Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana kolumn z uwagi na zmianę salki kinowej- teraz to będzie 46 m2

Rekomendowane odpowiedzi

Myślałem o frontach opartych o HECO AURORA 1000 lub CANTON GLE 496.2.

Układ 5.0 lub 7.0 ... Właśnie - bez SUB-a. Wcześniej był 7.0

Kocham koncerty i muzykę każdego rodzaju. Filmy też. :)

AMPLI to  TX-NR807. W przyszłości będzie wymieniony jeśli mu zabraknie "pary". To też będzie ta sama firma.

Co radzicie?

Co tu radzić jak napisałeś co chcesz ... kup i słuchaj. 

" Kobiety są jak dziki , lecą na żołędzie "  - Arystoteles 

Godzinę temu, Witek Lutosławski napisał:

Myślałem o frontach opartych o HECO AURORA 1000 lub CANTON GLE 496.2.

Układ 5.0 lub 7.0 ... Właśnie - bez SUB-a. Wcześniej był 7.0

Kocham koncerty i muzykę każdego rodzaju. Filmy też. ?

AMPLI to  TX-NR807. W przyszłości będzie wymieniony jeśli mu zabraknie "pary". To też będzie ta sama firma.

Co radzicie?

Co miales predzej? 

Nie rozumiem, dlaczego bez suba. Sub to drugi najwazniejszy glosnik  w kinie moim zdaniem. 

Edytowane przez Lolo2
10 minut temu, Lolo2 napisał:

Co miales predzej? 

Nie rozumiem, dlaczego bez suba. Sub to drugi najwazniejszy glosnik  w kinie moim zdaniem. 

Taga Harmony Platinum F.

Wolę bas "muzyczny" niż kinowy.

Jeszcze myślę o Taga Harmony Platinum F-120 V2 lub V3.
W testach podają, iż dzięki membranie biernej basowej schodzą do 28 Hz. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A może STX Electrino 500????

ktoś ma ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Można być zadowolonym z basu w muzyce ale to kosztuje , przetworniki jak i ich napędzanie... Taniej dodać sub i masz tylko kwestie zgrania tego razem a jeżeli lubisz " muzyczny bas " to kup mały zamknięty i tyle tylko żebyś nie narzekał że w kinie pożytku zbyt nie ma z tego 

10 minut temu, Xpedite999 napisał:

Można być zadowolonym z basu w muzyce ale to kosztuje , przetworniki jak i ich napędzanie... Taniej dodać sub i masz tylko kwestie zgrania tego razem a jeżeli lubisz " muzyczny bas " to kup mały zamknięty i tyle tylko żebyś nie narzekał że w kinie pożytku zbyt nie ma z tego 

Wiem "ze słuchu" (gościłem u nich z muzyką i filmami) u znajomych co inwestowali większe pieniądze w kino domowe, że zgranie kolumn z sub-em to kwestia większych pieniędzy.  Szukam alternatywy. Owszem nie powiem ze, nie rozważałem sub. Padło nawet na Tannoy Arena Highline 500.  Ale nadal  słyszałem głośniki i.... SKOK na dolne częstotliwości sub-a.

Szukam głośników do 46 m2. Budżet 5 tyś. Co radzicie?

Dodam, że AMPLI jak wiemy nigdy nie da jakości czystego stereo, więc nie chcę pchać siew audiofilskie niuanse rzędu ponad 10 tyś. Chcę uniknąć zabawy w szukanie błędów w przekazie ale nie stracić tego "dobrego" przekazu zarazem. 

Pytam tych co już przeszli tę drogę by sobie jej oszczędzić.  

Tych co zapłacili po kilka razy za sprzęt i stracili Swój cenny czas.

Zwą się przeto fachowcami ?

1 godzinę temu, Witek Lutosławski napisał:

Ale nadal  słyszałem głośniki i.... SKOK na dolne częstotliwości sub-a.

ręce opadają.. ustawa to dobrze to nie poczujesz że masz suba.

chociaż klocek parametrami nie urywa.

Edytowane przez fetek
8 godzin temu, fetek napisał:

ręce opadają.. ustawa to dobrze to nie poczujesz że masz suba.

chociaż klocek parametrami nie urywa.

Dlatego chcę wydać 5 tyś tylko na głośniki i może to być coś używanego. Ma mieć siłę napędzić ponad 40m2.

Propozycje?

Ma mieć siłę napędzić ponad 40m2.

raczej nie ma takiej potrzeby.

Propozycje?

tia, subwoofer +dsp bo basu z tych cieniasów nie uświadczysz.

Edytowane przez fetek

A może STX Electrino 500????

