Jump to content
Rafał Kwiatkowski

Cambridge CXA81 + Node 2i

Recommended Posts

Mam taki problem,

Kupiłem Cambridge CXA81. Jako źródło podpiąłem Node 2i. Najpierw optykiem, później coaxialem. Do Noda muzykę dostarczam za pomocą pendrive. Pliki flac, mp3. Niestety, przez pierwsze dwa-trzy utwory przerywa. Później, jakby po rozgrzaniu klocka(?), noda(?) wszystko jest ok i dalej muzyka płynie normalnie. Kiedy podpinam Node analogowym RCA, wszystko jest ok. Co to może być? Uszkodzony DAC cambridg'a? Wcześniej tego Noda miałem podpiętego optykiem do Nada c356 bee z daciem i wszystko było w porządku. Od początku na Nadzie muzyka grała płynnie.

Jest to denerwujące i na dłuższą metę wyrobi odruch wymiotny. Pomóżcie, co tu można zdziałać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rzecz nie dopuszczalna . 
Jeśli będziesz miał możliwość , 

podłącz inne żródło . 
Jeśli będzie lipa , sprzęt do zwrotu . 

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 2.10.2020 o 14:29, Rafał Kwiatkowski napisał:

Mam taki problem,

Kupiłem Cambridge CXA81. Jako źródło podpiąłem Node 2i. Najpierw optykiem, później coaxialem. Do Noda muzykę dostarczam za pomocą pendrive. Pliki flac, mp3. Niestety, przez pierwsze dwa-trzy utwory przerywa. Później, jakby po rozgrzaniu klocka(?), noda(?) wszystko jest ok i dalej muzyka płynie normalnie. Kiedy podpinam Node analogowym RCA, wszystko jest ok. Co to może być? Uszkodzony DAC cambridg'a? Wcześniej tego Noda miałem podpiętego optykiem do Nada c356 bee z daciem i wszystko było w porządku. Od początku na Nadzie muzyka grała płynnie.

Jest to denerwujące i na dłuższą metę wyrobi odruch wymiotny. Pomóżcie, co tu można zdziałać?

Sam sobie odpowiedziałeś 😉

Ale spróbuj cyfrowo podpiąć Yamahe NP-S303. 

Modyfikacje sprzętu AUDIO

Share this post


Link to post
Share on other sites
xavian

Sprawa rozwiązana.

Problem tkwi w Node 2i, a raczej w jego sofcie i ustawieniach. Jeżeli podpinamy Node 2i do zewnętrznego daca (a takim przecież jest dac CXA81) kablem cyfrowym, bez znaczenia optykiem, czy koaksjalem, to może pojawić się opisywany przeze mnie problem. Jak się okazuje, to wcale nie rzadkie zjawisko. Otóż wystarczy w ustawieniach Node 2i wyłączyć funkcję "Audio clock trim". Bluesound tłumaczy się tym, że po prostu "czipsety" pewnych daci wymagają tej funkcji/korekcji, inne nie.

CXA81 to bardzo dobra integra i dodatkowo Cambridge ma meeega wsparcie techniczne. Prawdę mówiąc nie bardzo miałem czas, żeby zająć się moim problemem i tylko napisałem do nich jednego maila, niewiele oczekując. Sami do mnie pisali kilkakrotnie, rzeźbili, rzeźbili, aż doczytali się tego prostego rozwiązania i mi odpisali.

Prawdę mówiąc, gdyby CXA 81 miał bas Nada c356 bee, a całą resztę swoją, to zakończyłbym moje poszukiwania.

Dziękuję za odpowiedzi, chociaż odpowiedzi Muda44 w ogóle nie zrozumiałem.

Czuwaj!

  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.