Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha A S2100 vs Rotel A14

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ,zastanawiam się pomijając cenę ,jakość budowy bo jednak yamaha to spory klocek a skupiając się tylko na dźwięku co warto kupić yamahe ? Czy rotela ? . Yamaha z drugiej ręki cena ok 5700 a Rotel nowy ok 4600 .Muzyka od poważnej do disco pop ,bez ciężkich klimatów (rock ,metal) Kolumny to kef R7 ,co będzie lepszym wyborem ?Czy warto dołożyć 900 zł ? Oczywiście są inne wzmacniacze ale chodzi mi o porownanIe tych konkretnych ,dzięki za wszelkie sugestie 

https://www.audiostereo.pl/topic/152813-yamaha-a-s2100-vs-rotel-a14/

Myślę że to porównanie nie ma sensu. Yamaha a-s2100 to była druga od góry Integra tego producenta a ten Rotel to w zasadzie budżetowy wzmacniacz. Jeżeli porównywać jakiegoś Rotel-a do tej Yamahy to model RA 1592.

3 minuty temu, dlmtb napisał:

Myślę że to porównanie nie ma sensu. Yamaha a-s2100 to była druga od góry Integra tego producenta a ten Rotel to w zasadzie budżetowy wzmacniacz. Jeżeli porównywać jakiegoś Rotel-a do tej Yamahy to model RA 1592.

Tu nie chodzi o sens ale o porównanie charakteru dźwięku

1 minutę temu, metalowy napisał:

Tu nie chodzi o sens ale o porównanie charakteru dźwięku

Co tu porównywać ? To nie są urządzenia z tego samego poziomu i nie mam na myśli ceny.  

Ta yamaha gra tak samo beznadziejnie jak i ten rotelel! Zapomnij o w/w i pomysl o wzmacniaczu, który gra muzyke

Edytowane przez kamil79

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

Gość Sine Metu

(Konto usunięte)
Witam ,zastanawiam się pomijając cenę ,jakość budowy bo jednak yamaha to spory klocek a skupiając się tylko na dźwięku co warto kupić yamahe ? Czy rotela ? . Yamaha z drugiej ręki cena ok 5700 a Rotel nowy ok 4600 .Muzyka od poważnej do disco pop ,bez ciężkich klimatów (rock ,metal) Kolumny to kef R7 ,co będzie lepszym wyborem ?Czy warto dołożyć 900 zł ? Oczywiście są inne wzmacniacze ale chodzi mi o porownanIe tych konkretnych ,dzięki za wszelkie sugestie 

Są testy obydwu na audio.com.pl

przede wszystkim ta Yamaha to sam wzmacniacz, a Rotel ma tez DAC, bluetooth. Więc sam wzmacniacz w Rotelu jakościowo jest sporo gorszy od wymienionej Yamahy. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Właśnie jeżeli te wzmacniacze to szity to podaj jakie wybrać.  Tez jestem ciekawy tych kilerow w tej cenie ... inni też czekają z niecierpliwością. ..

Edytowane przez mcr1
W dniu 13.11.2020 o 12:07, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

przede wszystkim ta Yamaha to sam wzmacniacz, a Rotel ma tez DAC, bluetooth. Więc sam wzmacniacz w Rotelu jakościowo jest sporo gorszy od wymienionej Yamahy. 

Sporo gorszy  ? Kiedyś polecaliście mi tego rotela bardziej

39 minut temu, metalowy napisał:

Sporo gorszy  ? Kiedyś polecaliście mi tego rotela bardziej

może i tak, ale wszystko zależy od potrzeb i danych kolumn. Gra inaczej niż Yamaha, ma wbudowany dac i bluetooth. Jest tańszy. Rotel kosztował połowę mniej niż Yamaha... Nie polecamy do wszystkiego tego samego tylko to co w danym zestawieniu i preferencjach jest naszym zdaniem najlepsze.

