Jump to content
IGNORED

Audio Note L-1 push-pull EL84 samodzielna budowa


Recommended Posts

 Chciałem sam poskładać AN L1 EL84 na płytce z

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) W sieci jest dostępny schemat, ale brak bardziej szczegółowych informacji. Na przykład jakie rezystory (węglowe, metalizowane?) czy kondensatory (ceramiczne, foliowe?), w którym miejscu zastosować? Czy tam gdzie inaczej nie zaznaczono wystarczą rezystory 0,25W? Nigdzie nie mogę znaleźć jakiegoś manuala. Może ktoś podrzuciłby linka ze szczegółami? Będę wdzięczny.

Edited by McGyver
moderacja
Link to post
Share on other sites

To może ja się podłączę? Chciałem sam poskładać AN L1 EL84 na płytce z

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) W sieci jest dostępny schemat, ale brak bardziej szczegółowych informacji. Na przykład jakie rezystory (węglowe, metalizowane?) czy kondensatory (ceramiczne, foliowe?), w którym miejscu zastosować? Czy tam gdzie inaczej nie zaznaczono wystarczą rezystory 0,25W? Nigdzie nie mogę znaleźć jakiegoś manuala. Może ktoś podrzuciłby linka ze szczegółami? Będę wdzięczny.

Daj rezystory węglowe w sygnale szeregowe, a do masy metalizowane.

Edited by Tomek 1685
Link to post
Share on other sites

Kondensatory te wpływają na szerokość pasma wzmacniacza. Daj większe ważne by były dobrej jakości, niskoimpedancyjne.

 

Bardzo dziękuję!

Czekam na PCB. Wtedy ruszę na zakupy :) Chociaż wstępny przegląd cen na Hifi Collective uświadamia, że można wydać na wzmacniacz dowolną, nieograniczoną ilość pieniędzy :D

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Jestem w trakcie budowy tego układu Audio Note i mam jeszcze jedno pytanie.

Transformatory głośnikowe będę miał z odczepami UL. Czy takie podłączenie jak na załączonym schemacie jest prawidłowe?

A co z rezystorem R13? Czy siatki nie muszą być połączone do odczepów przez rezystory?

 

post-3029-0-16859300-1526366889_thumb.jpg

Link to post
Share on other sites

Nie ma tego rezystora w UL.

Pozwolę sobie nie zgodzić się. Oczywiście R13 nie ma sensu, ale pytałem:

Czy siatki nie muszą być połączone do odczepów przez rezystory?

Chwila poszukiwań w necie i znajdujemy wersje, w których siatki lamp połączone są z odczepami transformatora przez rezystory. Moje pytanie brzmi: czy potrzebne są dwa rezystory pomiędzy siatkami poszczególnych lamp a odczepami UL, czy też nie. Bo są wersje i takie i takie.

Link to post
Share on other sites

Jeśli napięcie na odczepie UL nie przekracza napięcia granicznego siatki drugiej możesz podłączyć bez rezystora ale... napięcie na siatce drugiej będzie wtedy wyższe niż na anodzie a teoretycznie powinno być takie samo lub niższe. Dobrze jest więc wstawić rezystor, tylko jaki? Zmierz opór pomiędzy odczepem UL a odczepem anody transformatora głośnikowego i wstaw rezystor o takiej oporności lub trochę większej (zazwyczaj 100 omów jest ok). Co innego gdy napięcie na odczepie UL przekracza napięcie dopuszczalne siatki drugiej - wtedy trzeba dobrać rezystor tak aby napięcie było właściwe jednak w Twoim wypadku raczej tak nie powinno być.

Edited by Seyv

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Link to post
Share on other sites

Jeśli napięcie na odczepie UL nie przekracza napięcia granicznego siatki drugiej możesz podłączyć bez rezystora ale... napięcie na siatce drugiej będzie wtedy wyższe niż na anodzie a teoretycznie powinno być takie samo lub niższe. Dobrze jest więc wstawić rezystor, tylko jaki? Zmierz opór pomiędzy odczepem UL a odczepem anody transformatora głośnikowego i wstaw rezystor o takiej oporności lub trochę większej (zazwyczaj 100 omów jest ok). Co innego gdy napięcie na odczepie UL przekracza napięcie dopuszczalne siatki drugiej - wtedy trzeba dobrać rezystor tak aby napięcie było właściwe jednak w Twoim wypadku raczej tak nie powinno być.

