Skocz do zawartości
IGNORED

DOLBY ATMOS z "Magnat Interior IC 62".

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów "audiostereo.pl".

Na wstępie od razu powiem że jestem turbo laikiem i z góry przepraszam za ewentualne błędy w moich pytaniach.

Tak jak w tytule kupiłem głośniki "Magnat Interior IC 62" do DOLBY ATMOS 5.1.2 i mam z tego powodu kilka do Was pytań.

Po pierwsze pomyślałem że zanim zrobię podwieszany sufit to te głośniki najpierw osadzę w skrzyniach (czy to dobry pomysł ?) ale mam mały dylemat bo w komentarzach na Amazonie gdzie je kupiłem pewien Niemiec napisał coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Po użyciu translatora 

‎"Użyłem ich jako głośnika sufitowego dla Dolby Atmos. Byłem zdumiony dudnieniem w pokoju. Problemem może być głębokość montażu. Zachowaj co najmniej 8,5 cm‎"

Nie do końca rozumiem co Niemiec miał na myśli pisząc ten komentarz. Na pewno po instalacji głośniki zaczęły nieprzyjemnie dudnić. Dalej translator tłumaczy: "Zachowaj co najmniej 8,5 cm‎".

Pytanie nr. 1

I właśnie o te 8,5 cm mi chodzi, czy Niemiec miał na myśli żeby przy montażu tych głośników zostawić dodatkowe 8.5 cm odstępu od sufitu ?

Oczywiście nie pytam się Was czy wiecie co Niemiec miał na myśli tylko czy może się domyślacie posiadając sporą wiedzę na ten temat.

Jeśli chodzi o mój sprzęt to na razie jest dosyć biednie ale od czegoś trzeba zacząć.

Głośniki z subwooferem to "JBL SCS 140"

Pomieszczenie to 13.3 m2 a wysokość do sufitu to 2.5 m.

Amplituner to "Onkyo TX-SR494"

Tak mniej więcej wygląda układ głośników w moim pomieszczeniu:

MAGNATT.thumb.jpg.a5f42f59aa22c39c8570aefdcc5e4e4c.jpg

Pytanie nr. 2

Jak myślicie czy przednie głośniki 1 , 2  które jak widać są oddalone od bocznych ścian 60 cm i przedniej regipsy również 60 cm mogę przesunąć do przodu w stronę przedniej ściany i ustawić je na zaznaczonych półkach ?

Czy w ogóle przednie głośniki powinny być oddalone od przedniej ściany nawet takie małe ?

Pytanie nr. 3

Czy tylne głośniki 3,4 powinny byś bardziej szerzej ustawione jak to jest na opisie DOLBY ?

MAGNAT1.thumb.jpg.2891e8c70016ca63045d2ad9dbaa8834.jpg

Jak widać u mnie wszystkie głośniki razem z sufitowymi i tylnymi są w linii prostej, czy to nie jest znaczący błąd ?

Pytanie nr. 4

I ostatnie pytanie czy głośniki sufitowe lepiej jak są w linii prostej nad głową a może jak widać na instrukcji DOLBY lekko z przodu przed głową ?

Z instrukcji wynika że mogą być przed głową albo lekko za głową lub centralnie nad głową.

MAGNAT2.thumb.jpg.7b1c42f38394f453a81c8c7f1a783110.jpg

Jak Wy je montujecie ?

Z góry dziękuje za pomoc.

A i jeszcze jedno czy powinienem dać jakąś izolację w podwieszany sufit którego głębokość planuję na 15 cm o ile powinno się zostawić znaczący odstęp od głośnika do sufitu ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/153431-dolby-atmos-z-magnat-interior-ic-62/
12 godzin temu, soulfly777kris napisał:

Tak jak w tytule kupiłem głośniki "Magnat Interior IC 62" do DOLBY ATMOS 5.1.2 i mam z tego powodu kilka do Was pytań.

Tak sobie zwyczajnie kupiłeś ? Bez założenia tematu na forum i dwumiesięcznej dyskusji ?  Zawaliłeś.  Dlatego nikt nie chce ci doradzić ani zwyczajowo pogratulować odważnego zakupu.

Wielkie dzięki "WARMSTONE" za odpowiedz.

Z całym szacunkiem ale kompletnie nie mam pojęcia o co Ci chodzi. 

Akurat jestem w pracy i dziesięć osób w biurze głowi się nad tą ciekawą zagadką ale nikt jej nie rozgryzł.

Temat założyłem 12 godzin temu o północy więc chyba nie wszyscy zdążyli go jeszcze przeczytać.

A głośniki kupiłem tydzień temu a nie dwa miesiące temu, zresztą co to ma wspólnego z moim pytaniem ?

