Skocz do zawartości
IGNORED

Czy gust, jakość, pasja sprzętowa producentów spada w raz z muzyczną?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość tulifi

(Konto usunięte)

Jak w tytule... wątek może dość abstrakcyjny/a może i mniej.
Tak się zastanawiam nad dzisiejszym sprzętem wraz z postępującą muzyką - od co raz gorszego pop, po rock itd, napompowanym masteringiem i ogólnie - muzyka.
Może inaczej ma się rzecz z muzyką poważną.. nie ukrywam iż lubię epokę i współczesną.
Jednak muzyka poważna pozostaje poważną m.in słychać to włączając radio 2 w porównaniu z taką napompowaną eską jakby głośniki emanowały nadmuchanym czymś.
Jakby stacje podbarwiały 5 razy loudness i innymi rzeczami. Słychać już to i w tak kochanej trójce przez "smakoszy wyższej półki" z reklamami co 20 min.
Stacja 2 jest surowa w przekazie dźwiękowym i tak powinno być.. na dodatek jest to jedyna stacja bez "sponsoringu"/reklam.
Jakie jest wasze zdanie co do postępującej/co raz nowszej muzyki np pop i rock odsłuchiwanej przez reklamujących "profesjonalistów" do analizy co raz nowszego sprzętu?  
Wymieniłem 2 przypadki m.in masteringu - radiowego tzn stację/sygnał i nagraniowego. Do tego dochodzi sprzęt do odsłuchu - idący chyba niestety z trendami - muzyką.

49 minut temu, tulifi napisał:

Do tego dochodzi sprzęt do odsłuchu - idący chyba niestety z trendami - muzyką.

Dlaczego niestety? Dzisiejsze popularne realizacje brzmią fajnie nawet na tanim sprzęcie, czy coś w tym złego? Domyślam się, że słuchasz dość niszowej muzyki klasycznej, więc kup niszowy sprzęt i się ciesz, tak jak ja cieszę się deathmetalem na monitorkach. Nie ma co na siłę dorabiać tu jakichś gurnolotnych idei.

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

Gość tulifi

(Konto usunięte)

A zapomniałem jeszcze dodać - istnieje jeszcze taka stacja jak RMF "classic". Brzmi bardzo "kulturalnie" dla panów i pań w dużych bmw, toyotach itd z "kulturą". Muzyka poważna jednak ma epokę klasycyzmu/nie klasykę - obok średniowiecza, baroku itd.. no i współczesną. Również zahaczam o metal ale raczej nie jestem metalowcem. Różnią się jednak dźwięki nagrane/instrumenty.. ich brzmienie z nagrań dzisiejszych i tych 40 lat temu, czy 60 lat temu i w przypadku bardziej rock. Te dźwięki nie są m.in tak "napompowane" - ich brzmienie. Np w przypadku zakupu... nowy sprzęt? czy lepiej jakiś używany/starszy/a nawet made in japan choć to nie najistotniejsze. Dźwięk i sprzęt audio można porównać do fotografii - tak samo rozmiar matrycy apsc uniemożliwia odczyt hiperfokalnej na obiektywie, więc strzelamy jak ze smartfona idioten mimo przecież "lustrzanki".

Ba.. lustrzanki cyfrowej.

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

niszowej muzyki klasycznej

to nie jest nisza,nisza to np freejazz, klasyka jest dosyć popularna,znam wielu ludzi ,którzy słuchają tego gatunku

2 godziny temu, tulifi napisał:

podbarwiały 5 razy loudness

tak właśnie jest,nic na to nie poradzimy

Gość tulifi

(Konto usunięte)

"Klasyka" - tak mówi większość ludzi i radio RMF classic z największymi hitami. Muzyka poważna na stacji 2 to muzyka poważna z epoką np klasycyzmu/ a nie muzyką "klasyczną". Ale nie będę się spierał na może mało istotne słownictwo/nazewnictwo choć muzyka tzw przez większość "klasyczna" dyskwalifikuje już samą epokę klasycyzmu i resztę epok bo uogólnia niby w gatunek.

Edytowane przez tulifi
14 godzin temu, szymon1977 napisał:

Dlaczego niestety? Dzisiejsze popularne realizacje brzmią fajnie nawet na tanim sprzęcie, czy coś w tym złego?

Żartujesz? Dzisiejsze popularne realizacje brzmią fatalnie nawet na mocno średniej jakości sprzęcie. Może na tanich marketówkach "brzmi to lepiej".

