Jump to content
hatori77

Pomoc w sprawie naprawy serwisowej wzmacniacza

Recommended Posts

Bardzo proszę o poradę lub pomoc.

Od m-ca mam problem ze wzmacniaczem Leema Tucana 2 .

Po przeprowadzce do nowego mieszkania sprzęt wariuje .

Po załączeniu popracuje kilka minut i się wyłącza . Działa Protect.

Czasami jest to kilka razy pod rząd ...czasami nagle zaskoczy i gra  długo bez problemów .

Ale dać mu kilka dni bezczynności i kicha ...dziś kilkanaście razy musiałem go odpalać zanim zaskoczył .

Ma zabezpieczenie ...jeden główny przekaźnik i dwa- jeden na lewy kanał , drugi na prawy .

Pop włączeniu wzmaka przyciskiem power najpierw wchodzi w stan testu potem uruchamia się główny przekaźnik by po chwili 

załączyć przekaźniki od kanałów . I gra muzyka ....ale przez ok minutę czasami kilka minut . Trzeba chwilę poczekać,aby znowu go załączyć ...chyba ,że wyciągnę 

kabel z sieci i znowu podłączę wtedy od razu na chwilę odpala.

Czyli loteria . Sprzęt ma kilka lat i nie chcę go odsyłać do producenta ...daleka podróż jest ryzykowna .

Sprzęt sprawdzałem organoleptycznie . Połączenia ..bo może coś nie łączy ...temperatury elementów ...bo może coś się przegrzewa.

Luzy na elektronice ...bo może  coś nie styka. 

Nie jestem elektronikiem i nie chcę ryzykować i grzebać.

Sprzęt tak samo zachowuje się na obciążeniu jak i po wypięciu wszystkiego . 

Kilka tygodni temu zaniosłem go do innego mieszkania ..bo może sieć wariuje ...dwa razy się wyłączył , ale potem dwa tygodnie pracował normalnie 

przez wiele godz.

Rozpisałem się ...ale sami wiecie ..desperacja.

Może ktoś mi pomoże i poleci dobrego elektronika ,serwis lub może sam dokona diagnostyki i naprawy Leemy .

Oczywiście pokryję koszty .

Proszę o pomoc ...bo wzmak rewelacyjnie gra .

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minutes ago, hatori77 said:

Może ktoś mi pomoże i poleci dobrego elektronika

Kanały youtube: hifisurgery, retroaudio, reduktorszumu. Kontakty znajdziesz pod filmami. Oni z całą pewnością nie popsują i na 99% znajdą przyczynę.

  • Like 1
  • Confused 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

A na poprzednim adresie zamieszkania sprzęt pracował poprawnie ?

Bo może to, że Ci od miesiąca "wariuje" nie wynika z racji uszkodzenia sprzętu (?) a z wadliwej instalacji elektrycznej.

Share this post


Link to post
Share on other sites
xavian
Godzinę temu, MSki napisał:

A na poprzednim adresie zamieszkania sprzęt pracował poprawnie ?

Bo może to, że Ci od miesiąca "wariuje" nie wynika z racji uszkodzenia sprzętu (?) a z wadliwej instalacji elektrycznej.

To pierwsza rzecz jaka przychodzi do glowy 😉 Druga to kwestia jakiegos uszkodzenia mechanicznego, ktore powstalo w czasie przeprowadzki. 

Raspberry Pi + Allo Digi One SE -Wireworld Starlight 8 -  Topping D50s -wireworld solstice 8-  Hegel H200 -Wireworld Luna 8 -Audio Physic Tempo VI

Share this post


Link to post
Share on other sites

zimny lut i pojawiająca sie składowa stała na wyjściu. Prawie na 100% to będzie to. Raczej instalacji elektrycznej bym nie obwiniał

Edited by Krzych 2
  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak jak Krzych2 pisze, też bym obstawiał zimny lut, miałem też tak we wzmacniaczu, że zaczynał grać po którymś włączeniu, jak już załapał to grał, ale miał prawo bo miał ponad 25lat, ale wtedy jeszcze lutowano cyną ołowiową, która jest trwalsza. Forumowicz https://www.audiostereo.pl/profile/39860-bumpalump/ zajmuje się naprawami profesjonalnie, może do niego uderz lub https://www.audiostereo.pl/profile/13108-muda44/ też się zna na wzmacniaczach.

Edited by Prewwit

Xonar ST(2xOPA2134 1xAD8022) + regulator głośności DIY na ALPS RK168 + Hegel H200 po modzie końcówka mocy H20A🙂(kondy Auricap XO + Audio Note Kaisei) + Audio Physic Yara Evolution

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 godzin temu, hatori77 napisał:

No kicha...nikt nie chce pomóc. Panowie zajęci i mają w brud roboty

Może załóż temat w dziale HiFi może ktoś nakieruje na jakiś serwis blisko Ciebie.

Xonar ST(2xOPA2134 1xAD8022) + regulator głośności DIY na ALPS RK168 + Hegel H200 po modzie końcówka mocy H20A🙂(kondy Auricap XO + Audio Note Kaisei) + Audio Physic Yara Evolution

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znajdź elektryka, niech sprawdzi, czy są dobre styki w rozdzielnicy i we wszelkich innych punktach rozdziału energii.

Nocny Kochanek

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, terminus napisał:

Znajdź elektryka, niech sprawdzi, czy są dobre styki w rozdzielnicy i we wszelkich innych punktach rozdziału energii.

Myślisz ,że sieć wariuje ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.