Jest u nas specjalista od stosunków polsko /niemieckich I może on by ci wytłumaczył o co chodziło gościowi z opinii którą przytoczyłeś ale sam pewnie drapie się z myślami jak twoi znajomi i czeka aż temat ktoś nadgryzie ( napisał by pewnie ze jak niemcowi nie pasuje to kupuje drugie głośniki bo go stać a Polak zastanawia się dwa tygodnie i tematy zakłada) Kolejny fakt to taki że nazwać kogoś Niemcem tylko dlatego że napisał kilka zdań po niemiecku jest dość odważnym posunięciem skoro jest ich aż 30% we własnym kraju ( reszta pisze w sumie po arabsku ale część się uczy języka żeby sprawniej wypełniać wnioski o socjal) . Co do głośników,  dobre jak każda inne , nie warto przepłacać do budżetowych instalacji aby usłyszeć kilka świstów z sufitu ( taczka złota temu kto odróżnić potrafi glosnik robiący za atmos ten za 300 od tego za 1000 ) . Nie rób też żadnych skrzynek , no chyba że co się nudzi . Będzie grało tak czy inaczej ( cięcie na 100-140hz swoje robi ).Jak nie planujesz jeszcze 2 na sufit to umieść je nad głową po prostu trochę na uda jak siedzisz i nie walcz o każdy obrazek ze strony Dolby po na haju to robili . 

Edytowane przez Xpedite999

" Kobiety są jak dziki , lecą na żołędzie "  - Arystoteles 

Wielkie dzięki "WARMSTONE" za odpowiedz.
Z całym szacunkiem ale kompletnie nie mam pojęcia o co Ci chodzi. 
Akurat jestem w pracy i dziesięć osób w biurze głowi się nad tą ciekawą zagadką ale nikt jej nie rozgryzł.
Temat założyłem 12 godzin temu o północy więc chyba nie wszyscy zdążyli go jeszcze przeczytać.
A głośniki kupiłem tydzień temu a nie dwa miesiące temu, zresztą co to ma wspólnego z moim pytaniem ?

Heheh, nie będąc bywalcem forum,. można nie skumać o co koledze chodziło...

Chodziło zapewne o to, że zwykle jest 2 miesiące dyskusji, zanim zainteresowany zakupi te głośniki

A ty kupiłeś, bez pytania, co wybrać .

Dokładnie....wpis Kamienia to raczej komplement niż zaczepka,  myślisz logicznie i nie robisz z igły widły to już pół biedy , kable ten sam temat i dużo innych na komplikowaniu których zarabia branża. Kiki na forum też powtarza co krok o kalibracji profesjonalnej do jego tv w gratisie a po chwili sam przyznaje że to nic innego jak wklepanie ustawień tych samych co w jednym skalibrowanym egzemplarzu czyli max 10min roboty ....logicznego myślenia nic nie zastąpi. 

" Kobiety są jak dziki , lecą na żołędzie "  - Arystoteles 

20 godzin temu, soulfly777kris napisał:

głębokość planuję na 15 cm o ile powinno się zostawić znaczący odstęp od głośnika do sufitu ?

1-10 mm wystarczy, byle nie było styku z stropem. Hans dobrze napisał, głośnik 80mm i 5 mm zapasu. Szkoda sufit opuszczać o15 cm. 

Gość

(Konto usunięte)

Bardzo dobry wybór... 

Zrób opuszczony sufit na 100mm do środka włóż wełnę mineralna... zastosuj rigips z otworami akustycznymi

odwdzieczy się w akustyce... 

I szczere gratulacje że kupiłeś głośniki po za tym forum... jednak da się...

Naprawdę wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Nie spodziewałem się że będzie ich aż tyle i że będą aż tak pomocne bo teraz w końcu wiem z czym wystartować w robieniu mojego podwieszanego sufitu i jak rozstawić kolumny. Prawdę mówiąc pierwsza wiadomość wprawiła mnie trochę w osłupienie ale jak zajarzyłem o co chodzi to się w sumie nieźle uśmiałem.

Nie zadawałem pytań na temat głośników bo przed ich zakupem sporo czytałem na różnych forach tematy ludzi którzy je kupowali. To prawda że tematów na ten temat jest sporo i wystarczy przejrzeć 2-3 fora i już wiadomo które głośniki do jakiej ceny będą najlepsze.

Co do sufitu podwieszanego to fajnie wygląda ta wysepka z materiału na YouTube ale raczej będę musiał go zrobić na całej jego powierzchni a wytłumienie całego sufitu faktycznie mogło by za bardzo wytłumić pomieszczenie. Więc podejdę do tego standardowo, sufit opuszczę o 10 cm i uzupełnię go jakąś pianką akustyczną zresztą zobaczę co znajdę w Castoramie koło której mieszkam.

Do mocowania głośników chyba jednak zrobię małą klatkę bo trochę się boję że na samej regipsie zerwą się i spadną na ziemię albo komuś na głowę. Nigdy nie montowałem tak głośników więc nie za bardzo wiem jak ma wyglądać samo miejsce w którym będę je mocował.

Po skończonej pracy od razu porobię fotki i je tu wstawię.

Co do kolumn to na pewno muszę zmienić moje małe pierdziawki ""JBL SCS140" na coś bardziej nowego ale nie za dużego na moje 13m2 i dzięki jednej osobie z forum pomyślałem o takim zestawie "Tannoy Hts 101 XP",  myślę że nie będą miały za dużej mocy do mojego pomieszczenia.

Wszystkim jeszcze raz dziękuję i życzę wesołych świąt.