Skocz do zawartości
IGNORED

Paradigm PW Link jak DSP z kalibracja ARC

Rekomendowane odpowiedzi

Kurcze panowie znalazłem zajebiste urządzenie z oprogramowaniem ARC do kalibracji, nie koniecznie musi służyć jako odtwarzacz a po po prostu jako przelotka z DSP.

Paradigm PW Link

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nigdy wcześnie o tym nie słyszałem żeby ktoś wspominał a na pierwszy rzut oka wydaje się być na prawdę fajną zabawką.

Ukryta Zawartość

no taka tańsza wersja MiniDSP DDRC-24 z Dirac Live... tylko w minidsp masz konkret soft do tego, sporo opcji, kilka banków pamięci, a tutaj nie do końca ogarnąłem jakie są opcje i jak to działa. Jeśli myślisz o korekcji - to temat złożony i trzeba to dobrze przemyśleć. Pamiętaj, że chyba największym problemem tych urządzeń (zarówno tego Twojego jak i DDRC-24) jest fakt, że one robią konwersję AD/DA bo sama korekcja jest cyfrowa... więc  za 1000 zł masz konwerter analog-cyfra, procesor, i DAC. Wychodzi mocno po taniości ? a niestety rozwiązanie bardziej PRO, to np. DDRC-22D od minidsp - tego używam ja. Wejście i wyjście cyfrowe, potrzebny sygnał ze źródła, a potem wychodzisz cyfrą w zewnętrzny DAC. To jest najlepsze miejsce na stosowanie korekcji i moim zdaniem, jedyne sensowne jeśli ścigamy jakość hifi bo wszystkie elementy są dobrej jakości, DDRC-22D to tylko procesor DSP a nie dodatkowo jeszcze AD/DA, niestety kosztuje też ok 4000 zł. Pozostałe to raczej kompromisy.

Tylko patrz wiadomo większa funkcjonalność, ale cena DDRC-24 to około 2700zł z mikrofonem, nie ma wyjścia cyfry czyli wejdzie cyfrą ale już nie wyjdzie...

A w tym Paradigm mamy digi in / out lub analogi in / out, wydaję mi się że całkiem spoko jak na 999zł urządzenie ogólnie szkoda że nie dodali obsługi jeszcze sub'a.

a spoko, nie zauważyłem że ma wejście i wyjście po optyku. W takim układzie też ma to jakiś sens, używanie tego. W mojej wypowiedzi chodziło głównie o to, żeby nie używac, a już zwłaszcza tych tanich, procesorów DSP pracujących na sygnale analogowym, bo inaczej gwałci to jakość. Potem dużo ludzi  mówi, że to wina DSP, że DSP psuje, a prawda jest taka że (chyba jak wszędzie) psuje niewłaściwe użycie i kiepskiej jakości konwersja AD/DA jak się wchodzi w DSP sygnałem analogowym

Czyli nie polecasz używanie tego np między przedwzmacniaczem a końcówką mocy?

Z drugiej strony to jedyne rozwiązanie jeśli chcemy np Za amplitunerem kina domowego "naprostować subwoofer używając DDRC-24 lub 2x4 HD.

Tak, nie polecam, bo wtedy korzystasz ze słabych przetworników. Ja wiem że to najłatwiejsze miejsce, ale za amplitunerem w ogóle trzeba uważać... poza tym myślę, że to nie jest jedyne miejsce, w konfiguracji jaką opisałeś, chyba że amplituner jest też źródłem. Jeśli źródło jest zewnętrzne, a na DSP ustawimy korekcję tylko pasma np do 100 Hz - to i tak gdzieś powinna być zwrotnica i ten sygnał do 100 Hz powinien być obsługiwany tylko przez subwoofer, więc prostujesz go mimo że DSP jest przed amplitunerem

5 minut temu, bl4ck napisał:

naprostować subwoofer

Nie bardzo można takim urządzeniem obrabiać tylko sygnału suba - opóźnienia mogą być problemem. Mogą też nie być... 

nagrywamy.com

Teraz, przemak napisał:

Nie bardzo można takim urządzeniem obrabiać tylko sygnału suba - opóźnienia mogą być problemem. Mogą też nie być... 

no jeśli tylko cześć sygnału przejdzie przez DSP, a reszta nie, to chyba się zgadzam że mogą... ponownie - ZWŁASZCZA NA SŁABYCH PRZETWORNIKACH ? 

