Skocz do zawartości
IGNORED

Dobry interkonekt RCA do lampy 300b

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Szukam dobrych kabli RCA do połączenia Daca Chord Hugo ze wzmacniaczem lampowym 300b SET. Zależy mi na wzmocnieniu basu w moim systemie. Chciałbym, by był mocniejszy, ale nadal krótki i zwarty.

Kolumny to Reference DaCapo I - szerokopasmowe, muzyka - głównie jazz, małe składy, wokale jazzowe.

Kable mogą być z rynku wtórnego - budżet do 500zł, ale dobre tańsze też mile widziane.

Bardzo proszę o Wasze opinie i porady w tym temacie

https://www.audiostereo.pl/topic/152305-dobry-interkonekt-rca-do-lampy-300b/

Cześć,

Spróbowałbym Ortofon Reference Red lub Kimber PBJ. Oba przewody mają relatywnie mało masywne wtyczki RCA więc bez problemu powinny się zmieścić pod wyfrezowane gniazda w Chordzie.

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

55 minut temu, Hanki napisał:

Witam

Szukam dobrych kabli RCA do połączenia Daca Chord Hugo ze wzmacniaczem lampowym 300b SET. Zależy mi na wzmocnieniu basu w moim systemie. Chciałbym, by był mocniejszy, ale nadal krótki i zwarty.

Kolumny to Reference DaCapo I - szerokopasmowe, muzyka - głównie jazz, małe składy, wokale jazzowe.

Kable mogą być z rynku wtórnego - budżet do 500zł, ale dobre tańsze też mile widziane.

Bardzo proszę o Wasze opinie i porady w tym temacie

Coś z Audioquest ale nie za 500zł. 

19 minut temu, muda44 napisał:

Coś z Audioquest ale nie za 500zł. 

A które byś konkretnie proponował?

500zł podałem za używane. Na nowe budżet powiedzmy do 800 pln

40 minut temu, Hanki napisał:

A które byś konkretnie proponował?

500zł podałem za używane. Na nowe budżet powiedzmy do 800 pln

Do tego DACa to Earth albo Water. Ewentualnie używany Colorado tylko budżet musisz zwiększyć. Szkoda tego sprzętu na tańsze ale zapytaj w Top HiFi czy coś znajdą Ci za około 1000, wypożycz i oceń. 

Ciężko o kabel z mocnym ale krótkim i zwartym  basem i taki który reszty nie zepsuje. 

1 godzinę temu, muda44 napisał:

Do tego DACa to Earth albo Water. Ewentualnie używany Colorado tylko budżet musisz zwiększyć. Szkoda tego sprzętu na tańsze ale zapytaj w Top HiFi czy coś znajdą Ci za około 1000, wypożycz i oceń. 

Ciężko o kabel z mocnym ale krótkim i zwartym  basem i taki który reszty nie zepsuje. 

ok, bardzo Ci dziękuję za radę

5 godzin temu, Hanki napisał:

Zależy mi na wzmocnieniu basu w moim systemie

Chyba na osłabieniu reszty jak już coś.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

@Hanki a jakie masz kable głośnikowe?  Może podejdź do tematu od tej strony.

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

Godzinę temu, kazik-t napisał:

załóż, że lampa jest zbyt słaba by dodać mocy'.

mam wysokoskuteczne głośniki. To raczej nie problem mocy

Godzinę temu, cortes napisał:

@Hanki a jakie masz kable głośnikowe?  Może podejdź do tematu od tej strony.

tak, to następny problem do rozwiązania. W tej chwili mam Black Rhodium Jive. Przyzwoite kable głośnikowe, ale na pewno mogłoby być lepiej. Co byś poradził w tym temacie?

Do lampy w kwestii kabli głośnikowych posłuchaj Audioquesta Rocket 33. (ok. 160 zł/m ze szpuli).

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

Gość

(Konto usunięte)
8 godzin temu, Hanki napisał:

Zależy mi na wzmocnieniu basu w moim systemie. Chciałbym, by był mocniejszy, ale nadal krótki i zwarty.