Homo sapiens do myślenia potrzebuje całego mózgu, a nie tylko lewej strony

3 godziny temu, matoole napisał:

Żartujesz? Dzisiejsze popularne realizacje brzmią fatalnie nawet na mocno średniej jakości sprzęcie. Może na tanich marketówkach "brzmi to lepiej".

Jako żywo. „Brzmi to lepiej” w cudzysłowie, bo dobrą realizację docenimy dopiero na lepszym sprzęcie. To musi iść w parze. 

Gość tulifi

(Konto usunięte)

Nie ma co wyszydzać "tanich marketówek" bo też się je kupuje lub na nich zaczynało - chociaż fakt może taki tuner jak kiedyś "najniższej półki" Marantz ts300 nie świecił jak dzisiejsze w marketach. Nie ma co porównywać nawet do jakości wykonania, może i nawet brzmienia do dzisiejszych najniższej półki. Może wszystko idzie analogicznie w raz z coraz gorszą muzyką np rock z dekady na dekadę.. nie dość że muzyką to i masteringiem przy okazji. Nie mówię o realizacji nagrań np muzyki poważnej współczesnej i samej muzyce bo to inna bajka... przykład podałem m.in z radiem.. stacjami i "kulturą" napchanych reklam bądź "brakiem sponsoringu". Jeszcze wrócę do porównania z fotografią - technologia i jej postęp - czy dogoni np tradycyjną? Ale w cyfrówce w większości modeli mamy przecież matrycę o rozmiarze apsc i taki chyba już upadający producent jak np dość ważny w historii Pentax przynajmniej szczerze zaoszczędził hiperfokalnych informacji na obiektywie bo jak odliczyć bez tzw "pełnej klatki"? Ba.. pełną klatkę możemy kupić i w hipermarkecie - body nawet za 12 tys zł. Ale nie nabierał bym się na słówka jak "pełna klatka". I tak nie uzyskamy średniego, bądź dużego formatu i takich tonalnych. A jak jest z dźwiękiem/nagrywaniem/odsłuchem itd?

Edytowane przez tulifi
W dniu 12.12.2020 o 17:59, tulifi napisał:

Muzyka poważna jednak ma epokę klasycyzmu/nie klasykę - obok średniowiecza, baroku itd.. no i współczesną. Również zahaczam o metal ale raczej nie jestem metalowcem. Różnią się jednak dźwięki nagrane/instrumenty.. ich brzmienie z nagrań dzisiejszych i tych 40 lat temu, czy 60 lat temu i w przypadku bardziej rock. Te dźwięki nie są m.in tak "napompowane" - ich brzmienie. Np w przypadku zakupu... nowy sprzęt?

Przed romantyzmem nie było choćby saksofonów i fortepianu. Dodajmy, że przed epoką homofonii ( czyli tak jak zwykle obecnie) była polifonia. Inna aranżacja, czyli szycie. Style wykonawcze też (w świeckiej muzyce) zależały od orkiestry.

Co do maniery rejestracyjnej to wtedy nie było wyścigu o to, kto zagra głośniej. Cóż poradzę na to, że ci z wybujałym gustem zdecydowali o kierunku zmian ?

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Gość tulifi

(Konto usunięte)

W starym NAD-zie 3100 Monitor Series mam przynajmniej funkcję "Low Level" - nie tracę przy tym zaniku z któregoś kanału przy cichym słuchaniu jak to już jest np w przypadku c326bee i wzwyż (odbiegając trochę od tematu). Co do fortepianu - nie uzależniałem tak muzyki od sprzętu ale jak podłączyłem na chwilę nowe Acoustic Energy AE300 w porównaniu ze starymi B&W różnica była duża. Dopiero odczułem urok tego instrumentu choć stare B&W też ma swoje inne zalety. Także jeśli chodzi o produkcję sprzętów dzisiaj czy kiedyś - tu jest remis.

Edytowane przez tulifi
Gość tulifi

(Konto usunięte)

Dziwne tylko że po podłączeniu nowych Acoustic Energy nie odczułem różnicy między plikiem flac czy wave a mp3 tego samego utworu a przy nowym c326bee nie słyszałem już "kaszlu" podczas nagrania.

Edytowane przez tulifi

Okrągłe rocznice na bezrybiu głównie się obchodzi, żeby biznes się kręcił.

Tej korelacji z tematu nie widzę.

Rynek 20 lat temu objął ponownie kino i tyle.

To dominuje.

Gość tulifi

(Konto usunięte)
3 minuty temu, xetras napisał:

Okrągłe rocznice na bezrybiu głównie się obchodzi, żeby biznes się kręcił.

eeee nie bardzo wiem co znaczy ten wpis... także nie wiem

A teraz widzę kolega pisze, edytuje dalej.. z kinem.. to fakt próbowali mi wciskać w salonie czy z graciarni sprzętów używanych amplitunery z wyjściami na sorroundy, bassrefleksy i inne "cuda" ale podziękowałem.

Wolę też osobno tuner i wzmacniacz.

Edytowane przez tulifi

Masz tego przecież multum 10th anniversary, ..., vintage, czyli powtórki z mody sprzed wielu dekad.

Teraz trudniej  i szukać i znaleźć.

PS.

Kino i obraz narzuca (i ogranicza) dobór.

Gość tulifi

(Konto usunięte)
8 minut temu, xetras napisał:

Masz tego przecież multum 10th anniversary, ..., vintage, czyli powtórki z mody sprzed wielu dekad.

Teraz trudniej  i szukać i znaleźć.

Pozwolę sobie zapytać.. na jakim sprzęcie sam odsłuchujesz/słuchasz?

Jeśli chodzi o tunery to mam dwa modele - st300 marantz - sam w nim wymieniałem żaróweczki i ogólnie nigdy go nie sprzedam. Obecnie używam 412 NAD ze względu na zestaw i chyba lepszą scenę.

Edytowane przez tulifi

Zmieniam mieszkanie i całą resztę też, o ile chcesz coś osobistego ode mnie.

Gość tulifi

(Konto usunięte)

Nie dzięki - jeśli o jakąś sprzedaż chodzi - nie jestem tutaj po to by kupować/sprzedawać czy sponsorować. Może kiedyś ale na pewno bez tego ostatniego.

Edytowane przez tulifi
W dniu 12.12.2020 o 16:48, tulifi napisał:

Stacja 2 jest surowa w przekazie dźwiękowym i tak powinno być.. na dodatek jest to jedyna stacja bez "sponsoringu"/reklam.

Program II PR to cień tej stacji sprzed tzw "dobrej zmiany" jeżeli idzie o prezentowaną tam muzykę klasyczną. I repertuarowo i wykonawczo.

Bo ile można słuchać Lubomira Różyckiego, Józefa Elsnera czy Mikołaja Gomółki? Warto znać i wiedzieć, że byli tacy, nic ponad to.

Uciekłem od słuchania tej stacji 4-5 lat temu.

W dniu 12.12.2020 o 17:59, tulifi napisał:

A zapomniałem jeszcze dodać - istnieje jeszcze taka stacja jak RMF "classic".

Kiedyś nazywało się Opera FM i było to coś niesamowitego.

Obecnie to radio dla ambitnych sekretarek, gdzie z taką samą atencją puszcza się Mozarta jak i współczesne grzmoty z hollywoodzkich hitów kinowych.

Dramat.

Na szczęście w Internecie stacji nadających klasykę jest dużo i jest w czym wybierać a często poziom nieporównywalny z Dwójką RMF Classic. Na przykład:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A takich stacji są tysiące, warto szukać. Ot, choćby tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Są audiofile i melomani jak i audiodebile..."  -  darkul w wątku 11299 "Co ma w sobie Garrard ?"

Jednak wracając do nagrań to i w muzyce klasycznej bywają produkcje, które mają być

"lekkie, łatwe i przyjemne" co rodzi u  mnie podejrzenia, że autor zwyczajnie nie lubi barwy

nagrywanego instrumentu. Sprawiają wrażenie jakby "przez szmatę" albo wręcz jak to mówię

"z drugiego pokoju" ? A skrzypce czy trąbka; w jazzie saksofon poza oczywistymi elementami

brzmienia bywają szorstkie, nadmuchane powietrzem i czasem kłujące.

Z kolei w nagraniach orkiestr dętych niemal w ogóle nie ma bębna, nie ma powietrza, a ci, co słyszeli

taką orkiestrę choć raz wiedzą co jest podstawą jej brzmienia; szczególnie w marszach ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

12 minut temu, audioburak napisał:

...a ci, co słyszeli

taką orkiestrę choć raz...

Ale muzyka z płyty nie brzmieć jak na żywo, a ma sprawiać przyjemność odtwarzana np na boomboxie.

