Skocz do zawartości
IGNORED

Ciepły kabel do interconnectów rca na metry.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam gramofon lenco l75 z ramieniem jelco as750l i wkładką audiotechnica at-oc9ml/II. Gramofon podłączony jest podobno neutralnym kablem Van Damme Silver Series 55pF Low Capacitance do przedwzmacniacza nuda mini z opampami Opa 627AP i OP27G w sekcji MCLO której używam a przedwzmacniacz podłączony jest do wzmacniacza cambridge cxa-60 kablem który planuje wymienić Van Damme Silver Series Session Grade FLAT-Cap 90pF bo on ma jasny charakter z odsuniętym basem i wyeksponowanymi sopranami co czasem aż męczy przy niektórych płytach. Chciałbym go wymienić na jakiś kabel (na metry bo sam sobie zlutuje i nie chce przepłacać) który doda mi do systemu więcej basu bo teraz jest w tle i jakiś taki bez uderzenia a wycofa troche wysokie tony bo czasem mam wrażenie że ktoś przystawia mi talerz perkusyjny do ucha i oderza pałeczkami. Potrzebuje około metrowego interconnecta i mógłbym na kabel wydać około 150zł czyli jakoś do 75zł za metr. Mam wtyki do lutowania neutric. Głośniki mają opinie neutralnego brzmienia i przychylam się do tej opinii a są to Celestion ditton 66 studio monitors. 

Rzuć okiem na Neotech NEI-3004 UP-OCC. Powinien Ci się spodobać. Mam go wpiętego jako RCA pomiędzy Node 2i oraz Moon Neo 240. Jest detal ale bez natarczywości, według mnie bardzo neutralny przewód.

Jeżeli oszczędzasz na coś przez pięć lat, to znaczy, że Cię na to nie stać.

Neotech jest troche za gruby i ma dwie żyły i w zasadzie nie wiem jak taki kabel przylutować do wtryku rca ale cena jest ok. Co do wzmacniacza to planuje wymiane na przedwzmacniacz Remote prt05a (lampowy) i końcówke mocy w klasie d xtz edge a2-300. Czytałem o tej końcówce że bardzo ładnie przejmuje charakterystyke brzmienia przedwzmacniacza i źródeł.

Fakt, że jest trochę gruby i dość sztywny. U mnie zakończony jest wtykami Neutric Rean. Co do lutowania to nie pomogę, gdyż kupowałem gotowca na znanym portalu aukcyjnym.

4 minuty temu, ganjor86 napisał:

Neotech jest troche za gruby i ma dwie żyły i w zasadzie nie wiem jak taki kabel przylutować do wtryku rca ale cena jest ok. Co do wzmacniacza to planuje wymiane na przedwzmacniacz Remote prt05a (lampowy) i końcówke mocy w klasie d xtz edge a2-300. Czytałem o tej końcówce że bardzo ładnie przejmuje charakterystyke brzmienia przedwzmacniacza i źródeł.

Po zmianie na wybraną elektronikę powinieneś być usatysfakcjoniwany sygnaturą brzmienia i kablologiczny oroblem przestanie istnieć

Teraz, Zbi_Rek napisał:

Po zmianie na wybraną elektronikę powinieneś być usatysfakcjoniwany sygnaturą brzmienia i kablologiczny oroblem przestanie istnieć

Masz jakieś doświadczenie z tym przedwzmacniaczem i wzmacniaczem ? Klase d wybrałem bo chce mieć zapas mocy (2x300w dla moich 4ohm kolumn) a zarazem chce aby był energooszczędny bo używam kolumn do oglądania filmów i tv. Nie wiem kiedy kupie ten wzmacniacz i przedwzmacniacz bo mieszkam w UK i jest teraz cyrk z cłem więc poczekam może podpiszą umowy chandlowe z chinami i EU. A kabelek zawsze mozna wymienić i przy nowym sprzęcie ponownie przetestować i wybrać ten lepszy bo chyba na tym zabawa audio polega ?

