczka obok nazwy Hanseatic Pro-70 zawierała budzące zaufanie określenie hi-fi. Ale przy poważniejszych już rozmiarach była jednak dziwnie lekka. Zagrała bardzo głośno, dźwięcznie nawet tylko, że z towarzyszeniem jeszcze głośniejszego bzyczenia. I o to bzyczenie chodzi. Żadnego znaczenia nie miało podpięte źródło. Grało to z odtwarzaczem CD, tunerem (podpiętym pod kablówkę), komputerem i nawet gramofonem piezo, który został podpięty pod wejście liniowe o największej czułości 25 mV. Jedynie z takim zwykłym, (czy prawdziwszym raczej) z wkładką typu MM nie zagrał, gdy podpiąłem go pod wejście z czułością opisaną jako 2 mV. Trzeba będzie coś z tym zrobić ale rzecz niepilna, bo nie mam i tak drugiego takiego gramofonu, więc i tak bym na razie nie używał. Na razie chodzi o to bzęczenie. Co może być przyczyna i pytam bardziej doświadczonych.

 

- za cherlawa kolumna i powinienem kupić coś porządniejszego?

- zużyte lampy?

- Gniazdo głośnikowe typu DIN (bolec i języczek)?

- Cos innego?

 

Dodam jeszcze może, że przy próbach soprany skręcone były na zero, bo tak po prostu lepiej grało niż przy podkręconych, natomiast basy podkręcić musiałem.

 

Po prostu nie wiem, gdzie szukać rozwiązania problemu i zwracam się do bardziej doświadczonych by o ile maja jakieś sugestie, to się nimi podzielili.

 

Nie mam cyfrówki i nie mogę więc zamieścić zdjęć wzmacniacz ale można rzucić okiem na poświęcona mu stronkę:

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) gdzie pokazane są i opisane trzy odrestaurowane. Mój zresztą mimo że z zewnątrz zaniedbany od środka został też dość starannie odnowiony.

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

A teraz, gdy ponownie postanowiłem wszystko sprawdzić, zdaje się, że niechcący udało mi się spalić wysokotonówkę. No, już nie bzęczy. Bzęczy tylko ta średniotonowa. I dźwięk taki jakiś... Więc zakup kolumny czeka mnie na pewno. Ale czy tylko to?

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.



  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

                  wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!


Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

 

Registered users can disable this message.