Skocz do zawartości
IGNORED

Windows i "gęste" pliki przez USB

Rekomendowane odpowiedzi

Mam przetwornik DAC i pewnego dnia zachciało mi się zagrać z laptopa pliki hi-res. Oczywiście potrzebny jest do tego konwerter USB-I2S. Wybór padł na klona amanero (bo tani). Wszystko podłączone -sygnał I2S podłączony do DACA, sterowniki prawidłowo zainstalowane w Windows 7. Przechodzę do właściwości audio i w ustawieniach, w sekcji obsługiwane formaty pojawiają się częstotliwości od 44,1kHz do 192kHz. Podpinam oscyloskop pod sygnał CLK i przyciskam "testuj" testuję wszystkie formaty. No jest pięknie- wszystkie testy przechodzą,  pojawia się dźwięk z głośników i na oscyloskopie pojawia się dokładnie częstotliwość próbkowania (za każdym razem ta którą testuję). Do tego zakładka "zaawansowane" i tam ustawiam format domyślny "2-kanały, 24 bit 192kHz".w tym momencie z klona amanero jest już sygnał 192kHz do przetwornika (widzę na oscyloskopie). Zeby zagrać "gęste" pliki instaluję FOOBARA ze wszystkimi dodatkami (do dsd, sacd itd). Uruchamiam pliki 24bit 96kHz, w statusie foobara, na dolnej linii pojawia sie odczytany prawidłowo format 24 bity 96kHz. Na oscyloskopie ZONK- dalej 192kHz. Nie chcę żadnego upsamplingu- pliki są 96kHz i takie powinny być na I2S. Biorę inne pliki z foobara 88,2kHz 176kHz itd i dalej jest 192kHz na I2S. Włączam zwykłego Media Playera z plikami z CD 44,1kHz i dalej to samo- częstotliwość zegara na linii I2S "na sztywno" 192kHz. Zmieniam ustawienia "zaawansowane" na "2-kanałowy 16bit i 44,1kHz" Amanero przełącza się na 44,1kHz....i tak trzyma niezależnie od odtwarzanego materiału (gęste pliki z Foobara). Myślę sobie- klon Amanero, coś pokombinowane i nie przełącza. Więc użyłem do testów firmowego przetwornika CAMBRIDGE AUDIO DACMAGIC 100 z wejściem USB. W nim częstotliwość próbkowania wyświetlana jest na płycie czołowej. Podłączyłem, sterowniki prawidłowo zainstalowane, we właściwościach są "gęste" formaty i testowanie przechodzi. W zaawansowanych ustawiam 24 bit 96kHz. Przetwornik przełącza się na 96kHz sygnalizując to ledem na panelu czołowym. Przechodzę do foobara, puszczan gęste pliki i..... DOKŁADNIE TO SAMO. W foobarze w statusie 44,1kHz (zwykłe CD) a na przetworniku 96kHz. W fobarze dowolna inna częstotliwość- w przetworniku stale 96kHz. Przechodzę więc do formatu domyślnego i zamieniam na 44,1kHz. Teraz efekt jest taki, zę na przetworniku jest wyświetlane 44,1kHz a na foobarze może być dowolny gęsty format. Tak więc wygląda na to, że ustawienie formatu domyślnego w Windows ustawia na stałe i nie można tego zmienić z programu (np foobar). Jak ustawię 192khz a odtwarzam pliki 44,1kHz to konwerter robi "upsampling"? A jak ustawię 44,1kHz a odtwarzam 192kHz to robi "downsampling"?. Poniważ testy robiłem w Windows 7 ktoś powie- stary system, nieobsługiwany itd. Tak więc przeprowadziłem te same testy w najnowszym Windows 10 na innym komputerze ze wszystkimi aktualizacjami. JEST DOKŁADNIE TO SAMO- raz ustawiona częstotliwość domyślna we właściwościach sterownika pozostaje niezmieniona przez program do odtwarzania. Czy ktoś spotkał się takim problemem? Czy da się zrobić tak, żeby odtwarzany plik z foobara miał dokładnie taki format wyjściowy w jakim jest zapisany?
Nie wyobrażam sobie za każdym razem ręcznej zmiany ustawień w sterowniku Windows do formatu który właśnie gram.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zaawansowane.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/153722-windows-i-g%C4%99ste-pliki-przez-usb/

To nie jest problem - tak ma być. Wszystko jest ok.

8 minut temu, aka63 napisał:

Jak ustawię 192khz a odtwarzam pliki 44,1kHz to konwerter robi "upsampling"

Nie konwerter, a Windows. Konwerter już dostaje 192 kHz.

Są jakby dwa sposoby odtwarzania dźwięku w Windowsie:

1) Przez mikser systemowy, który wszystkie źródła dźwięku miksuje, robi up/downsampling do wartości preferowanej i wysyła do karty dźwiękowej/DAC-a.

2) W trybie ekskluzywnym dla źródła dźwięku. Wtedy tylko jeden program odtwarza dźwięk (dla innych zgłaszany jest błąd zajętego urządzenia). Wtedy też dostajesz próbkowanie takie jak daje źródło.

Rozwiązania musisz szukać w ustawieniach wyjściowych Foobara i tam wybrać jako wyjście np. Wasapi i szukać trybu ekskluzywnego (na wyłączność) by ominąć mikser Windowsa.

To jak ustawić foobara aby było prawidłowo? Próbowałem wszystkich ustawień i nie znalazłem

8 minut temu, rambo54 napisał:

tak się pewnie dogaduje  usb z kością dac, pytanie czy ty słyszysz ten up/downsampling

a masz włączony tryb wyłączności ?

jest ustawiony

W ogólności w ustawieniach Windowsa (gdzie masz te preferowane wartości) jest tam gdzieś pole "Zezwalaj aplikacjom na przejmowanie wyłącznej kontroli nad tym urządzeniem". Musi być zaznaczone. Dalej w Foobarze w Output Devices musisz mieć wybrane wyjście typu WASAPI:Twój konwerter i to powinno wystarczyć by mieć tryb ekskluzywny. Oczywiście nic innego w tym czasie nie może grać.

I testuj na FLAC-ach. Na DSD problem może być gdzieś na wtyczce dekodera, co utrudni znalezienie rozwiązania. Dopiero jak FLAC będzie dobrze działał, to można zabrać się za konfigurację DSD/SACD.

Jeśli nie masz do wyboru trybu WASAPI, to brakuje Ci wtyczki 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja bym jednak zaczął od tej wtyczki.

Ukryta Zawartość

ustawił bym wyjscie na 24 bit i bufor na 1000ms

Ukryta Zawartość