Jump to content
IGNORED

>>Klucz układu instrumentów na sceniE

SIRTOM75

Recommended Posts

Zastanawiam sie nad tym, od czego zalezy konkretne umieszczenie instrumentów na scenie koncertowej czy w studio.Czy istnieje jakis klucz do którego stosują się akustycy? Domyslam się że istotne jest uzyskanie równowagi brzmienia całości konkretnego repertuaru.Dlaczego jednak w niektórych kompozycjach jazzowych np. perkusja zostaje umieszczona po prawj stronie sceny a nie na srodku.To samo dotyczy lokalizacji chórków - raz z prawej a raz z lewej strony sceny ( oczywiscie w zalezności od utworu).Wiele instrumentów zmienienia swoja lokalizacje.Czy to nie jest jakas manipulacja realizatorów studyjnych?(przesuń kontrabas bardziej na prawy kanał a chórki na lewy, bo tak mi się bardziej podoba :-)). Zastanawia mnie też inna rzecz, mianowicie zauważyłem że na niewielu wydaniach płytowych zamieszczone są zdjecia z koncertów (nagrań studyjnych), które umożliwiłyby nam sprawdzenie wiarygodności prawidłowej lokalizacji? Jak to wszystko wyglada w rzeczywistości i jakie są wasze odczucia w tej kwesti?Czy oni nas nie czasami nie oszukują?:-)

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czy nas oszukują? pewnie że tak :-)

czy istnieje "klucz" rozmieszczenia muzyków? - nie jestem w tym dobry, pamiętamże kiedyś w chyba HFiM był jakiś artykuł gdzie przedstawiano rózne warianty "rozmieszczenia" orkiestry symfonicznej

jaki to był nr pisma - nie pamiętam

co do jazzu - na koncertach w Muzeum w Ratuszu w Ostrowie rozmieszczenie muzyków jest przeważnie takie: fortepian z lewej, kontrabas środek i z tyłu, perkusja prawo, solista/soliści środek przed kontrabasem. Zawsze siadam w pierwszych rzędach, i nie wiem jak jest to "miksowane" przez gościa od naglośnienia sali, przy koncertach gdzie muzycy grają na akustycznych instrumentach siedząc w tych pierwszych rzędach (scena bardzo blisko pierwszego rzędu) i tak słyszę w zasadzie tylko naturalny dźwięk z sceny, Każdy instrument ma swoje miejsce, powietrze, swobodę wybrzmień

nagłośnienie jest zrobione tu tak że "daje" w środek i tył sali.

I zdecydowanie wolę takie nagrania na płytach, niż perkusja "rozstawiona" od lewej do prawej, czy gitary i klawisze pływające po całej scenie , o cyfrowych pogłosach wynaturzających wszystko nie wspominając

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.