Skocz do zawartości
IGNORED

KEF R700 vs Klipsch Cornwall

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, paczki zupełnie z innej bajki! Zastanawiam się na zmianą eRek na cornwall, ale nie jestem pewien czy zmiana będzie dobra dla mnie.  Mój piec to yamaha as1100 + yamaha wxc50 ( kable cardas 101, Audioquest Big Sur RCA). Pokój 25m2( panele akustyczne  adddictive sound), muzyka house, blues, jazz, pop..  Wcześniejsze kolumny to klipsch RP260f. Dźwięk w RP odpowiadał mi lecz dłuższe słuchanie muzyki męczyło. Bas piękny, "wycofana" średnica dla mnie ok, góra ok.. RP dużo potrafią wybaczyć przy jakości pliku, w/w już nie ma sry..  W R brakuję mi troszkę dynamiki klipscha ( reszta bez zarzutu 9/10). Cornwalle zawsze podobały mi się wizualnie, br z przodu pozwala dosunąć je do ściany co uważam za plus.. ( z kef trzeba troszkę polatać z kolumnami po pokoju)  Obawiam się tylko, że na moim małym metrażu też mogą troszkę przytłaczać.

Klocków, kabli nie chcę zmieniać!! Przy "normalnym" słuchaniu KEF to cud, ale brakuje mi WOW przy większej głośności! Przed odsłuchem Cornwall chciałbym poznać Waszą opinię by emocje nie wzięły górę.

Zdaję sobie sprawę, że post jest "ciężki" ale każdy fan sprzętu/ muzyki ma często dziwne przemyślenia dlatego proszę o wyrozumiałość ? 

https://www.audiostereo.pl/topic/154500-kef-r700-vs-klipsch-cornwall/

Bierz Klipsch'e, ale raczej zmieniłbym też wzmacniacz. Kolumny są wysokoefektywne, więc wystarczyłaby mała lampka aby napędzić dźwięk w 25m2. 

Moim zdaniem źródło czyli wxc50 jest zbyt słabe, żebyś usłyszał co te Kefy potrafią. Kefy i brak dynamiki? Te kolumny to jest przysłowiowa petarda pod tym względem. Jeżeli Ci odpowiada ich granie, a napisałeś 9 na 10, to dopieść je porządnym źródłem i być może innym wzmacniaczem np czymś w klasie D. 

Ja gram na R700 w 25 metrach i jest super, to jest wystarczająco duże pomieszczenie, tym bardziej jeśli masz zaadatopowane akustycznie. 

Edytowane przez staropolanka2000

Dzień bez muzyki dniem straconym.

Cześć,
Klipsch Cornwall to jedne z tych kolumn, które mógłbym mieć ale stoją już Altec 604 z ciepłą lampą. 
Cornwall to niepodważalnie wyższa klasa dźwięku względem Kef R700 czy Klipsch z serii Reference Premiere.  W przypadku muzyki, którą słuchasz Cornwall sprawdziłyby się idealnie nawet pod Yamahą AS1100. Zyskasz względem r700 większa przestrzeń, swobodę, wybrzmienia oraz lepszą dynamikę. Bas schodzi nisko ale jest szybki, sprężysty i niesamowicie zróżnicowany. Warto koniecznie posłuchać tych kolumn. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Na pewno lepiej znoszą bliskość ściany niż seria Reference Premier czy inne konstrukcje ale aby zapewnić bardziej przestrzenne brzmienie powinniśmy odsunąć je od ściany. Odległość zależy tak na prawdę od warunków akustycznych danego pomieszczenia. 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

3 godziny temu, JB007 napisał:

Wydaje mi się, że to porównanie jest kompletnie niesprawiedliwe, przecież te kolumny dzieli przepaść cenowa.

"Wiem, paczki zupełnie z innej bajki! " 

Mam tego pełną świadomość.  Te dwie kolumny były zawsze moim marzeniem, głównie cornwall.. Zdaję sobie sprawę, że wxc50 też jest do wymiany na coś lepszego. Kasa odgrywa ważną rolę (niestety) i jak przekonać żonę, że półroczne KEFy trzeba zmienić na Klipsche ? 

11 godzin temu, foka79 napisał:

Te dwie kolumny były zawsze moim marzeniem, głównie cornwall

Marzenia trzeba spełniać, odczekaj aż wymiana nie będzie bardzo bolała, w sensie finansowym i do dzieła. W tym czasie posłuchaj innych kolumn, może los podsunie Ci inne rozwiązanie. Ze mną było podobnie, zmieniałem kolumny jak w transie, ciągle mi czegoś brakowało i nagle przez przypadek wpadły w moje ręce, stare ale jare Saby. KEFy R700 zostały natychmiast sprzedane a ja cieszę się muzyką prezentowaną w idealny dla mnie sposób, do tego za przysłowiowy grosik. 

Zgadzam się z JB007, że marzenia trzeba spełniać. Sam miałem Klipsch Heresy III i planowałem wymienić na Cornwall III lub IV ale trafiły się Altec 604. Zarówno Altec jak i Cornwall to bardzo duże kolumny ale może to być koniec poszukiwań ?