Skocz do zawartości
IGNORED

Monitor Audio Gold 100 5G Jaki wzmacniacz, jakie źródło?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim,

Moja historia z audio.

Do tej pory posiadałem Monitor Audio RX8 z Onkyo 8150 z których byłem zadowolony. W marce MA urzekła mnie precyzja i chirurgicznie czysty dźwięk, którego nie znalazłem w polecanych Elacach, Magnatach itp. Do tego spora ilość basu i jakość wykonania. Z poprzedniego odsłuchu konkurencyjną górą z tego co słuchałem miał jedynie Klpipsch, ale był kompletnie bez basu i muzykalności. Przez pewien czas miałem Bronze 6, które grały bardzo ładnie, ale brakowało im dołu i kopa. Natomiast w ampli urzekł mnie funkcjonalnością Onkyo – Spotify Connect. Słyszałem jak MA brzmiały na wzmacniaczu z prawdziwego zdarzenia i jest to niezapomniane przeżycie, które chciałbym teraz stworzyć u siebie. Niestety ograniczony budżet zamknął mnie w tedy w jednej obudowie.

Miejsce odsłuchu.

Szukałem kolumn podstawkowych ze względu na konieczność umieszczenia ich na szafce RTV. Nie ze względu na brak miejsca tylko na własne upodobania wizualne i praktyczno-porządkowe. Kolumn nic nie będzie dławić ani dusić ponieważ mam miejsce i szafka jest odsunięta o 30 cm od tylnej ściany. Do tego kolumny są ustawione w jej przedniej części co daje około 35 cm wolnej przestrzeni za nimi. Po ogarnięciu elektroniki zamierzam założyć kolce i postawić je na grubych eleganckich granitowych płytkach. Z lewej strony około 50 cm od bocznej ściany z prawej strony podobnie do stołu z krzesłami, a dalej otwartej kuchni. Miejscem odsłuchu jest otwarty 21m salon na 6m kuchnię i 5m korytarzem. Fala akustyczna będzie miała około 4-4,5 m do centralnego miejsca na kanapie. Dołączam rzut.

Gatunki muzyczne.

Muzyka, której słucham na co dzień, którą typuję na ulubioną to elektroniczna, ale nie ograniczam się do żadnego gatunku. Zdarza się Mistrz Wodecki, Artur Andrus, Marek Grechuta, muzyka klasyczna, klasyki rocka, klasyki popu, czasami nawet rap - dużo wszystkiego. Dobry utwór jest po prostu dobry, nieważne z której szuflady.

Sprzęt i źródło.

Ze względu na sympatię do marki kupiłem w ciemno MA Goldy 100 piątej generacji i to do nich postanowiłem dopasować resztę zestawu. Chciałem kolumny podstawkowe, a mając poprzednio RX8 nie chciałem kupić mniejszych Silver 100, żeby nie było gorzej. Do tego Goldy są po prostu piękne.

Do tego mam kable Chord Clearway X

Wzmacniacz NAD’a 356 BEE z wbudowanym DAC. Kupiłem go tak naprawdę na przeczekanie. Mam wątpliwości czy on rozwinie skrzydła i możliwości tych kolumn. Jest to popularny model, który po zakupie właściwego wzmacniacza odsprzedam bez większych problemów. Przyjdzie do mnie jutro, ale od razu rozpocząłem poszukiwanie właściwego następcy.

Projektor Laserowy 4k Xiaomi, który posiada złącza HDMI, USB 3.0 Audio out, in i złącze optyczne, z którego przy projekcji chciałbym kierować sygnał audio na kolumny.

Link.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na przeczekaniu połączę projektor z Androidem kablem optycznym do Nada i będę słuchał muzyki ze Spotify Connect.

Reasumując mam do wymiany wzmacniacz i będę poszukiwał źródła do Spotify Connect, to będzie najczęściej wykorzystywana funkcja. Nie pójdę w kierunku płyt CD. Jestem jedynie otwarty na odtwarzanie muzyki z dysku w wyższym formacie. Oczywiście jeżeli będzie odczuwalna różnica, na zbudowanym zestawie. Tego niestety jeszcze na własnej skórze nie odczułem, ale z chęcią się przygotuję na wieczorne odsłuchy.

Mam na rezerwacji do przyszłego wtorku wzmacniacz Artora ArtoAmp 150 bliźniaczy model Roksana Oxygen. Pojadę posłuchać jak on brzmi w porównaniu do NAD’a 356. To wyższa półka i ma nadzieję, że to będzie to. Wzmacniacz ma wbudowany moduł BT, więc jeżeli go zakupię, to dalej będę mógł cieszyć się muzyką i rozpocząć poszukiwanie dobrego źródła. – cena 4000 do negocjacji.

Jeżeli to wypali, to będę poszukiwał źródła i tutaj mam do wyboru odtwarzacz sieciowy, lub DAC + chromcast do Spotify Connect. Chciałbym was poprosić o opinie jakie rozwiązanie będzie lepsze. Czy należy zwrócić uwagę jedynie na jakość przetwornika, jakie są plusy i minusy tych rozwiązań. Chodzi mi po głowie DAC smsl m8, topping d50 itp. + Chromecast, lub po naciągnięciu budżetu do maksymalnych możliwości za ok 2000 zł Pioneer N-50A.

Mój budżet na wzmacniacz i źródło to 5-6 tyś bez dokładania. Oczywiście szukam w tej cenie sprzętu używanego w dobrym stanie. Dziękuję wszystkim zainteresowanym tematem. 

Rzut mieszkania.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mając na wszystko budżet ok 10 000 jak dobrze czytam, pytanie czy nie lepiej, albo inaczej, warto też wziąć pod uwagę wzmak z dac i streamerem jak np Hegel H120 albo nawet H190 i tak wyjdzie mniej niż za wzmak + streamer + przewody. Posłuchałbym tego zestawienia, bo z tego co piszesz, powinno Ci się podobać. Alternatywa też zawsze jakaś się znajdzie, także warto do nas wpaść na odsłuch z kolumnami.

Zapraszamy ?

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Koncepcja jak najbardziej dobra, ale mój budżet to 5-6 tyś. Rozbiłem to 4 tyś wzmacniacz i 2 tyś źródło. Sądzę, że coś używanego w tej cenię dostanę sensownego. Przynajmniej mam taką nadzieję. ?

Niemniej jednak dziękuje za odpowiedź. ?

w takim razie zostaje podstawowy model Hegla H95, albo starszy model, wyprzedawany aktualnie H90, ale to już trzeba się spieszyć.

Ja bym mimo wszystko posłuchał, bo to może być właśnie to ?

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Osobiście wolę kupić w tej samej cenie sprzęt wyższej klasy, ale używany. Natomiast nie będę cementował takiego zdania. Przedzwonię się umówić i chętnie podjadę posłuchać. Chętnie również poznam zdanie doświadczonych kolegów na temat innych możliwości i opinii o moim pomyśle zgrania tego z bliźniakiem Oxygena.

Witaj.

Tak jak i Ty mam sentyment do Monitor Audio i dlatego u mnie grają gs20. Podpiętego mam do nich również Nada c356bee tyle tylko że po modyfikacji. Jak jesteś ze Śląska to mogę wpaść do Ciebie ze wzmakiem na odsłuch. Jeżeli jednak nie jesteś zwolennikiem modyfikacji to ja osobiście jakbym miał zmienić wzmacniacz to do 4 tyś chętnie bym sprawdził te:

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

U mnie nie ma z tym problemu. Taki bas o którym piszesz to raczej charakterystyka tego Nada. Ja mam modyfikowany a to dużo zmienia.