1 minutę temu, ganjor86 napisał:

Masz jakieś doświadczenie z tym przedwzmacniaczem i wzmacniaczem ? Klase d wybrałem bo chce mieć zapas mocy (2x300w dla moich 4ohm kolumn) a zarazem chce aby był energooszczędny bo używam kolumn do oglądania filmów i tv. Nie wiem kiedy kupie ten wzmacniacz i przedwzmacniacz bo mieszkam w UK i jest teraz cyrk z cłem więc poczekam może podpiszą umowy chandlowe z chinami i EU. A kabelek zawsze mozna wymienić i przy nowym sprzęcie ponownie przetestować i wybrać ten lepszy bo chyba na tym zabawa audio polega ?

Zapytaj sprzedających, który z nich korzysta z australijskich depots i nie będzie  problemu z custom fee

Kiedyś po wykonaniu kiepskiego ( pF ) IC do gramofonu po drodze ćwiczyłem

różne wynalazki i byłem zaskoczony złagodzeniem barwy, ale też  i odsunięciem

nieco  perspektywy po zastosowaniu zwykłego koncentryka 75 Ohm.

Zbliżony obiema średnicami do tego z linku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czyli żyła ok 1 mm a zewnętrzna ok. 7 mm. Koszt żaden, ale zdał egzamin.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2 godziny temu, ganjor86 napisał:

jest troche za gruby

Dopiero NEI-3002 jest gruby. Tak gruby że ciężko kupić pasujące wtyki.

2 godziny temu, ganjor86 napisał:

nie wiem jak taki kabel przylutować do wtryku rca

Jedna żyła na sygnał z obu stron. druga żyła na masę z obu stron. Ekran podłączyć do masy tylko z jednej strony, od strony wejścia. Ot i cała filozofia.

1 godzinę temu, Franz-007 napisał:

zakończony jest wtykami Neutric Rean

Nie lubię serii Rean, jestem zdania że degradują dźwięk. Do 3004 te powinny pasować: 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W zasadzie NEI3004 zmieści się chyba w moje wtyki neutrik profi jeśli zdejme pierwszą warstwe i zabespiecze to koszulką termokurczliwą. Ale poczekam jeszcze może ktoś coś lepszego odkrył a najlepiej jakby kiedyś miał NEI3004 i zastąpił go jakimś lepszym o podobnym charakterze.

Wysłane z mojego MI PAD 4 przy użyciu Tapatalka

Godzinę temu, McGyver napisał:

Nie lubię serii Rean, jestem zdania że degradują dźwięk. Do 3004 te powinny pasować: 

Ukryta Zawartość

Kabel kupowałem jeszcze do Yamahy, nie bardzo wierząc, że coś zmieni. Teraz wiem, że tak.

Faktycznie jest taka różnica między tymi wtykami?

Obecnie też zastanawiam się nad zmianą kabla COAX z Hamy za ok. 100 pln kupiony z 12 lat temu, na Neotecha 3003 właśnie na wtykach Kacsa RP-201 R - co powiesz na ten temat?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Franz-007

29 minut temu, Franz-007 napisał:

na Neotecha 3003

Dobry.

38 minut temu, ganjor86 napisał:

może ktoś coś lepszego odkrył a najlepiej jakby kiedyś miał NEI3004 i zastąpił go jakimś lepszym o podobnym charakterze.

NEI3001.

Kolega w innym wątku nie ocenia zbyt dobrze tego 3001:

Ktoś miał jeszcze z nim do czynienia ?

Edytowane przez Franz-007

3 godziny temu, Franz-007 napisał:

Kolega w innym wątku nie ocenia zbyt dobrze tego 3001

Cytat

Neotech 3001 - najbardziej jasno brzmiący Interkonekt, mało neutralny, wokal dość męczący na płycie Dianay Krall, raczej do bardzo ciemnych zestawień. Nawet na moim CD Lectorze i lampach Brimar ECC81 6060 brzmiał za jasno.

Nie podzielam takiej opinii. Tak się złożyło że mam w tej chwili CD Lector 707 w domu. 

Jak chcesz spokojnie i gładko grający interkonekt w przytomnej cenie to poluj na Ultralink Audiophile mkII.

To jakie różnice w brzmieniu mają wersje 3004 i 3001 ? Dziwie sie że tak mało odpowiedzi w tak delikatnym temacie jak kable...

Wysłane z mojego MI PAD 4 przy użyciu Tapatalka