Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podłogowe czy podstawkowe zawieszone pod sufitem?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Wykańczam mieszkanie. Salon w sumie ~ 43m2. Na środku będzie akwarium a obok głośniki. Zrobiłem instalację do podpięcia ich na dole, jako podstawki, ale zastanawiam się czy nie lepiej byłoby kupić mniejsze i zawiesić nad akwarium.
Do tej pory myślałem o zastosowaniu Dali Zensor 5 w systemie 5.0 (do kina domowego).  Warto zaznaczyć, że pewnie częściej będą służyły do muzyki, niż do kina. Odległość między głową a głośnikami to w tym przypadku około 3m.
Ciekawi mnie też jak dzwięk rozprzestrzeniałby się po reszcie mieszkania - czy w przypadku montażu sufitowego czegoś mniejszego nie byłoby właśnie lepiej?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zalacznik 2.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Musisz sobie sam odpowiedzieć na pytanie: jak chcesz słuchać muzyki/ oglądać kino? 

Czy ma to być muzyka obecna w pomieszczeniach w tle czy zamierzasz się skupiać na odsłuchu....w jednym i drugim przypadku można stworzyć system, który zagra na poziomie: system wolnostojący lub strefowy np. w suficie.   

ot tyle i odpowiedz sobie sam czego oczekujesz Ty sam ??

Edytowane przez will66

Akwarium na kolumnach???
Raczej to nie jest za dobry pomysł.
Te kolumny nie są aż tak mocne i sam widzisz ile one ważą, jeszcze ryby wibracje dostaną i oszaleją w wodzie od muzy haha.
Kino domowe to set 5.1 a nie 5.0!!!

7 godzin temu, Bali79 napisał:

Akwarium na kolumnach???

Kolumny stoją przed akwarium, nie pod nim - przynajmniej ja tak to widzę ?  Raz, że jak mówisz, same kolumny nie wytrzymały by takiego ciężaru, to i akwarium podparte tylko w tych dwóch miejscach nie miałoby prawa zaistnieć - dno szybko znalazłby na podłodze, z całą zawartością akwarium 

Akwarium na kolumnach???
Raczej to nie jest za dobry pomysł.
Te kolumny nie są aż tak mocne i sam widzisz ile one ważą, jeszcze ryby wibracje dostaną i oszaleją w wodzie od muzy haha.
Kino domowe to set 5.1 a nie 5.0!!!
Subwoofer będzie pływający
Gość

(Konto usunięte)

Takimi wpisami zniechęcacie autora do dalszej dyskusji... wyśmiewacie go itp.  Bali79 widzę przejąłeś pałeczkę po koledze Xpedite999 ??? Gdzie podziewałeś się wcześniej? Nagle masz tyle do dodania w każdym temacie??? Bardzo zastanawiające to jest... oczywiscie wnioskuje to po ostatnim tygodniu?

PS. Do autora - lepiej będzie gdy kolumny będziesz miał może i małe Z5 ale na wysokości uszu niż wieszać jakieś małe i słabsze pod sufitem... na pewno muzykę i filmy będzie się lepiej słuchało... 

PS 2. nie przejmuj się tym co tu wypisują... 

Edytowane przez Gość

@Martin Rejek
Dziękuję za konstruktywną odpowiedz. 
Na takie też rozwiązanie postawiłem robiąc elektrykę w mieszkaniu i chowając kable pod tynkiem, ale zacząłem się zastanawiać czy tak będzie lepiej. A co z nagłośnieniem reszty salonu? Chciałbym czasem móc posłuchać muzyki także będąc np. przy stole, po drugiej stronie akwarium. Wiadomo, nie będzie to typowe miejsce odsłuchowe, ale czy myślisz, że nie będzie tragedii odpalając jakąś "płytę" do obiadu? 

Gość

(Konto usunięte)

Co do siedzenia przy stole po drugiej stronie systemu, muzykę będziesz słyszał tylko to wszystko nie będzie to samo co jak byś siedział przed kolumnami... do czegoś takiego to proponowałbym druga strefę i w tedy gdy będziesz z rodzina spędzał czas przy stole będziesz odpalał głośniki sufitowe... nie będzie to super grało ale na pewno dużo lepiej niż słyszeć dźwięk dobiegający zza akwarium... tak ja to widzę 

Witaj!
Najlepsze wrażenia w przypadku słuchania muzyki zapewnią Ci klasyczne kolumny podłogowe - stereo.
Wszelakie rozwiązania montowane na ścianie (jeśli nie jest to pełny zestaw kinowy) nigdy nie zabrzmią lepiej niż dobrze ustawione dwie kolumny ? 

Mamy bogatą ofertę zarówno kolumn jak i wzmacniaczy ? 
Zapraszamy na odsłuchy i indywidualne wyceny!

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Takimi wpisami zniechęcacie autora do dalszej dyskusji... wyśmiewacie go itp.  Bali79 widzę przejąłeś pałeczkę po koledze Xpedite999 ??? Gdzie podziewałeś się wcześniej? Nagle masz tyle do dodania w każdym temacie Bardzo zastanawiające to jest... oczywiscie wnioskuje to po ostatnim tygodniu
PS. Do autora - lepiej będzie gdy kolumny będziesz miał może i małe Z5 ale na wysokości uszu niż wieszać jakieś małe i słabsze pod sufitem... na pewno muzykę i filmy będzie się lepiej słuchało... 
PS 2. nie przejmuj się tym co tu wypisują... 
Hola hola hola kolego nie rozpędzają się tak ok. Po nikim nic nie przejmuje, na forum jestem jak mi się chce to raz a dwa....no proszę Ciebie tu nie chodzi o zniechęcanie i chyba sam byś chciał dostać takie info że AKWARIUM NA KOLUMNY!!!!! Kto to widział, Z7 nie były duże a Z5 to maleństwa tak że to na bank niczego dobrego nie wróży. Tyle miejsca w domu to nie, kolumny i akwarium razem.
Tak że proszę nie porównywać mnie do nikogo bo z nikim nigdy żadnych zatarog nie miałem i mieć nie chcę, a na pewno nie chcę nikogo wyśmiewać. A to kiedy jestem to chyba już moja sprawa prawda, chyba nikogo o pozwolenie nie muszę się pytać!!!
4 godziny temu, Jacgues napisał:

Wiadomo, nie będzie to typowe miejsce odsłuchowe, ale czy myślisz, że nie będzie tragedii odpalając jakąś "płytę" do obiadu? 

Tak jak napisałem wcześniej, że w zależności od Twoich potrzeb, możesz zrobić nagłośnienie strefowe w jadalni, w części wypoczynkowej tv +  inne pomieszczenia według potrzeb - montaż sufitowy lub in wall - w zależności jaki masz budżet. A jak jednak zależy tez na kinie to możesz wejść w części wypoczynkowej w system wolnostojący lub in wall - wiadomo zależy jaki masz budżet....

Edytowane przez will66

jeśli nie ma jak ustawić kolumn na podłodze, to wszelkie inne ustawienie typu wieszanie itd, to będą półśrodki. Do słuchania w tle wystarczy, ale nie spodziewałbym się żadnego super dźwięku. Może jakieś instalacyjne głośniki ścienne? Np: https://www.tophifi.pl/search/cwm

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl