Skocz do zawartości
IGNORED

PRO-JECT 6.9 ZA I PRZECIW

oktet

Rekomendowane odpowiedzi

witam

prosze o opinie osluchanych w temacie najlepiej na wlasnych uszach

na temat ww gramofonu (gramofony do 2000 zl czy znajde cos lepszego?)

zaleta: skakalem przy ww gramofonie (tak calkiem mocno mam ok 90 kg) igla nie drgnela

"die kunst derfuge" nie przeskoczylo to samo z mocnym pukaniem w podstawe...

daniel w tym momencie skacze jak wariat

no ale nie chodzi mi o to skakanie igly (choc to nie skakanie jest dla mnie wielkim plusem)

tylko o wlasciwosci ww gramofonu w odtwarzaniu lp powiedzmy z wladka do 700 zl

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/15270-pro-ject-69-za-i-przeciw/

Ja w trakcie przymierzania sie do gramofonu przesluchalem 6.9 ale dosc krotko, albowiem stwierdzilem ,ze przerzucam sie na inny pulap cenowy. Ale z tego co uslyszalem moge jasno powiedziec, ze to dobry gramofon. Z wkladka Goldringa brzmial poprawnie pod kazdym wzgledem. Minusy polegaja na nieco suchym przekazie. Ogolnie charakter ten sam co w Perspective (to wlasciwie prawie to samo). Przypatrza sie blizej sprawie jakosci ramion Projecta, bywa roznie.

Zdecydowanym minusem jest konstrukcja i dzialanie antiskatingu. Patent z ciezarkiem zawieszonym na żyłce wędkarskiej, z trzystopniowa 'regulacja', bardzo mocno ogranicza zaufanie do tego gramofonu.

Pewnym minusem jest tez niezbyt napawajaca optymizmem mala bezwladnosc ramienia - chyba ze tylko moj egzemplarz tak ma...

Zauwazylem tez, ze silnik Pro-Jecta wrazliwy jest na jakosc pradu (albo cus...;)) - czasem pracuje minimalnie glosniej, nigdy jednak zdecydowaine za glosno. Zreszta sadze, ze przy jakosci zasilacza, ktory nie wyglada imponujaco, nie ma sie co dziwic. Szumy wynikajace z mechanicznej pracy silnika i talerza sa pomijalne przy normalnym odsluchu.

Poza tym - jestem zadowolony. Solidna konstrukcja. Gra z wkladka Grado/Pro-Ject k-4, mozna znacznie wiecej z niego uzyskac, co planuje zrobic, jesli finanse pozwola, w przyszlosci.

Jednak Pro-Ject 6.9 to nie jest jeszcze gramofon, zwlaszcza z ta wkladka, ktory powalilby w kazdych warunkach jakas wyjatkowa slodycza i niesamowitoscia czarnej plyty. Moze z duzo drozsza wkladka, z duzo lepszym phonostage'em. Po prostu - cos pomiedzy gramofonem do odsluchow starych zdartych plyt (do tego sluzyl mi do niedawna Daniel - rownolegle z Pro-Jectem, ktorego uzywam do plyt mniej zjechanych, na razie lezy rozmontowany w szafie...) i hardkorowym analogofilstwem. Solidny gramofon pozwalajacy sluchac plyt bezpiecznie, bezstresowo, choc jeszcze na pewno nie na poziomie wysokiego highendu;). Porownanie z owym lekko modyfikowanym Danielem z podobnej klasy wkladka (tanszy ortofon) przeszedl na duzym plusie. Porownane z tanszymi Pro-Jectami z takimi samymi wkladkami - zdecydowanie na plusie rowniez.

Na forum juz bylo sporo o tym gramofonie, jak i o innych Pro-Jectach. Sam jestem ciekaw 'ostatecznego rozwiklania zagadki ramion Pro-Jectowych'. Mity miejskie, rozsiewane w moim regionie glownie przez panow z RCMu, glosza, ze 'ramiona Pro-Jecta niszcza plyty'.

Pozdrawiam.

A mi sie chyba najbardziej podoba Rega Planar 3 z porządnym ramieniem RB300 montowanym przez inne firmy w droższych gramofonach.Planar 3 kosztuje w Trimexie 2000 tylko nie wiem czy z wkladką czy bez.Fajne tez sa kolory.

i jeszcze fotka

[obrazekLUKASZ-255905_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

i_nemes

Jednak Pro-Ject 6.9 to nie jest jeszcze gramofon, zwlaszcza z ta wkladka, ktory powalilby w kazdych warunkach

jakas wyjatkowa slodycza i niesamowitoscia czarnej plyty.

masz jakes typy co do wkladek dajace z ww gramofonem "wyjatkowa slodycza"

zalezy mi na dzwieku muzykalnym, pelnym lekko ocieplonym (moze to byc kosztem przejrzystosci) nigdy wyostrzony such

bardzo wazne aby wkladka miala cichy przebieg (slabe tloczenia ale nie zniszczone)

No niestety, za bardzo nie pomoge, bo takich gramofonow nie sluchalem, a juz na pewno nie w cenie do 2000. Pro-Jecta wybralem z trzech powodow - gra moim zdaniem przyzwoicie, byl akurat dostepny za dobra cene (to przewazylo...), wydawal sie lepszy od Regi p2 - (p3 nie bralem pod uwage) oraz dawal poczucie bezpieczenstwa wieksze od uzywanego Thorensa, ktorego rowniez sluchalem i ktory brzmial gorzej. Pozniej zalowalem troche pieniedzy, ktore moglbym zaoszczedzic kupujac Thorensa (160 mk II), bo podejrzewam ze z nim bylaby wieksza 'zabawa' przy tuningowaniu i wspolczynnik 'kulowosci' sprzetu by wzrosl, ale szybko mi minelo - w zasadzie nie jestem maniakiem analogu, a zalezalo mi na solidnym sprzecie na kilka lat. Odtwarzanie plyt analogowych daje mi czesto wiecej przyjemnosci niz CD, ale nie przez jakosc dzwieku, ktory w niektorych aspektach jest milszy, a w niektorych odstaje (u mnie - zdecydowanie odstaje pod wzgledem rozdzielczosci oraz dynamiki zas brzmi milej, bo odtwarza dzwiek bardziej doslowny, blizszy, co zwlaszcza kreci przy jazzie i malych skladach kameralnych. Duze utwory symfoniczne graja z wieksza scena i glebsza, ale barwa cierpi - sekcje smyczkow czesto brzmia jak syntezatory, czego nie znosze). Glowna przyjemnosc czerpie zas z tego, ze analogu nie da sie prawie sluchac bez skupienia, co czesto zdarza sie przy CD. Poprzez przymuszenie do manualnej obslugi jest na pewno bardziej wciagajacy;).

Wiem, ze sa tacy, ktorzy uwazaja , ze Pro-Jest jest do bani (darkul - mogbys napisac wiecej, poza zdawkowym zdaniem?), czasem mnie to martwi, czasem sie tym zupelnie nie przejmuje;).

aha - z minusow - jeszcze jeden - nie wzbudzajaca zaufania przeciwwaga ramienia - rusza sie na ramieniu na wszystkie strony i na pierwszy rzut oka kompletnie zaprzecza mozliwosci jakiejkolwiek regulacji. Z waga do wkladki jest latwiej;).

a jeszcze z zapomnianych plusow - dolaczony w cenie docisk do plyt, ktory spelnia swoje zadanie o tyle, ze pozwala mniej sie martwic uzywaniem plyt roche pofalowanych - efekt jest niwelowany, gdy plyta jest docisnieta. Plytom mocno zwichorwanym niewiele pomaga...

Pozdrawiam.

A co do wkladek - to jeszcze przede mna (za czas jakis...:( )- choc chetnie poslucham juz teraz innych opinii i sugestii. Jaka wkladka do 6.9 w cenie do max 700zl, choc wolabym mniej. Interesuja mnie te same walory dzwieku co oktana.

i_nemes

oktan tez pieknie (chociaz wole male kameralne sklady)

zeczywiscie przeciwwaga na pierwszy dotyk malo precyzyjna moze wiesz gdzie mozna nabyc wage dobra i niedroga?

co do wkladek tez oczekuje opini osluchanych mniej wiecej w tej cenie (700 zl)

wlasnie od dzisiaj posiadam pro-jecta 6.9 z wkladka grado (czas to opic) niepokoji mnie delikatny przydzwiek w momencie gdy wkladka znajduje sie nad plytom czym bardziej do srodka tym przydzwiek mocniejszy...

znajomy zakupil pro-jecta rpm4 z wkladka k-4 mial to samo ponoc bylo to spowodowane (wg dystrybutora talerzem z mdf)

ww twierdzil z metalowym talerzem przydzwiek nie wystepuje...

przydzwiek jest delikatny ale jest - moze jest na to rada? (sprawa wkladki grado i k-4)

przedwzmacniacz to nad pp2 interkonekt pro-jecta z uziemieniem

pozdrawiam

Co do przydzwieku - u mnie tez sie pojawil na poczatku. Pomogly standardowe zabiegi - obrocenie wtyczki zasilacza (bardzo wyrazna poprawa), zmiana interkonektu (na kabel gitarowy cordiala;)), przy bardziej markowych interkonektach rowniez przydzwiek zanikal - wyrazna poprawa. Obecnie jest slyszalny dopiero w okolicach godziny dwunastej na wzmacniaczu (oczywiscie bez muzyki), co mi absolutnie nie przeszkadza, bo a. nie planuje burzyc scian, b. i tak bym tego przydzwieku nie uslyszal, gdyby nawet zdarzylo sie tak galke odkrecic.

z tanszych wag znam jedynie wage shure'a (choc uzywalem jej tylko raz, bo byla pozyczona), ktora sprzedaje RCM w Katowicach po bodajze 150 zl.

jej instrukcja obslugi w pliku pdf.

Ukryta Zawartość

i 'recenzja'

Ukryta Zawartość

tutaj jest za 111zl

Ukryta Zawartość

a tutaj za 99

Ukryta Zawartość

spojrz tez na watek

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z wkładek do 700zł polecam BenzMicro MC20E2 (RCM). To jest najtańsza wkładka BM, typu MC, ale wyskonapięciowa (2mV), co pozwala jej słuchać przez phono MM. U mnie gra z tanim TT Adam, ale była również montowana do TT made by jjp/fadeover i było super.

Wiem, że na Forum jest jeszcze kilku użytkowników zadowolonych z tej wkładki, jak również jej przeciwników.

• Redaktorzy

Przypuszczam że jakość zasilania tego modelu można poprawić stosując zewnętrzny zasilacz Speed Box tej samej firmy. Tylko trzeba najpierw zapytać, czy pracuje z tym modelem gramofonu.

• 4 tygodnie później...

Używam PJ 6.9 już od dwóch lat. Pracuje z wkładką Ortofon MC 10 Super mk II (musiałem dokupić cięższą przeciwwagę standartowa była za lekka do tej wkładki), podpiete do wzmacniacza Denon PMA 1500 z wbudowanym przedwzmacniaczem. Jestem bardzo zadowolony z tej konfiguracji i dźwiek bardzo mi pasuje w każdym calu. Wcześniej słuchałem na Bernardzie z jakąś nędzną wkładką za 50zł i te odsłuchy były na dość niskim pozimie . Wybrałem PJ ponieważ rozmawiając z wieloma fanami vinylu sprzęt ten w tej cenie nie ma konkurencji. Rellopa nigdy bym nie kupił ponieważ jest zbyt dyskotekowy i kojarzy mi się z kolesiami którzy nawet nie mają pojęcia jak wyjmować płyte z okładki:)))

Pozdrawiam,

• 1 rok później...

witam!

pierszy wpis w dziale o którym pojęcie mam raczej mocno średnie :)

nie licząc zamówienia oczywiście

szanowni forumowicze!

czy ktoś z okolic wielkopolski dysponujacy gramofonem pro jecta od 6.9 wzwyz byłby łaskaw poswiecic troche swego cennego czasu i umozliwic odsłuch całkowitemu "lajkonikowi"?

siła rzeczy cos i tak niedługo bedzie musiało wyladować u mienia :)

czemu project?

a czemu nie.

a jeśli nie to co innego do max 4 kzł ? ;)

Postaraj sie posluchac Perspective II. Koszt w okolicach 3700. Ma nowe ramie weglowe i dwa silniki dla dwoch predkosci. Obejzyj sobie parametry na www.project-audio.com. Z rozmow z panami z Voice'a wynika, ze gra na prawde dobrze.

oktet

uzywam obecnie Prejecta 6.1 z wkładką ZYksa 10MC. Byłem z nim na pokazie Projeckta w delta Studio dwa lata temu na wyregulowanie, miałem wtedy wkładke ortofon super OM30 MM, facet miał 3 gramofony poukładane pieknie ładnie na stolikach itd. po wyregulowaniu mojego, postawiliśmy go na podłodze z braku miejsca i podłączylismy ,żeby było śmiesznie zdeklasował wszytkie wczesniejsze konfiguracje, facet troszke się zmieszał . oczywiscie zaraz padły teorie ,że ten typ zawieszenia jest najlepszy tamte były twarde ja nie wiem , ale moje poszukiwania patefonu sie skończyły, nie podoba mi sie jego wygląd i szukam drugiego bardziej klasycznego

pozdro

> fubb

"... czy ktoś z okolic wielkopolski dysponujacy gramofonem pro jecta od 6.9 wzwyz byłby łaskaw poswiecic troche swego cennego czasu i umozliwic odsłuch całkowitemu "lajkonikowi"? ..."

