Jump to content
IGNORED

Pomoc w ustawieniach Acram Avr 390


Recommended Posts

Witam , temat prozaiczny ustawienia przesyłania dźwięku i obrazu , już piszę w czym problem :

obecnie mam podłączony tv sony 65w865c do ampli. po hdmi w obu urządzeniach po Arc , dekoder nc+ podłączony kablem hdmi bezpośrednio do wejścia sat w ampli. wszystko jest ok dźwięk jest dobrze dekodowany i obraz również ok tyle , że żeby oglądać telewizję i satelitę muszę mieć zawsze włączony amplituner i tu rodzi się mój problem z połączeniem i ustawieniem w arcamie - raz po raz chciałbym oglądać satkę bez konieczności włączania wzmaka i słuchania przez głośniki, jak to wszystko ustawić i podłączyć żebym mógł oglądać sat. z dźwiękiem i przez głośniki z tv

 

wiem że trochę zamieszałem ale mam nadzieje że będziecie w stanie mi pomóc

 

z góry dzięki

Link to post
Share on other sites

Wystarczy, że włączysz sam TV i powinien działac obraz na TV, ale dżwięk prawdopodobnie musisz wejść w szybkie ustawienia i ustawić, że ma iśc z głośników z TV, a nie po ARC

Kolumny: Xavian XN360 ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: MIT MH 750E PLUS 2x3m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 3x Wireworld stratus 5.2 : MIT MH 750E PLUS 2x3m, Ekran: 130" Projektor:Optoma UHD40::: Amplituner: Yamaha RX-A3050 + NAD M25 + Denon PMA1500R Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Xavian XN360 (front) ,Focal Chora 806 (tył,boki, sufit), CC800V (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Link to post
Share on other sites
xavian

Jeden kabel, a ile problemów 🙂 Cieszę się, że problem rozwiązany.

Kolumny: Xavian XN360 ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: MIT MH 750E PLUS 2x3m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 3x Wireworld stratus 5.2 : MIT MH 750E PLUS 2x3m, Ekran: 130" Projektor:Optoma UHD40::: Amplituner: Yamaha RX-A3050 + NAD M25 + Denon PMA1500R Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Xavian XN360 (front) ,Focal Chora 806 (tył,boki, sufit), CC800V (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Link to post
Share on other sites

Powracam z problemem, arcam i jego Obsługa to jest jakaś masakra .
Dźwięk raz jest i wszystko chodzi cacy a wystarczy że go wyłączę i chcę za jakiś czas uruchomić i zonk , dźwięku brak , obrazu brak jprd. nie ogarniam co tam się dzieje .

Na ten moment mam podłączone tak , sygnał audio-wideo przez hdmi podłączone pod wejście
sat w arcamie , telewizor podłączony przez hdmi arc w arcamie i w tv .

kable hdmi dobre , sprawne .

może to kwestia ustawień w opcjach ale jakoś strasznie mi to topornie idzie , pomoze ktos ??

Link to post
Share on other sites

Mało osób ma Arcam'a, warto zapytać serwisu lub producenta.

Kolumny: Xavian XN360 ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: MIT MH 750E PLUS 2x3m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 3x Wireworld stratus 5.2 : MIT MH 750E PLUS 2x3m, Ekran: 130" Projektor:Optoma UHD40::: Amplituner: Yamaha RX-A3050 + NAD M25 + Denon PMA1500R Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Xavian XN360 (front) ,Focal Chora 806 (tył,boki, sufit), CC800V (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Link to post
Share on other sites

U mnie też ten sam problem w 360. Arcam zawsze uruchamia się przy załączaniu TV. Nie działa obraz i dźwięk z innych urządzeń gdy amplituner jest wyłączony. Mam pod TV podłączony też mi box i dzieją się przez niego cyrki. Takie same jak napisałeś, czyli albo nie ma dźwięku po włączeniu ampli albo nie włącza się ampli nawet po włączeniu go z pozycji TV (ARC).

Szkoda. że nie ma możliwości wyłączenia opcji w Arcam, żeby nie włączał lub wyłączał się automatycznie. 

Podobne problemy ze znikającym dźwiękiem miałem z Marantz sr6006 jak podłączyłem mi boxa. Może to być kwestia obsługi ARC na jednym kanale w TV, niby działa na kilku wejściach HDMI, ale producent podaje,  że działa tylko na jednym. Na logikę teraz już wiadomo o co chodzi. 

Najgorsze jest to, że Arcam nie ma przesyłu video i dźwięku z innych urządzeń, gdy jest wyłączony. Nawet o rok starszym Marantz była już ta opcja, ale widzę, że nawet w Twoim wypuszczonym kilka lat później modelu są te same problemy. 

Zastanawia mnie to jaki inny amplituner miałby takiej jakości dźwięk i nowoczesne, działające funkcje. Wiem, że NAD ma wszystko, ale jak u niego z jakością porównując do Arcam? Miał ktoś przyjemność porównania?

Link to post
Share on other sites

Jedyna opcja aby naprawić te problemy to wyłączenie CEC, tylko jeśli te amplitunery nie mają w trybie uśpienia ustawieniach aby działało jedno z hdmi in to dupa...

Ale znowu rodzi się kolejny problem bez cec w tym ampli pewnie nie działa arc..

Edited by bl4ck
Link to post
Share on other sites

Panowie chyba rozwiałem problem , wszystko działa.
Zrobiłem najprościej jak się daje , hdmi z sat do wzmaka wejście sat , drugie połączenie hdmi z tv arc do arc we wzmaku .
Ustawienia Cec output 1 , arc control auto, standby ip&hdmi on , żadnych optycznych nie podłączałem .

I teraz najlepsze wziąłem do obsługi uniwersalny pilot logitech harmony one :
ustawiona kolejność włączania urządzeń najpierw 1.arcam 2. tv 3.satka

dodatkowo dodałem na wyświetlaczu przycisk którego nie ma na oryginalnym pilocie czyli wejście display

audio dekodowane w pełni, a jak wyłączę amplituner dźwięk idzie z głośników TV.



Link to post
Share on other sites
W dniu 27.01.2021 o 19:03, cork napisał:

ustawiona kolejność włączania urządzeń najpierw 1.arcam 2. tv 3.satka

Bo kolejność włączania urządzeń czasem ma znaczenie. U mnie trzeba włączyć najpierw PC, potem procesor, a na końcu projektor/TV. Jeśli robić to w innej kolejności często nie ma sygnału. Kiedyś miałem inną konfigurację i nie było tego problemu.

 

Panasonic pt-at 6000; Cambridge CXU + Arcam FMJ P7; Paradigm Monitor 9 v7 + Center 3 v7 + Studio 10 v5 + sub Paradigm Seismic 110; Schiit Asgard 3

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock podczas używania strony.

Zarejestrowani użytkownicy mogą wyłączyć ten komunikat.