Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz PM-40SE + Tannoy E11 pytanie/ rozważanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, właśnie się przesiadłem z Ws502 i altusów 75 na sprzęt jak w tytule. Udało mi się go dostać w dobrych pieniądzach więc a jest to mój początek ze sprzętem że tak powiem z wyższej półki. I teraz tak , wrażenia po zmianie. Generalnie różnica potężna, dźwięk bardziej szczegółowy, powiedział bym że precyzyjniejszy. Ale , jest jedno ale, gdzie jest bass? Na tym wzmacniaczu nie ma możliwości żadnego podbicia ani nic z tych żeczy i powiem troszkę mi za mało tego basu. Da się cos z tym zrobić . Pozdrawiam 

Bez nadzieja , kupiłem ten wzmacniacz za 350 bo wydawało mi się że to spoko sprzęt opinie niby też ma ok a trochę lipka. Żeby podstawowej regulacji nie było, naprawdę ten wzmacniacz to taka lipa czy wystarczy np jakiś preamp z regulacją? Albo korektor.

Jeśli chciałbyś uzyskać więcej basu i mieć możliwość regulacji tonów ( z której prędzej czy później przestaniesz korzystać) to polecałbym NAD 3020 lub NAD 3240PE. Brzmienie będzie cieplejsze z mocniejszym dołem. Marantz jest w miarę wyrównany i przesiadka z poprzedniego zestawu faktycznie na początku może być średnia jeśli chodzi o bas ale daj sobie trochę czasu, ponieważ bas to nie wszystko. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ja wiem że bas to nie wszystko, nie chce nawalać basem żeby wszystko chodziło w mieszkaniu. Naj częściej słucham muzyki klasycznej i jak by to określić koncertowej (np koncerty Andre Rieu) i w niektórych utworach gdzie perkusja jest prowadząca wysokie tony zabijają troszkę to prowadzenie basem właśnie.

A jeszcze pytanie inne , te kolumny jak dobrze rozumie mają wyprowadzone z tyłu osobno złącza do każdego głośnika? Czy dało by to cos gdybym to podpiął osobno pod A i B ?

I dziękuję za odpowiedzi

2 godziny temu, Q21 napisał:

Jeśli chciałbyś uzyskać więcej basu i mieć możliwość regulacji tonów ( z której prędzej czy później przestaniesz korzystać) to polecałbym NAD 3020 lub NAD 3240PE. Brzmienie będzie cieplejsze z mocniejszym dołem. Marantz jest w miarę wyrównany i przesiadka z poprzedniego zestawu faktycznie na początku może być średnia jeśli chodzi o bas ale daj sobie trochę czasu, ponieważ bas to nie wszystko. 

Chyba zrozumiałem o co Ci chodzi. Dzisiaj wysłałem dzieci do innego pokoju zapuściłem Nothing Else Metters , podkręciłem głośność troszku ? i powiem wam że miałem gęsią skórkę ? a z drugiej strony uświadomiłem sobie że te kolumny to dwu drożny zestaw który dół pewnie ma max 55-60hz więc nie tez za bardzo co oczekiwać

Witam , ktoś podpowie na jaki nie drogi wzmacniacz wymienić ten mój żeby lepiej to grało? Niestety kwota niska bo max 400zl przeczytałem mnóstwo postów i dalej nic nie wiem, niestety z tym wtopiłem 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

basu powinno wystarczyć bez dokładania barwą, ale jest możliwość.

Są tanie,  bo nikt nie nagania i nie nabija ceny a i pilota można znaleźć ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Nie ma to jak konkretna odpowiedź. Myślę że jakiś przedwzmacniacz z regulacją tutaj też by pomógł ale dobry przedwzmacniacz to koszt jak inny wzmacniacz . Bo powiem wam że dzisiaj uruchomiłem mój gramofon. To z gramofonu dźwięk jest przyzwoity. Zobaczę to soniaki

A jeszcze czy jest jakaś duża różnica miedzy nimi bo tenf419 jakoś ładniejszy:)

Edytowane przez m-c-ool

Różnica niewielka a wynikająca z PESEL'u ? - ta 19' jest dwa lata młodsza ...

Moc różni się o 5 W a piloty chyba takie same.

Miałem kiedyś nieco słabszy, bo 411 - i to był dobry zakup; późniejsze od 96' tak nie grały.

Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Naj lepsze jest to że wklepałem ten model w olx i jest u mnie w mieście za 350zl natomiast ta 317 za 200 plus wysyłka, warto dopłacić do tej 319? 

Może ktoś z was chętny na wzmacniacz Marantz PM-40SE ?

Może weźmiesz głośniki pod pachę i sprawdzisz u klienta blisko czy to jest to ...

Jeśli moim zdaniem cierpisz na "głód basu" - to każdy wat mocy powinien się liczyć.

Reasumując - uważam, że warto dopłacić ... o ile nie musisz sprzedawać nerki ?