Gość tulifi

(Konto usunięte)
2 godziny temu, rochu napisał:

Na szczęście w Internecie stacji nadających klasykę jest dużo i jest w czym wybierać a często poziom nieporównywalny z Dwójką RMF Classic. Na przykład:

http://www.radioswissclassic.ch/en

https://www.bbc.co.uk/radio3/classical/onmusic/

https://www.srf.ch/radio-srf-2-kultur

https://www.veniceclassicradio.eu/

A takich stacji są tysiące, warto szukać. Ot, choćby tutaj:

https://mytuner-radio.com/news/2017/09/04/most-listened-classical-radio-stations-world/

Nigdy nie słuchałem radia z internetu - po to są tunery - chyba że ktoś lubi samoloty jak wiatraki komputerowe i dyski hdd ich stuki do "orkiestry". Choć wymieniam wiatraki na cichsze i w końcu zaopatrzyłem się dość niedawno w cichy dysk twardy ssd to dalej pozostaje przy tunerze bo mi tak po prostu pasuje? To jak kolekcja płyt nie "strzelanie" z internetu czy do internetu i w takiej dziedzinie jak fotografia trochę bezmyślnymi cyfrówkami choć używam i takiej techniki i takiej.

Dziwne że wspominając o możliwym wcześniej sponsoringu na tym forum posypały się większe ilości wpisów i w tak krótkim czasie ale nie chcę popadać w skrajności i podejrzenia, mam dystans ogólnie do forum i już zamykam. Dzięki.

I rochu nie cytuj słówek - napisałem coś o RMF classic której nie słucham bo mnie po prostu drażni? 

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

Ale muzyka z płyty nie brzmieć jak na żywo, a ma sprawiać przyjemność odtwarzana np na boomboxie.

to po co to całe hi-fi?

boombox wystarczy?

Gość tulifi

(Konto usunięte)

Niestety mam taki wynalazek nawet w lepszym choć starym NAD-zie 3100 pt. "loudness" (choć "wyłączalny") - zdania w internecie są podzielone ale przynajmniej z funkcją "low lewel" dla cichszego jednak słuchania aniżeli np w nowych c326bee i wzwyż. Za to ten drugi model i te wzwyż umożliwiają wyłączenie obwodu barwy i balansu ale tak dają po oczach diodami wieczorem że zrezygnowałem i z tego powodu + niesłyszalne kaszle w nagraniach orkiestrowych w porównaniu ze starszym modelem gdzie jednak słychać trochę więcej szczegółów (zakładałem na temat NAD-a inny wątek). A ten też uważam już za zamknięty.

Edytowane przez tulifi
23 minuty temu, szpotek73 napisał:

to po co to całe hi-fi?

boombox wystarczy?

Takie są prawa rynku, że większość dziś gra na monitorkach lub słupkach, i na takie systemy nagrania w większości są realizowane. Dzięki temu mam 2x40W i 1x165mm, a death metal słucham z satysfakcją. Trochę mnie dziwi, że miłośnicy dość niszowych gatunków, które podejżewam są o niebo lepiej realizowane od masówki, narzekają na radio eska. A swoją drogą, to gdyby w radio muzykę poważną puścić bez kompresji, to w aucie nic nie byłoby słychać. 

Edytowane przez szymon1977

Gość tulifi

(Konto usunięte)

A kto pisał o jakimś słuchaniu muzyki poważnej w aucie? Może od razu w samolocie z wiatrakami od komputera? I z tym radiem eska nie kumam i monitorkami dla większości. Co do informacji przez producenta o mocy w 2x40W czy 2x80W itd też nabrał bym dystansu.

1 minutę temu, tulifi napisał:

...nie kumam...

Tak.

6 minut temu, szymon1977 napisał:

death metal słucham z satysfakcją

ja też ,tyle że na trochę większym zestawie?

8 minut temu, szymon1977 napisał:

Takie są prawa rynku, że większość dziś gra na monitorkach lub słupkach, i na takie systemy nagrania w większości są realizowane

dokładnie tak ,ale z jakością to nie ma nic wspólnego....no ale nie każdy jest audioświrem  -takim jak np. ja.....

3 minuty temu, szpotek73 napisał:

...no ale nie każdy jest audioświrem  -takim jak np. ja...

Mi też się marzy 2x250W i 3-drożne OZ o urodzie Altus 140.

• Pokaż nowe odpowiedzi