Godzinę temu, fetek napisał:

raczej nie ma takiej potrzeby.

tia, subwoofer +dsp bo basu z tych cieniasów nie uświadczysz.

To poproszę propozycję sub-a w obudowie zamkniętej w cenie 2.5 tyś. bo za pozostałe 2,5 do 3 tyś. będę chciał szukać frontowych głośników o ile ktoś nie zaproponuje kolumn z niskim basem do 5 tyś. -= używane też mogą być.

Edytowane przez Witek Lutosławski

Ale jak to , w kinie bez suba .... ? ?

Do kina w ten metraż to tylko amerykańskie ? 

Polk Audio A7 , Klipsche , ja bym polecił stare Infinity Kappa 8.2 

Kolumny tanie z niskim i dobrym basie ? Na dodatek do Onkyo ? 

No nie da rady. Jedynie używki z subem i nie musza być olbrzymie. Zazwyczaj ludzie organizujący system wielokanałowy pchają się w olbrzymie fronty, które potrzebują dodatkowego zasilania a przy niewielkim budżecie nic dobrego nie da się kupić. Sub natomiast daje mozliwość zastosowania taniego amplitunera i niewielkich kolumn.

Posiadacze dużych sal kinowych doradzać będą z perspektywy swoich bardzo bardzo drogich wielkich paczek a właściciele standardowych kin blokowych z perspektywy swoich marzeń . Jaki problem jest w wstawieniu dotychczasowego systemu do nowego kina ? Może się bardzo zdziwisz na plus a po dołożeniu subwoofera odlecisz.

2 godziny temu, mkk1 napisał:

Ale jak to , w kinie bez suba .... ? ?

Do kina w ten metraż to tylko amerykańskie ? 

Polk Audio A7 , Klipsche , ja bym polecił stare Infinity Kappa 8.2 

Infinity Kappa 8.2 przyznam że nie znałem nawet ale czytając o nich jestem na tak . Kwestia tylko znalezienia bo na razie jak szukam nikt nie sprzedaje. Coś podobnego??

1 godzinę temu, WARMSTONE napisał:

No nie da rady. Jedynie używki z subem i nie musza być olbrzymie. Zazwyczaj ludzie organizujący system wielokanałowy pchają się w olbrzymie fronty, które potrzebują dodatkowego zasilania a przy niewielkim budżecie nic dobrego nie da się kupić. Sub natomiast daje mozliwość zastosowania taniego amplitunera i niewielkich kolumn.

Posiadacze dużych sal kinowych doradzać będą z perspektywy swoich bardzo bardzo drogich wielkich paczek a właściciele standardowych kin blokowych z perspektywy swoich marzeń . Jaki problem jest w wstawieniu dotychczasowego systemu do nowego kina ? Może się bardzo zdziwisz na plus a po dołożeniu subwoofera odlecisz.

Ten Onkyo nie jest zły, a jeżeli się zawiodę to dokupię oddzielny wzmacniacz. coś starszego co znam np. Onkyo A7 i gdzie żałuję, że go kiedyś sprzedałem. Kino dla mnie to 45%, reszta to koncerty i muzyka. Wielkość przodów ma mi zapodać "cały instrument" a nie część składową. Do tego trzeba "pudełka".

3 godziny temu, Witek Lutosławski napisał:

Ten Onkyo nie jest zły

Zapewne dźwiękowo jest bardzo dobry jak każdy wyższy model Onkyo. I jak każdy ampli Onkyo TX-SR mało wydajny prądowo. Z kolumnami o niskiej skuteczności np 1dB/2.83V/1m sieje zniekształceniami.

Bez subwoofera z kolumn za 5 koła nie będziesz miał ani sterea ani kina . W duzym pomieszczeniu subwoofer możesz ustawić w miejscu gdzie gra przyzwoicie a w 20m2 2,5m w te lub we wte. Jak ustawisz kolumny i będą dudnić to co zrobisz ?

m

zde Onkyo

Edytowane przez WARMSTONE
7 godzin temu, WARMSTONE napisał:

Heco music style 1000 czy Aurora 1000. 2 x 200mm niskotonowce. 

Masz w nich sporo niskiego basu i tanio je wyrwiesz. Zreszta Heco slynie z podbitego dolu. Jakiegos wielkiego pradu tez nie potrzebuja. 

Oczywiscie kino bez suba to nie kino.

Edytowane przez Lolo2
2 godziny temu, Lolo2 napisał:

Heco music style 1000 czy Aurora 1000. 2 x 200mm niskotonowce. 

Masz w nich sporo niskiego basu i tanio je wyrwiesz. Zreszta Heco slynie z podbitego dolu. Jakiegos wielkiego pradu tez nie potrzebuja. 