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

W dniu 13.11.2020 o 14:04, cezar1972 napisał:

A możesz podać przykłady 2-3 wzmacniaczy w cenie ok 5.000 pln, które grają muzykę? Bo ja chciałbym mieć taki wzmacniacz, a nie beznadziejnie grający szit.  

Ty pytasz mnie poważnie?

W dniu 13.11.2020 o 19:10, mcr1 napisał:

Właśnie jeżeli te wzmacniacze to szity to podaj jakie wybrać.  Tez jestem ciekawy tych kilerow w tej cenie ... inni też czekają z niecierpliwością. ..

Ty też tak na poważnie mnie pytasz?

W dniu 13.11.2020 o 18:10, mcr1 napisał:

Audia Flight Three. 

Edytowane przez nissio100

Witam ,temat zrobił się lekko gorący ale już go studzę .Zdecydowałem się na Yamahe ,już stoi i korzystam .Dokupiłem CD S2100 (nowy) i po XLR naprawdę to fajnie gra ,zdaje sobie sprawę ze można by dobrać inne kolumny ale póki co musza być te które są .Dziwne ma podejście Yamaha jako firma bo o ile można kupić CD ,Tuner FM (Dab już nie.... )i wzmacniacz w stylu który prezentuje seria 2000 piano lak to juz nie zadbali o streamer .....ostatni który był dostępny a już nie ma w dystrybucji to NP S2000 i taki udało mi się kupić używany tyle ze w ciemnym kolorze ,wzmacniacz i CD są srebrne ....jakoś to przeżyje ? Dziękuje za napisane sugestie  ,pozdrawiam 

Gość Sine Metu

(Konto usunięte)
Witam ,temat zrobił się lekko gorący ale już go studzę .Zdecydowałem się na Yamahe ,już stoi i korzystam .Dokupiłem CD S2100 (nowy) i po XLR naprawdę to fajnie gra ,zdaje sobie sprawę ze można by dobrać inne kolumny ale póki co musza być te które są .Dziwne ma podejście Yamaha jako firma bo o ile można kupić CD ,Tuner FM (Dab już nie.... )i wzmacniacz w stylu który prezentuje seria 2000 piano lak to juz nie zadbali o streamer .....ostatni który był dostępny a już nie ma w dystrybucji to NP S2000 i taki udało mi się kupić używany tyle ze w ciemnym kolorze ,wzmacniacz i CD są srebrne ....jakoś to przeżyje Dziękuje za napisane sugestie  ,pozdrawiam 
CDS2100 ma wejścia cyfrowe, wystarczy podłączyć NPS303 po koaksjalu.

Można nad tym ubolewać, że nie ma takiego hi-endowego playera, ale mam nadzieję, że Yamaszka odrobi lekcję i wypuści coś w przyszłym roku. Można wrócić do projektu NPS 2000 + dodać nowe rzeczy z "tych czasów" i BYŁOBY super...

• 2 tygodnie później...

zadziwia mnie ta krytyka wszechobecna wzmacniacza yamahy as-1100 , i jak tak sobie analizuję niektóre komentarze i kontrpropozycje to porównując budowy tych " świetnych " wzmacniaczy co to w środku prawie nic nie mają poza miejscem na kolejne wzmacniacze a mimo to wg opinii tu piszących są kilerami yamahy . Wynikać by z tego mogło że inżynierowie z yamahy to jacyś niedouczeni nieudacznicy jeśli mając do dyspozycji gigantyczne supernowoczesne laboratoria i wielki budżet , bo przecież yamaha to gigant co by nie mówić , a jakaś manufaktura ze stodoły robi wzmacniacze a właściwie same obudowy lepiej ba dużo lepiej grające od yamahy , Czy to aby nie zalatuje trochę promocją klocków firm które istnieją jak sądzę od wczoraj ale za pieniądze jakby to była firma klasy conajmniej accuphase . A nawiasem mówiąc na youtube jest odcinek reduktora szumu w którym prowadzący obnaża taką właśnie firmę która wsadziła flaki ze wzmacniacza bodajże kenwooda czy jakiegoś innego japończyka do własnej obudowy i wywaliła cenę 5 razy wyższą , nawet usytuowanie wszystkich wyjść z tyłu było identyczne . I tak to niestety wygląda .