Godzinę temu, Hanki napisał:

mam wysokoskuteczne głośniki. To raczej nie problem mocy

w zasadzie, co ma dać RCA, skoro bas i jego brzmienie, jest taki jak chcesz ?

mocą dysponuje wzmacniacz, przewody zmieniają brzmienie. Może jednak wielkość kolumn jest raczej powodem braku tego czegoś a jeśli grzebać w rca, to i może przewody głośnikowe zmienić?

Z 300b raczej nie bedzie mocnego basu. To nie jest lampa do basowania. Zadnym kablem nic z tym nie zrobisz, szkoda kasy.

Poza tym, po co kupiles wzmacniacz ktorego brzmienie Ci nie odpowiada?

Co znaczy - szerokopasmowe kolumny ?

Znalazłem coś takiego:    

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )     i nie mogę dotrzeć do wersji

z głośnikiem szerokopasmowym, bo chyba o to chodzi autorowi.

Jeśli to jednak dwudrożne monitory z możliwością bi-wiringu, to rozwiązanie jest jak jajko Kolumba ... ? 

związane tylko ze zmianą równowagi tonalnej i na pewno nie za pomocą IC.

To może popsuć inne aspekty barwy; nawet wysoki audioquest cudów nie uczyni.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

9 godzin temu, kazik-t napisał:

w zasadzie, co ma dać RCA, skoro bas i jego brzmienie, jest taki jak chcesz ?

mocą dysponuje wzmacniacz, przewody zmieniają brzmienie. Może jednak wielkość kolumn jest raczej powodem braku tego czegoś a jeśli grzebać w rca, to i może przewody głośnikowe zmienić?

Tak, wielkość kolumn tez tu ma wpływ, zgadzam się. Ale kable które mam w tej chwili są bardzo budżetowe i jestem ciekaw jaką poprawę mogą wnieść lepsze kable, bo nigdy jeszcze tego tematu nie badałem dokładnie.

26 minut temu, audioburak napisał:

Co znaczy - szerokopasmowe kolumny ?

Znalazłem coś takiego:    

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )     i nie mogę dotrzeć do wersji

z głośnikiem szerokopasmowym, bo chyba o to chodzi autorowi.

Jeśli to jednak dwudrożne monitory z możliwością bi-wiringu, to rozwiązanie jest jak jajko Kolumba ... ? 

związane tylko ze zmianą równowagi tonalnej i na pewno nie za pomocą IC.

To może popsuć inne aspekty barwy; nawet wysoki audioquest cudów nie uczyni.

To co byś radził?

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Miałem do czynienia z Cary 300B i podłączane były do niego różne kolumny. Najlepiej' zagrał ze starymi ogromnymi monitorami SABA z głośnikiem niskotonowym o średnicy 40cm którego membrana była z tektury, zawieszenie również.

Impedancja oczywiście ma znaczenie, bo po podpięciu Audio Physic, bas był okrutny. Jakby co, pochwal się wynikami porównań.

4 minuty temu, kazik-t napisał:

Miałem do czynienia z Cary 300B i podłączane były do niego różne kolumny. Najlepiej' zagrał ze starymi ogromnymi monitorami SABA z głośnikiem niskotonowym o średnicy 40cm którego membrana była z tektury, zawieszenie również.

Impedancja oczywiście ma znaczenie, bo po podpięciu Audio Physic, bas był okrutny. Jakby co, pochwal się wynikami porównań.

Tak, też mam podobne spostrzeżenia. Mam w drugim torze Klipsche Heresy i po podpięciu do 300b bas jest bardzo ok. Problem tylko w tym, że 300b słucham w bliskim polu, przy biurku. Duże, trójdrożne kolumny w bliskim polu mają swoje oczywiste minusy. Dlatego badam inne sposoby.

Zdam oczywiście relację ze swoich odkryć.

