Skocz do zawartości
IGNORED

Projekt Kina domowego - budowa od podstaw pomieszczenia, wybór sprzętu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zamierzam zbudować w domu pokój kinowy, pomieszczenie ma ok 25m2 (4,7x5,5m), minus taki, że ma tylko ok 2,1m wysokości.

Dwie ściany murowane, dwie będzie płyta GK i tu pytanie jakie ścianki zrobić z pojedynczej czy podwójnej płyty, a w środek wełna czy coś innego?
Co proponujecie na ściany? 

Audio:
Przymierzam się do zakupy BOSE Lifestyle 650 - co o tym sądzicie?
Audio po kablu czy bezprzewodowe?

Video:
Tu zupełnie nie wiem, prosiłbym o porady czy propozycje odnośnie projektora oraz osprzętu do niego.

Z góry dziękuje

W dniu 7.03.2021 o 19:30, BRoberto napisał:

Przymierzam się do zakupy BOSE Lifestyle 650 - co o tym sądzicie?

Ja sądzę, że to jakiś żart. To się kupuje jako dodatek do TV, a nie do dedykowanego salonu pod kino.

W dniu 7.03.2021 o 19:30, BRoberto napisał:

pytanie jakie ścianki zrobić z pojedynczej czy podwójnej płyty, a w środek wełna czy coś innego?

Podwójna płyta GK, wełna co najmniej 20 cm i znów podwójna GK. Tylko niech to robi ktoś, kto ma o tym pojęcie.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

1 godzinę temu, qbakos napisał:

Ja sądzę, że to jakiś żart. To się kupuje jako dodatek do TV, a nie do dedykowanego salonu pod kino.

A co byś polecił do takiego pomieszczenia ?

Edytowane przez BRoberto
W dniu 8.03.2021 o 22:37, fetek napisał:

limitem jest tylko Twój portfel

Chciałbym wydać ok 20tyś czy starczy na w miarę dobre nagłośnienie takiego pokoju kinowego?

59 minut temu, BRoberto napisał:

Chciałbym wydać ok 20tyś czy starczy na w miarę dobre nagłośnienie takiego pokoju kinowego?

Czyli jednak żart...

• 3 tygodnie później...
W dniu 11.03.2021 o 18:56, RobertG7 napisał:

Czyli jednak żart...

a jaka kwota dla ciebie to nie żart ? napisz jakieś konkrety co polecasz za sprzęt do takiej wielkości pokoju kinowego...

30 minut temu, BRoberto napisał:

a jaka kwota dla ciebie to nie żart ? napisz jakieś konkrety co polecasz za sprzęt do takiej wielkości pokoju kinowego...

połowę tego zjada Ci sam projektor o ile epson jest dla Ciebie koszerny, 5k subwoofer o ile jeden wystarczy... gdzie reszta?

oczywiście za 20k ulepisz ale musisz iść w ostre kompromisy i poświecić trochę czasu na dobranie i wyszukanie sprzętu. Zacznij od projektora, może jakaś Optoma w granicy 5-6 tyś spełni Twoje oczekiwania.

Edytowane przez fetek
W dniu 11.03.2021 o 16:41, BRoberto napisał:

Starczy w zupelnosci. 

Projektor sony hw55/65 uzywka - 5k

Glosniki zestaw Heco aurora nie pamietam ceny ale z 8k

Dobry amplituner 4 - 5k

Zostaje 2 - 3k na suba od klipscha lub BK. 

Pajacow, co ci beda wciskac ze 20k na kino nie straczy nawet nie sluchal. Zreszta mozesz poczytac ich posty w historii. Oni tylko trolluja. Masz mozliwosci od groma. 

Polecam zmienic forum, tu nic madrego ci nie powiedza. 

W dniu 8.03.2021 o 19:03, qbakos napisał:

Podwójna płyta GK, wełna co najmniej 20 cm i znów podwójna GK. Tylko niech to robi ktoś, kto ma o tym pojęcie.

kurcze serio az tak gruba scianka?a moze lepiej uzyc plyt dzwiekochlonnych?(wlasnie zbieram o nich informacje)

Sony 85 XH 9505.JVC DLA-X5000.Anthem MRX-1140. Sony UBP-X800M2 .Klipsch RF-7.Klipsch RC-64II.Klipsch RP-250S.Klipsch R-14S.Klipsch SW-310

Nawet za 5 tys kupisz kino wcale nie trzeba brać kredytu na 20 tys, posłuchałem was i zakupiłem czarny welur samoprzylepny na sufit na szczecie nie trzeba było rat bo był tani cały sufit oblepię flockiem i mój N7 będzie miał obraz tak jak się prowadzi Rolls Royca.

Robię tak jak zrobił Marcin Kopacz link :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez JVC 4K
28 minut temu, Repugnant napisał:

kurcze serio az tak gruba scianka?a moze lepiej uzyc plyt dzwiekochlonnych?(wlasnie zbieram o nich informacje)

To zalezy... co bedzie za scianka ? jak mocno chesz wytłumic etc. zamiast zwyklej welny polecam PT80.  

Jesli chodzi o sprzet to polecam szukac cos z drugiej reki, Lolo2 dobrze Ci podpowiada. 