3 minuty temu, przemak napisał:

Przecież te minidsp są stworzone do tego pół "świata" ich używam w kinach domowych.

Edytowane przez bl4ck
Teraz, bl4ck napisał:

Przecież te minidsp są stworzone do tego pół "świata" ich używam w kinach domowych.

tak, ale wyżej opisałem CI drogę na zasadzie - cały sygnał idzie przez minidsp, ale tylko część ulega filtracji, mimo to cały sygnał musi przejść przez kostkę minidsp. W Twoim układzie część sygnału idzie na satelity bezpośrednio, a tylko to co do suba idzie przez minidsp, jedna kostka więcej...

ja myślę że jednak jest, ogólnie opcja amplitunera nie współgra dobrze z żadnym DSP, bo albo musiałaby być jakaś pętla na takie procesory, co się chyba nie zdarza, albo wszystkie satelity i sub muiałyby być aktywne a z amplitunera wychodzić pre out bo procesor miałby być za amplitunerem... co traci sens amplitunera. DDRC-24 to najbardziej podstawowa wersja minidsp z dirac live, są znacznie bardziej rozbudowane np. z wbudowanym wzmacniaczem itd. co już lepiej ogarnia temat kina i amplitunera

Poza tym, ddrc24 nie jest bazowo stworzone do kina domowego, bo ma tylko 2 kanały wejścia. Są klocki minidsp które obsługują więcej

No ma tylko dwa na dwa suby ?

Żaden minidps nie nadaje się do nowoczesnego kina bo minidsp z tego co wiem może pracować tylko na sygnale rozkodowanym więc żadnych atmosów ani dts:x .

Myślę że lepiej kupić amplituner/procesor arcam lub anthem.

7 minut temu, Bartek Chojnacki napisał:

ogólnie opcja amplitunera nie współgra dobrze z żadnym DSP

A czym to się różni od wbudowanych w sub dsp? na moje jest to ten sam układ.

Edytowane przez bl4ck
19 minut temu, bl4ck napisał:

Minimalne opóźnienie tego to jakieś 3ms, czyli w odległości licząc metr. DSP umie opóźniać, przyspieszanie dopiero w kolejnej wersji softu ?

czym to się różni o wbudowanych w sub?

Właśnie dlatego pisałem, że to może nie być problemem ?

nagrywamy.com

Skoro wiesz to może być tak jak mówisz, zakładam że nie jest aż tak złe skoro aż tyle osób tego używa.

Na samą myśl, że część sygnału można opóźnić o 3ms, obrobić i dodać do całości jeżą mi się włosy. Z drugiej strony jak piszesz, sporo tego na rynku i jest ok. Jeżeli alternatywą dla rozjechanej fazy/opóźnień jest wściekłe buczenie na 70Hz to wiadomo, co lepsze ?

nagrywamy.com

Ok teraz mi coś przyszło do głowy, sygnał w amplitunerze może być przyspieszony po prosto przez zmniejszenie odległości subwoofera od miejsca odsłuchowego. Ustawi się to w kalibracji manualnej gdzie podajemy odległości do poszczególnych głośników.

12 minut temu, przemak napisał:

70Hz to wiadomo, co lepsze

70hz to miód na uszu bardziej martwią mnie 40-60hz ?

Edytowane przez bl4ck
  • 1 miesiąc później...

Znalazłem jeszcze takie urządzenie 

Ukryta Zawartość

Szukam urządzenia które pozwoli mi zgrać dwa subwoofery z monitorami. 

Narazie liderem jest mini dsp 2x4hd 

Paradgim 

Antimode od bk Electronic 

Tylko właśnie. Zrobić jest lepiej korektę samych subow? Wychodzę rca z pre out wzmacniacz na np Paradgim lub mini dsp

Czy lepiej razem z kolumnami? 

Zrodlo - dac - przez połączenie już analogowe - dsp + wzmacniacz 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dancos