Oczywiscie kino bez suba to nie kino.

Sub to tani efekt. Wolę melodyjność. 5 tyś to za mało na dobre fronty? Podbicie a melodyjność? Hmmmm... jak zechcę liczyć ile trzmieli leci w .... to posłucham Dworaka ? ja chcę zabawę z "pełnym dźwiękiem" bez ceny za audiofiizm, czyt. od 20 tyś do..... Co do Heco kłóciłbym się. Słuchałem z Nad i Denon. Modele droższe od kolumn. Bez reklamy. ?

4 godziny temu, WARMSTONE napisał:

Zapewne dźwiękowo jest bardzo dobry jak każdy wyższy model Onkyo. I jak każdy ampli Onkyo TX-SR mało wydajny prądowo. Z kolumnami o niskiej skuteczności np 1dB/2.83V/1m sieje zniekształceniami.

Bez subwoofera z kolumn za 5 koła nie będziesz miał ani sterea ani kina . W duzym pomieszczeniu subwoofer możesz ustawić w miejscu gdzie gra przyzwoicie a w 20m2 2,5m w te lub we wte. Jak ustawisz kolumny i będą dudnić to co zrobisz ?

m

zde Onkyo

Z sub-em na pewno. To nie stereo.  A Kino i tylko kino. Jak pisałem. Onkyo mogę wspomóc oddzielnym wzmacniaczem. Kwestia osłuchania i braku "tego czegoś"

4 godziny temu, WARMSTONE napisał:

m

zde Onkyo

Dlatego szukam tych co próbowali obejść się bez sub-a ?

Nie da się obejść bez suba , im prędzej to zrozumiesz tym lepiej dla Ciebie.  Na muzykę bez suba  masz za mało kasy a kino bez niego nie istnieje . Tyle , mozna temat zamknąć. 

48 minut temu, Witek Lutosławski napisał:

Dlatego szukam tych co próbowali obejść się bez sub-a ?

nie ma takich, a są tu kolumny, które mogą pogonić nie jeden subwoofer.

7 godzin temu, fetek napisał:

nie ma takich, a są tu kolumny, które mogą pogonić nie jeden subwoofer.

Jakie?

3 godziny temu, Witek Lutosławski napisał:

Jakie?

takie w których jeden głośnik (nie kolumna) pochłania Twój cały budżet.

Edytowane przez fetek
2 godziny temu, fetek napisał:

takie w których jeden głośnik (nie kolumna) pochłania Twój cały budżet.

Ok. TO np. do Audiosymptom i8 Walnut Copper jaki sub do 3 tyś. Aby w miarę grał do muzyki ... i czy ryzykować używany?

• Moderatorzy
9 minut temu, Witek Lutosławski napisał:

Jaki sub do 3 tyś.

SVBS2000

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

ACR ISOSTATIC RP300  ktoś zna? są za 6.700

21 minut temu, stench napisał:

SVBS2000

21 minut temu, stench napisał:

SVBS2000

Dzięki. Właśnie o nim czytam.

Teraz, stench napisał:

pogadaj z q21

Dzięki. Jestem zadowolony z propozycji. Tj. obudowa zamknięta, cena. Rozważę alternatywę sub-a.

Dodam od siebie że mam SVS wspołpracującego z Cantonami 496. Cantony to nie są demony basu. Ale nie jest źle. Zasygnalizuje Ci jednak problem jaki może wygenerować subwoofer a którego wcześniej nie słyszałeś, mianowicie mody pomieszczenia. Subwoofer pracując w pasmie w którym kolumny dawno wymiękają, może, o ile masz "problematyczne" pomieszczenie, uwydatnić rezonanse własne pomieszczenia, efekt będzie taki że okolice 25-40Hz, będą brzmiały potężnie, wręcz przytłaczająco. I w taum wypadku zostaje Ci tylko dobry DSP z parametrycznym EQ.

7 godzin temu, GREGO3city napisał:

Dodam od siebie że mam SVS wspołpracującego z Cantonami 496. Cantony to nie są demony basu. Ale nie jest źle. Zasygnalizuje Ci jednak problem jaki może wygenerować subwoofer a którego wcześniej nie słyszałeś, mianowicie mody pomieszczenia. Subwoofer pracując w pasmie w którym kolumny dawno wymiękają, może, o ile masz "problematyczne" pomieszczenie, uwydatnić rezonanse własne pomieszczenia, efekt będzie taki że okolice 25-40Hz, będą brzmiały potężnie, wręcz przytłaczająco. I w taum wypadku zostaje Ci tylko dobry DSP z parametrycznym EQ.

Dziękuję.

Temat do zamknięcia.