Jump to content
IGNORED

Problem z Basem w kolumnach

HuHu

Recommended Posts

Witam

Mam do was pytanie moze wy bedziecie mi w stanie pomoc. Zrobilem sobie kolumny o wymiarach:

100 wys /47szer/30 gł. Kolumny zrobione sa z podwojnej deski, tak zeby grobisc scianki miala 20mm. W kazda z kolumn wlozylem 38 cm glosnik basowy( na twardej mebranie czarny Alpharda).

W srodku kolumny oddzielone sa kolory dla wsokich i srednich tomow, poptostu to ja jakby dwie kolumny ze wspolna scianka przednia. Wiec wychodzi na to ze wysokosc dal tego glosnika 38 cm wynosi cos kolo 60 cm.

A moj problem jest taki ze bas ktory mial sie wydobywac z tej kolumny w koncu na 38 cm glosniki. Jest okropny. Strasznie slaby. Gra jak by to byl glosnik nie basowy a szerokopasmowy.

POmozcie od czego to moze byc. Mam pokuj z regibsob ktory ma bardzo duzo zgiec. I jest wytlumiony od zewnatrz wata i folia ocieplajaca.

Bo nie wim czy to jest wina pokoju i jego akustyki, czy wina kolumny. Nie wiem czy 60 cm wysokosci na 38 cm glosnik basowy i 30 cm glebokosci to nie jest za malo.

Bardzi prosze o opinie na ten temat bo nie wiem czy robierac kolumny czy nie

Z gory dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Popelnilem blad w pisowni. W kolumnach sa dwie komory jedna na bass a druga na glosniki wysokotonewe i sredniotonowe

Hidden Content

1) czy konstrukcja dla basowca to B-R? Jeśli nie to wzmak może być za słaby

2) jakie częstotliwości odcięcia zastosowałeś?

3) sprawdź efektywności poszczególnych głośników - może alphard (fu...) gra po prostu ciszej

4) podłącz jedną z kolumn odwrotnie, może basowce chodzą w przeciwfazie i się nawzajem znoszą - to by tłumaczyło brak basu

Hidden Content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.