Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, że temat już był przerabiany, ale każdy ma trochę inne upodobania. Chcę docelowo zbudować kino domowe. Nie jestem żadnym znawcą, ale chciałbym, aby jakość muzyki była dobra, nawet kosztem kina, a dźwięk z tv też był ok (teraz mam soundbar denon i dźwięk podczas oglądania programów tv jest w miarę ok, filmy i muzyka gorzej). Muzyki słucham z Apple TV.  Filmy z tv (dekoder nc+, Apple TV i netflixa). W pierwszej kolejności chcę kupić nowe kolumny przednie. Budżet około 3000-4000zł. Wolałbym ten dolny próg. Z reguły muzyki nie słucham głośno, często gra sobie po porostu w tle. Dlatego nie zależy mi na przesadnej mocy. Wolałbym nawet mniejsze kolumny, ale żeby nie było istotnej straty jakości dźwięku. Mam salon prawie 6mx4m. TV i kolumny znajdowałyby się jednak w rogu pokoju, skierowane tyłem do dłuższej ściany. Odległość więc między tv i przednimi kolumnami a kanapą to około 3 metrów. Odległość pomiędzy samymi kolumnami wynosić musiałaby około 1,5m, może max 2m. Nie mogłyby być zbytnio oddalone od ściany, około 0,5 m, a może ścienne? Kolor najlepiej brązowy, ewentualnie czarny.Do tego na początek chcę kupić od kolegi używany amplituner kina domowego Denon - 7 letni, nie pamietam teraz modelu, ale na początek na pewno wystarczy. Potem w kolejności myślałem żeby dokupić głośnik centralny, dalej suba, głośniki tylne i na koniec nowy amplituner, który by to ogarniał. Nie chcę się spieszyć, ale chcę mieć już sprzęt na lata. Budżet łączny na pozostałe głośniki to około  3000-4000zł. Doradźcie i nie mówcie, że za tą kasę nic sensownego nie dostanę, bo to i tak dla mnie prawie rozwód.

https://www.audiostereo.pl/topic/153035-pom%C3%B3%C5%BCcie/

amplituner sieciowy z kolumnami podstawkowymi. Musisz posłuchać kilku zestawów najlepiej w 2-3 salonach audio. U nas znajdzie się kilka zestawów na amplitunerach Yamahy, np: Yamaha R-N303D z Elac Debut 2.0 B6.2, Yamaha R-N303D z PSB ALpha P5, Yamaha R-N303D z ELac Debut Reference B6. Jest też opcja podmiany amplitunera na model wyższy Yamahę R-N402D. Sam ocenisz czy warto to zrobić, no i który zestaw zagra dla CIebie najlepiej, plus sam wygląd ?

Zapraszamy do nas.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Cześć,
Jeśli miałbyś amplituner Denona to polecam zwrócić uwagę na Q Acoustic 3050i, które bardzo dobrze zgrywają się z cieplej brzmiącą elektroniką. Uzyskasz szczegółowe brzmienie z dobrym dołem i muzykalną średnicę. Alternatywą mogą być Monitor Audio Bronze 500, które zagrają dynamiczniej z wyższym środkiem i szybszym basem. 

Zapraszam do kontaktu w sprawie wyceny

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dzięki za podpowiedzi. A co sądzicie o Dali Oberon 3 i jaki ewentualnie amplituner do nich bo upieram się, aby ostatecznie stworzyć kino domowe, nawet ułomne kosztem muzyki.