Mam Pro-Ject 2.9 Wood. Czy to jest od 6.9 wzwyż? Chyba nie. Ale sądzę, że dość zbliżony poziom.

Jest to natomiast zupełnie inne zawieszenie.

Mam w nim wkładkę Sumiko Blue Point No.2

Mieszkam w Toruniu, więc nie jest to Wielkopolska, ale może okolice :-) Jeżeli by Ci się chciało tu przyjechać, to zapraszam.

W podanym przez Ciebie limicie 4000 jest Pro-Ject Xperience 2 Comfort.

I w dodatku jest sprzedawany w tej cenie razem z wkładką Sumiko Blue Point, której oficjalna cena detaliczna, to 900 zł.

Nie słyszałem tego gramofonu, ale jest to ciut wyższy model, niż mój 2.9 Wood, chociaż jakichś większych różnic w brzmieniu raczej bym się nie spodziewał.

Janusz z Torunia

ja uzywam juz od dluzszego czasu Pro-Jecta, z tym ze RPM6 i jestem bardzo zadowolony ;-) Nie mam ani przydzwieku, ani innych nieprzyjemnych historii.... Bardza wazna rzecza jest Phonostage oraz IC. U mnie najlepiej sie sprawdzil Sonus Oliva.

Yanoosh>

dzięki serdeczne mimo że ja bardziej południowa strone zamieszkuję i po mapie kawałek drogi do torunia to wszystko moze się zdarzyć ( pracodawca posyła mnie w rózne dziwne miejsca ;)) wiec jak tylko pojawiłbym sie w okolicach do 50 km to się odezwę- napewno

rochu>

pewnie ze moze być mimo ze nie mam juz zachamowań jeśli chodzi o używki :)

to jednak w tym wypadku nie mam wyboru - nówka

co do perspective pamietam ze jozwa w kilku miejscach polecał

nie wiem co prawda jakie róznice są miedzy 1 a 2 ale musze przyznać ze wygladowo ten model mocno mnie przekonuje

tak tak wiem wyglad to nie wszystko :)

poza tym jaki pre do tego lampowy czy nie o wkładce narazie nawet nie myśle narazie choć wiem że szmelcu włożyć nie mogę

• 4 miesiące później...

pozwole sobie na kolejne pytanie do posiadaczy p-j 6.9,exprience,perspective

jak radzicie sobie z krązkiem dociskowym w ww gramofonach?

czy cos podkładacie jeżeli to co? maty korkowe czy zwykłe?

gdzies na forum wspominano ze w zadnym wypadku nic nie podkładać, ale jak patrze na tego "banana" jaki powstaje z płyty po dokręceniu krązka to mnie telepie :(

zreszta dzis próbowałem nabyć w sklepie nową prostą płytę i trafiłem dopiero za 4 razem ale i tak nie jest idealna na 100%

zresztą jacyś idioci muszą pakować nowo wyprodukowane winyle ,niektóre sa przez 4 warstwy foli pogięte jak podkowy;(

> fubb

"... jak radzicie sobie z krązkiem dociskowym ..."

Po prostu nie dociskam krążka na siłę do oporu, ile się da.

Kiedy krążek już się opiera na płycie, dokręcam jeszcze chyba około pół obrotu i koniec.

Płyta nie leży już luźno, jest "związana" z talerzem i sądzę, że jest to zupełnie wystarczjące.

Nie widzę powodu, żeby dociskać ją jeszcze bardziej. To już właściwie niczego nie zmienia,

poza tym, że wtedy faktycznie podnosi się krawędź płyty i robi sie "łódka", czy jak to tam nazwać :-)

Janusz z Torunia

mam 6,9 i jestem generalnie zadowolony

w tej cenie gra dobrze

wcześniej miałem papamkowego gr2 i jest różnica na korzyść 6,9

choć tam była raczej lepsza wkładka, benz micro mc

wkładka to ortofon vigor mc, preamp to project

używam też speedboxa

gra dobrze ze starymi i nowymi płytami

w zasadzie jeśli nie ma sie jakiejś niesamowitej kolekcji płyt

lepszy imo nie jest potrzebny

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.