Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, prośba o poradę w sprawie słuchawek Koss. Generalnie który model jest najbardziej optymalny jeżeli chodzi o stosunek ceny do jakości. Nie jestem jakimś audiofilem, ale chciałbym żeby było na poziomie. Nie znam się nic a nic.

https://www.audiostereo.pl/topic/154182-koss-s%C5%82uchawki/

Faworytem jest zawsze Porta Pro Classic. Legenda wśród niedrogich nauszników. Zapraszam do nas, można samemu przetestować. Bardzo często sprzedajemy te słuchawki w zestawie z Audioquest Dragonfly. Nawet do tak niedrogich słuchawek warto jeśli słuchasz z telefonu czy komputera.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

A tu jest To samo (w wersji dla ubogich): 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeżeli chodzi o jakość brzmienia nie ustępują w tym zakresie w/w Portom. Słuchałem obu modeli. 

Ukryta Zawartość

Robiłem podchody do Porta Pro . W końcu legenda.
Po pierwsze notorycznie wyrywało mi włosy. Konstrukcja dość mało wytrzymała patrząc po znajomych.
Dźwięk. Też nie to. Za dużo basu, noc wow nie stwierdziłem.
Może w tej cenie jednak są dobre, albo po prostu to już tylko legenda, która sam przez wiele lat chciałem mieć.

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

KSC75.

Przy okazji. Jak zlikwidować to wile pod awatarem. Za bardzo nie wiem co to za firemka, a niby jestem fanem.

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Miałem KSC75 oraz Porta Pro. KSC75 to dynamiczniejsze brzmienie z mocniejszym zakresem góry. Porta Pro to większa muzykalność oraz nieco szersza prezentacja sceny dźwiękowej. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

13 godzin temu, maciek36 napisał:

Robiłem podchody do Porta Pro . W końcu legenda.
Po pierwsze notorycznie wyrywało mi włosy. Konstrukcja dość mało wytrzymała patrząc po znajomych.
Dźwięk. Też nie to. Za dużo basu, noc wow nie stwierdziłem.
Może w tej cenie jednak są dobre, albo po prostu to już tylko legenda, która sam przez wiele lat chciałem mieć.

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

nie ma rzeczy idealnych. Te słuchawki kosztują niecałe 150 PLN... Włosy wyrywają, fakt ?

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Porta Pro - świetna muzykalność, średnio detaliczne, obcięte wysokie tony ale jako słuchawki do telefonu, w podobnej i ciut wyższej cenie nie słyszałem nic lepszego. Bardzo specyficzny dźwięk, który ma wielu miłośników jak i przeciwników więc tradycyjnie przekonaj się sam?

Najpierw musisz rozszerzyć pałąk więcej niż potrzebujesz i dopiero wtedy nałożyć na głowę. Przy zdejmowaniu dociskasz pałąk do głowy, rozszerzasz go i uważnie ściągasz całość. Mi włosów nie wyrywają dzięki tej metodzie ?

Miałem Porta Pro, miałem KSC75. W relacji jakości dźwięku do ceny, u mnie wygrywają KSC - brzmienie bardziej neutralne, żywsze. Warto trochę się przyłożyć i jak najlepiej ustawić zauszniki do własnych uszu - wtedy leżą wygodnie i stabilnie. Można je też wpiąć do pałąka od Porta pro.

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
W dniu 4.02.2021 o 17:03, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Faworytem jest zawsze

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Legenda wśród niedrogich nauszników. Zapraszam do nas, można samemu przetestować. Bardzo często sprzedajemy te słuchawki w zestawie z Audioquest Dragonfly. Nawet do tak niedrogich słuchawek warto jeśli słuchasz z telefonu czy komputera.

Kossy Classic to były moje pierwsze porządniejsze słuchawki. Mimo swoich wad to są świetne i również je polecam.

Ukryta Zawartość

Dla mnie zdecydowanie Porta Pro Wireless, ale to pewnie dlatego, że żadnych innych nie miałem ? Niewiele styczności miałem z Koss, ale z tego co wiem, robi produkty warte swojej ceny.

Również warte i też do kieszeni się mieszczą  - Ultrasone Hfi 15G.

Od 5 lat ich jeszcze nie złamałem ani przewodu nie urwałem. Pianki gąbczaste pewnie by tylko przydało się podmienić.

(Trochę obecnie przesadzona cena, ale były tańsze).

Czyli - chyba jednak nie warte bieżącej ceny za nowe.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Porta Pro Classic - odkąd pamiętam. Wersja Wireless też ok, -chociaż nie ma tego cienkiego kabelka ? Najlepsze w tym wszystkim jest ta cena....od lat ta sama (porta pro)

6 godzin temu, xetras napisał:

Również warte i też do kieszeni się mieszczą  - Ultrasone Hfi 15G.

Od 5 lat ich jeszcze nie złamałem ani przewodu nie urwałem. Pianki gąbczaste pewnie by tylko przydało się podmienić.

(Trochę obecnie przesadzona cena, ale były tańsze).

Czyli - chyba jednak nie warte bieżącej ceny za nowe.

Spokojnie warte. Ale z tą kieszenią to bym nie przesadzał. Hfi15 są znacznie większe od Porta Pro.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

• 3 tygodnie później...
W dniu 23.03.2021 o 20:16, nissanskyline napisał:

Porta pro, z tego co słyszałem, są bardzo dobrymi słuchawkami, tylko że nie bardzo znam się na ich parametrach. Doradzi ktoś?

Sam niewiele o nich wiem, ale z tego co mi wiadomo, są one dość dobre i korzystne jak na swoją cenę. Sama jakość audio też ponoć niezła.

W dniu 23.03.2021 o 20:16, nissanskyline napisał:

Porta pro, z tego co słyszałem, są bardzo dobrymi słuchawkami, tylko że nie bardzo znam się na ich parametrach. Doradzi ktoś?

co tu doradzać. Wpadnij do naszego salonu i sam posłuchaj. Lepiej doradzić się nie da. W końcu kosztują niecałe 150 zł... 

www.tophifi.pl

W dniu 8.04.2021 o 10:54, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

co tu doradzać. Wpadnij do naszego salonu i sam posłuchaj. Lepiej doradzić się nie da. W końcu kosztują niecałe 150 zł... 

Taki mam zamiar :) Akurat mieszkam 5 minut od najbliższego salonu waszego. Zgadzam się, że najważniejsze są własne odczucia.

59 minut temu, slawson napisał:

Taki mam zamiar 🙂 Akurat mieszkam 5 minut od najbliższego salonu waszego. Zgadzam się, że najważniejsze są własne odczucia.

zapraszamy 

www.tophifi.pl

od 10 lat - KOSS Porta Pro Classic - POLECAM

Kiedyś urwałem kabel, zamówiłem jakiś lepszy i chyba jeszcze lepiej grają.

-----------------------------------------------------------------------------------------

coś do 500 pln w podobnej otwartej konstrukcji najlepiej wireless ?????

Edytowane przez marcin32
2 godziny temu, marcin32 napisał:

-----------------------------------------------------------------------------------------

będzie ciężko, otwarte słuchawki na bluetooth to nisza, a Kossy za tą kasę co kosztują, grają więcej niż dobrze 😉

www.tophifi.pl

6 godzin temu, marcin32 napisał:

Jeśli mogą być używki, to polecam Sennheiser RS/HDR 180, moje pierwsze bezprzewodówki, które wyparły słuchawki z kablem.

Z tym że są to wirelessy "domowe" bo potrzebują nadajnika zasilanego 230V 🙂

Edytowane przez kopiko
literówka
  • Pokaż nowe odpowiedzi