3 minuty temu, mztv napisał:

Albedo Blue

Ukryta Zawartość

To srebrny kabel - nie będzie rozjaśniał mi systemu? Tego bym nie chciał i nie szukam.

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Hanki napisał:

Tak, też mam podobne spostrzeżenia. Mam w drugim torze Klipsche Heresy i po podpięciu do 300b bas jest bardzo ok. Problem tylko w tym, że 300b słucham w bliskim polu, przy biurku. Duże, trójdrożne kolumny w bliskim polu mają swoje oczywiste minusy. Dlatego badam inne sposoby.

Kup sobie lepiej equalizer.

17 godzin temu, Hanki napisał:

ok, bardzo Ci dziękuję za radę

Szukaj kabli gdzie przewodnikiem jest pojedynczy drut. Ponoć ten tańszy Vovox też tak gra. 

Wszystko co chcesz osiągnąć tymi kablami, wpłynie negatywnie na cały przekaz.  Uzupełnij braki na niskich częstotliwościach.

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

23 godziny temu, Kris_54701 napisał:

Wszystko co chcesz osiągnąć tymi kablami, wpłynie negatywnie na cały przekaz.  Uzupełnij braki na niskich częstotliwościach.

Ale jak uzupełnić braki w niskich częstotliwościach? Myślisz o wymianie kolumn, lamp we wzmacniaczu, samego wzmacniacza?

Trzeba znaleźć słaby punkt

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

12 minut temu, Kris_54701 napisał:

Trzeba znaleźć słaby punkt

? no właśnie szukam... Dlatego chcę mieć kable dobrej jakości w torze, żeby wykluczyć ten element.

Zacząłbym od końca, czyli od kolumn. Szerokopasmowe głośniki zazwyczaj mają okrojone skraje pasma słyszalnego. Warto się nim przyjrzeć. Podaj pełną nazwę tych kolumn czy głośników jeśli to DIY.

1 godzinę temu, Kris_54701 napisał:

Zacząłbym od końca, czyli od kolumn. Szerokopasmowe głośniki zazwyczaj mają okrojone skraje pasma słyszalnego. Warto się nim przyjrzeć. Podaj pełną nazwę tych kolumn czy głośników jeśli to DIY.

To są te kolumny:

Ukryta Zawartość

Mam teraz taki pomysł, by je podpiąć do tranzystora, o którym wiem, że ma mocny, dobrze kontrolowany bas i zobaczyć co wyjdzie.

Ukryta Zawartość

Trochę masz już odpowiedź. Nie słyszałem tych kolumn, ale mam Sansuje z 43.5 cm membraną na basie, również grającą pełnym pasmem. Wydawać by się mogło, że 13 metrach to one się duszą, a tym czasem basu było mniej niż z dziesieciocalowej szerokopasmowki. To znaczy bas był i to taki barwny, szybki, punktowy, ale nie schodził słyszalnie zbyt nisko. Niby w obudowie br a na ucho graly jak zamknięte. Również napędzane lampą SE 2A3.  Zmień najpierw kolumny, w sensie zamień na chwilę jakieś wypożyczone czy jakiekolwiek inne inne.

Możesz też spróbować zrobić do nich prostą zwrotnicę. Tak na słuch hajendu może i nie będzie, ale cokolwiek poprawisz równowagę tonalną. Prosty filtr z cewki na niskotonowy, i dzielnik napięcia na wysokotonowke, żeby trochę ją uciszyć w stosunku do filtrowanej średnicy. Zapowiada się długa zima, więc zajęcie jak znalazł. Szacunkowe wartości elementów wyliczysz kalkulatorem zwrotnic dostępnym nawet w sklepie Play.

25 minut temu, Kris_54701 napisał:

Możesz też spróbować zrobić do nich prostą zwrotnicę. 

Prościej niż w 3A Reference Da Capo chyba się nie da 

głośnik niskośredniotonowy jest podpięty właściwie bez zwrotnicy...

moja rada: lampy sterujące

Ilu ludzi tyle opinii

• Pokaż nowe odpowiedzi