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

12 godzin temu, BRoberto napisał:

20tys w zupełności wystarczy jak ktos zaczyna w tym temacie (np ja), nie trzeba brać kredytu 120tys (z odsetkami 160tys!!) jak jeden as tu na forum🙂

Projektor 5-7tys Epson TW7000 - TW7100, do tego ekran Kauber BlueLabel z napinaczami 104"-120" za 3-4tys. 9tys, które zostało spokojnie wystarczy na zakup porządnego używanego zestawu audio. np Onkyo RZ930-940 i Klipsch z serii RP

Żartem nazwałem taki wyskok, że budujesz pokój kinowy i w zamyśle zestaw z sounbarem, a pozniej że masz na to 20tys. Nie doczytałem też, że zestaw do projekcji ma być w tym budżecie

21 godzin temu, Repugnant napisał:

Na wszystkim możesz zaoszczędzić. To była opcja optimum - będziesz miał wtedy super wytłumione pomieszczenie. Ale nie każdy potrzebuje takiego efektu, bo nikomu dźwięki z kina nie przeszkadzają, mieszkasz sam itp. Sam musisz zdecydować czego potrzebujesz.
Płyty dźwiękochłonne to już nie to. Bas i tak będzie się roznosił po reszcie pomieszczeń, bez względu na to co piszą w opisach tych płyt.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

22 godziny temu, fetek napisał:

połowę tego zjada Ci sam projektor o ile epson jest dla Ciebie koszerny, 5k subwoofer o ile jeden wystarczy... gdzie reszta?

oczywiście za 20k ulepisz ale musisz iść w ostre kompromisy i poświecić trochę czasu na dobranie i wyszukanie sprzętu. Zacznij od projektora, może jakaś Optoma w granicy 5-6 tyś spełni Twoje oczekiwania.

ta kwota to tylko na samo nagłośnienie 

10 godzin temu, RobertG7 napisał:

20tys w zupełności wystarczy jak ktos zaczyna w tym temacie (np ja), nie trzeba brać kredytu 120tys (z odsetkami 160tys!!) jak jeden as tu na forum🙂

Projektor 5-7tys Epson TW7000 - TW7100, do tego ekran Kauber BlueLabel z napinaczami 104"-120" za 3-4tys. 9tys, które zostało spokojnie wystarczy na zakup porządnego używanego zestawu audio. np Onkyo RZ930-940 i Klipsch z serii RP

Żartem nazwałem taki wyskok, że budujesz pokój kinowy i w zamyśle zestaw z sounbarem, a pozniej że masz na to 20tys. Nie doczytałem też, że zestaw do projekcji ma być w tym budżecie

10 godzin temu, RobertG7 napisał:

ten zestaw nie ma żadnego soundbaru tylko to jest głośnik centralny i całe kino z tym sbem gra bardzo ładnie ale ok. Dzięki za Twoje podpowiedzi, jestem ciekaw co masz w domu bo piszesz tak jakby 20 tyś zł dla ciebie było jak splunięcie. Jak nie chcesz pomagać jak jest napisane w poście przewodnim to daruj sobie. Miłego weekendu 

Edytowane przez BRoberto
22 godziny temu, hifibloke napisał:

jak mocno chesz wytłumic etc. zamiast zwyklej welny polecam PT80.  

PT80 ma gówniany air flow, każda wełna akustyczna spisze się podobnie (jak nie lepiej) a będzie kilkukrotnie tańsza.

23 godziny temu, Repugnant napisał:

gęste płyty (akustyczne, cementowe), nie odetną basu i zmienią rozkład modów w pomieszczeniu. Propozycja qbakos jest bezpieczniejsza i efektywniejsza ale można pomyśleć 10cm wełny + pustka 5-10cm + płyta perforowana i od razu załatwisz problem pogłosu.

Godzinę temu, BRoberto napisał:

ta kwota to tylko na samo nagłośnienie 

no to zestaw wspominanych Heco i lecisz z tematem. Nigdy ich nie słuchałem (nie moja liga) ale wiele osób je ma i poleca więc złe być nie mogą.

23 godziny temu, Lolo2 napisał:

Polecam zmienic forum,

popieram.

ten zestaw nie ma żadnego soundbaru tylko to jest głośnik centralny i całe kino z tym sbem gra bardzo ładnie ale ok. Dzięki za Twoje podpowiedzi, jestem ciekaw co masz w domu bo piszesz tak jakby 20 tyś zł dla ciebie było jak splunięcie. Jak nie chcesz pomagać jak jest napisane w poście przewodnim to daruj sobie. Miłego weekendu 

Przeczytaj jeszcze raz co napisałem, ze zrozumieniem tym razem
16 godzin temu, BRoberto napisał:

ten zestaw nie ma żadnego soundbaru tylko to jest głośnik centralny i całe kino z tym sbem gra bardzo ładnie ale ok.

Ale to właśnie wygląda jak soundbar z dodatkowymi satelitami i byłoby jeszcze ok, gdyby chociaż był tani, ale to coś kosztuje 20K. Sorry, ale trzeba mieć za dużo kasy, żeby iść w taki sprzęt. Dostałeś bardzo dobre propozycje co możesz mieć za tą kasę i nie dość, że będziesz miał lepszy dźwięk, to jest to rozwiązanie przyszłościowe. Będziesz za jakiś czas chciał poprawić dźwięk to wymieniasz same kolumny, będzie za mało basu wymieniasz suba itd... a z tym Bose to co zrobisz? To jest zintegrowany system... Nawet sprzedać to będzie ciężko, bo sam widzisz jaką opinię mają takie systemy.