audiovoodoo odcinek 8 polecam.

o tej firmie simaudio to nawet w wikipedii nic nie piszą , nic nie wiadomo , kiedy powstała , kto założył itd . Jest tylko własna strona na której właściciel może zamieścić co chce :) podobnie jak w obudowach swoich high-endowych klocków .

3 godziny temu, robbit napisał:

o tej firmie simaudio to nawet w wikipedii nic nie piszą , nic nie wiadomo , kiedy powstała , kto założył itd . Jest tylko własna strona na której właściciel może zamieścić co chce ? podobnie jak w obudowach swoich high-endowych klocków .

A co to Wikipedia to jakaś wyrocznia? Poważnie?

W dniu 15.11.2020 o 15:42, kamil79 napisał:

Ty też tak na poważnie mnie pytasz?

Nie dowiemy się? Może wymieniłbym mojego Cyrusa na jakiegoś killera polecanego przez ciebie?

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

2 godziny temu, Misio38 napisał:

Nie dowiemy się? Może wymieniłbym mojego Cyrusa na jakiegoś killera polecanego przez ciebie?Ba Yamahe wymien??

W przypadku tej Yamahy przynajmniej widać na co poszła kasa, wzmacniacz waży 23kg i robi wrażenie budową i wykonaniem, a jak wyglądają przy tym te wszystkie naim, roksan ? brzmienie to już kwestia doboru kolumn i całej reszty, póki co bawię się vintydżem, ale te współczesne Yamahy do mnie przemawiają najbardziej, ewntualnie kupno z drugiej ręki jakiegoś Accu, albo końcówki Ushera R15

taka niby kiepska ta Yamaha 1100 była, a cały czas brakowało. Aktualny model A-S1200 mimo podwyżki ceny na zainteresowanie nie narzeka i nawet w aktualnej cenie broni się względem konkurencji. 

www.tophifi.pl

27 minut temu, kamil79 napisał:

Widocznie "takie"wspaniale te yamahy.Pozdrawiam i miłego dnia życzę. 

Myśle ze wykładnia zadowolenia klientów jest w sumie mała ilość modelu 1100 czy 2100 nie wspominając o 3000 na rynku wtórnym ,gdyby to faktycznie słabo grało ludzie by się pozbywali takiego sprzętu ,ja obecnie jestem bardzo zadowolony z tego co u mnie gra Pozdr i życzę miłego dnia 

Dokładnie na wtórnym te wyższe Yamahy w ogóle nie występują, za to roksan, hegel, musical f i inne całe zatrzęsienie za połowę ceny po krótkim czasie użytkowania daje do myślenia...

1 godzinę temu, kamil79 napisał:

Widocznie "takie"wspaniale te yamahy.Pozdrawiam i miłego dnia życzę. 

Zamiast pisać  prześmiewczo mógłbyś się podzielić z forumowiczami gdzie słuchałeś tej Yamahy i w jakim towarzystwie do czego to było porównywane itd bo jeśli do wyskoich modeli Accuphase którego jak widzę używasz to chyba nie ma to sensu?? są to urządzenia z zupełnie innych półek cenowych 

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, Dune napisał:

Dokładnie na wtórnym te wyższe Yamahy w ogóle nie występują, za to roksan, hegel, musical f i inne całe zatrzęsienie za połowę ceny po krótkim czasie użytkowania daje do myślenia...

Tak to jest z audiofilskimi gwiazdami, tyle są warte, połowę ceny za jaką się kupuje ,ale cicho sza, nie można o tym pisać i mówić 

• Pokaż nowe odpowiedzi