Skocz do zawartości
IGNORED

Muzyka z plików: nettop plus dac czy streamer z dac?

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

mam w torze streamer marantz na7004 z wbudowanym dac (kość wolfston).  Muzykę mam na serwerze NAS synology, z którego trafia do streamera po kablu (ethernet). Do tego dysponuję budżtowym bluray sony. Co dziwne muzyka z tego bluray (odczytana z płyty cd) dla mnie jest przyjemniejsza w odbiorze (lepiej brzmi) niż z pliku flac ze streamera marantz. Na końcu toru jest u mnie wzmacniacz creek evolution 2 i kolumienki b&w cm1. Na tych kolumnach nawet dźwięk muzyki z telewizora/dekodera dostarczającego sygnał audio brzmi lepiej niż ze streamera. Takie są moje odczucia. Mam pytanie: co jest temu winne? 1. Streamer, a właściwie dac tego urządzenia? 2. Jasne kolumny (mają aluminiowe kopułki) nie dające za dużo basu?

Czy dobrym rozwiązaniem byłoby zastąpić  marantza na7004: - innym streamerem z wbudowanym dac do 5 tys. zł? -nettopem i zewnętrznym dac?

A może większy problem stanowią kolumny? Może to one są mało basowe, co szczególnie słychać w odtwarzaniu muzyki z plików?

Nadmienię, że już jestem na etapie zakupu  daca matrix mini i (second hand).

Doradźcie proszę w którą stronę powinienem podążać? Wyłącznie streamer z dac? Nettop z zewnętrznym dac (matrix)? A może wymienić kolumny?

Pozdrawiam

11 minut temu, JS65 napisał:

Na końcu toru jest u mnie wzmacniacz creek evolution 2 i kolumienki b&w cm1.

Z tych kolumn nie może być dużo niskich, jeden wooferek 15cm to trochę mało i w kierunku ich wymiany bym szedł. Jakiej wielkości pomieszczenie masz do nagłośnienia?

Prewitt: pomieszczenie 3X5 m, kolumny są w trójkącie o boku około 2 m.

Większość osób twierdzi podobnie jak Ty, że kolumny winne. Ale dlaczego muzyka z płyty cd/dvd odtwarzanej z bluray brzmi lepiej niż z pliku ze streamera?

16 minut temu, JS65 napisał:

Większość osób twierdzi podobnie jak Ty, że kolumny winne. Ale dlaczego muzyka z płyty cd/dvd odtwarzanej z bluray brzmi lepiej niż z pliku ze streamera?

Widać DAC w Blurayu lepiej Ci pasuje.

41 minut temu, JS65 napisał:

Nadmienię, że już jestem na etapie zakupu  daca matrix mini i (second hand).

Ciekawy DAC, zastanawiałem się nad nim, aby go użyć też jako przedwzmacniacza do mojej końcówki.

23 minuty temu, JS65 napisał:

Prewitt: pomieszczenie 3X5 m, kolumny są w trójkącie o boku około 2 m.

Można nawet spróbować, podłogówek na jednym wooferze w takim metrażu lub jakieś większe monitory, z wooferem 18cm, kwestia jaki budżet.

35 minut temu, JS65 napisał:

Ale dlaczego muzyka z płyty cd/dvd odtwarzanej z bluray brzmi lepiej niż z pliku ze streamera?

A plik jest robiłeś osobiście z tej płyty? Jeśli tak, to różnica wynika z innego DAC.

Godzinę temu, JS65 napisał:

Jasne kolumny (mają aluminiowe kopułki) nie dające za dużo basu?

Jeśli masz oś głośników wysokotonowych wycelowane prosto w uszy, to rozchyl nieco na zewnątrz.

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

No właśnie i Prewwit i szymon1977 wskazują na DAC, inny w blueray inny w marantz, wnioskuję, że DAC robi różnicę. Zapewne potwierdzi to niebawem DAC matrix, którego wstawię do systemu.

Jeśli nie b%w cm1, to jakie kolumny byłyby odpowiedniejsze, czyli nie tak wysoko grające i z małym basem?

Chciałbym by dźwięk był z większym basem, bardziej ciepły, nie tak techniczny. Przypominam, że pomieszczenie jest małe, 12 mkw, kolumny trójkącie 2x2x2.

2 godziny temu, JS65 napisał:

Jeśli nie b%w cm1, to jakie kolumny byłyby odpowiedniejsze, czyli nie tak wysoko grające i z małym basem?

Chciałbym by dźwięk był z większym basem, bardziej ciepły, nie tak techniczny. Przypominam, że pomieszczenie jest małe, 12 mkw, kolumny trójkącie 2x2x2.

Ile możesz na nie przeznaczyć kasy i czy masz miejsce na małe podłogówki, czy tylko podstawkowe?

Do Prewwit: miejsce na małe podłogówki by się znalazło. Słyszałem, że z monitorków dynaudio, np dyn40 mogłoby dać dobry efekt. Jaki budżet? Gdybym sprzedał te bowersy, to może dołożyłbym jakieś 1500 zł. Oczywiście do używek. Podsumowując: jakieś 3-4 tys. za komplet jestem w stanie wysupłać.

33 minuty temu, Prewwit napisał:

...masz miejsce na małe podłogówki, czy tylko podstawkowe?

Ale to tyle samo miejsca potrzeba!?

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

27 minut temu, szymon1977 napisał:

Ale to tyle samo miejsca potrzeba!?

A jak ma szafkę/komodę, to podłogówki na nią postawi? temu się pytałem

Edytowane przez Prewwit

Sprawdź Pylon Diamond Monitor lub podłogówki Ruby 20,  najlepiej najpierw odsłuchać w salonie (ze swoim wzmakiem) co Ci bardziej podejdzie i wtedy brać na wypożyczenie  do domu na sprawdzenie jak to gra w naszej akustyce. Może jeszcze coś ciekawego Ci podpowiedzą w sklepie do sprawdzenia, trzeba zdać się na swój słuch. W jakim rejonie mieszkasz, zobaczę może coś z używek jest ciekawego koło Ciebie abyś mógł podjechać sprawdzić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) kolumny warte sprawdzenia, nie wiem tylko czy trochę nie przyduże do 15m2

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cześć,
Nie jest to takie oczywiste czy problem leży po stronie źródła czy po stronie kolumn. Tutaj należałoby od czegoś zacząć i w mojej ocenie zdecydowanie łatwiej byłoby zacząć od źródła. 
Napisałeś, że bluray brzmi lepiej niż Marantz w związku z czym już mamy poniekąd odpowiedź, że źródło ma ogromne znaczenie. W takim przypadku proponowałbym posłuchać Cambridge Audio CXN V2 lub Topping D50s + Pro-Ject Stream Box S2 Ultra. 

Jeśli chodzi o kolumny to w obecnym zestawieniu mógłbyś spojrzeć na Pylon Audio Diamond Monitor lub Audio Physic Classic 3 jeśli chciałbyś uzyskać bardziej zróżnicowany bas. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jak brakuje Ci dociążenia to Wypożycz na odsłuch Bluesound Node 2i. On Po RCA gra takim dociążonym brzmieniem. 

Fakt też że fizyki nie oszukasz a te Bowersy mają malutkie przetworniki. 

Tu można by spróbować Dynaudio Emit 20. 

Ja bym zaczął od tych Dynaudio. 

@JS65  ciekawe kolumny w Twoim rejonie Triangle Elara LN07, może być to coś w stylu B&W bo z tej firmy kolumny często grają jasno.