Dziękuję! Będę kombinował jak tylko przyjdą transformatory głośnikowe.

 

Tez si zastanawialem nad tym kitem kiedys ale wychodzi na to, ze dobrze zrobilem odpuszcajac

Dlatego postanowiłem składać sam.

Edited by mgmkom
Link to post
Share on other sites
  • 8 months later...

Sporo czasu upłynęło, ale w końcu wzmacniacz powstał.

Mam jednak problem. Wzmacniacz został zmodyfikowany według informacji wcześniej zawartych w wątku. Jest to wersja PP na transformatorach Ogonowskiego, symetryzacja żarzenia też zmodyfikowana. Cały schemat wygląda tak:

ANK_EL84_REV_E_GK.thumb.GIF.6c20db58d4b55d1def168be4c8bcbbcb.GIF

Wszystko byłoby ok gdyby nie... przydźwięk... Ale tylko w prawym kanale. Przy czym nie jest to zachowanie typowe. Wg mnie, gdyby był problem z masą, z zakłóceniami od nieprawidłowo ustawionych transformatorów, po włączeniu przydźwięk narastałby powoli w miarę nagrzewania się lamp. Tu jest inaczej. Po włączeniu jest cisza, która trwa ok 30-40 sek. Następnie, tylko w prawym kanale, jak za pstryknięciem przełącznika, włącza się ok. 100Hz.

Po odłączeniu sprzężenia zwrotnego następuje idealna wzorcowa cisza. Próbowałem zmienić głębokość sprzężenia zwrotnego.Zwiększałem oporność rezystora R16 (16K2). Doszedłem do 560M i żadnej różnicy. Tylko całkowite odłączenie było skuteczne. Dotyczy to wyłącznie prawego kanału, lewy jest idealny Gdzie może być problem?

Poza tym gra bardzo dobrze. Dystansuje mojego dotychczasowego Gainclona o kilka długości.

Może ktoś miałby jakiś pomysł? Z góry dziękuję.

Link to post
Share on other sites

Sprawdzałeś, czy pomogły by ekrany pomiędzy trafami głośnikowymi i zasilającym,, a płyta główna wzmacniacza?

Czy transformator zasilający (toroidalny) jest właśnie przy prawym kanale? Dlaczego on jest pionowo?

|______Naim MuSo______|

Link to post
Share on other sites
7 godzin temu, mgmkom napisał:

Sporo czasu upłynęło, ale w końcu wzmacniacz powstał.

Mam jednak problem. Wzmacniacz został zmodyfikowany według informacji wcześniej zawartych w wątku. Jest to wersja PP na transformatorach Ogonowskiego, symetryzacja żarzenia też zmodyfikowana. Cały schemat wygląda tak:

ANK_EL84_REV_E_GK.thumb.GIF.6c20db58d4b55d1def168be4c8bcbbcb.GIF

Wszystko byłoby ok gdyby nie... przydźwięk... Ale tylko w prawym kanale. Przy czym nie jest to zachowanie typowe. Wg mnie, gdyby był problem z masą, z zakłóceniami od nieprawidłowo ustawionych transformatorów, po włączeniu przydźwięk narastałby powoli w miarę nagrzewania się lamp. Tu jest inaczej. Po włączeniu jest cisza, która trwa ok 30-40 sek. Następnie, tylko w prawym kanale, jak za pstryknięciem przełącznika, włącza się ok. 100Hz.

Po odłączeniu sprzężenia zwrotnego następuje idealna wzorcowa cisza. Próbowałem zmienić głębokość sprzężenia zwrotnego.Zwiększałem oporność rezystora R16 (16K2). Doszedłem do 560M i żadnej różnicy. Tylko całkowite odłączenie było skuteczne. Dotyczy to wyłącznie prawego kanału, lewy jest idealny Gdzie może być problem?

Poza tym gra bardzo dobrze. Dystansuje mojego dotychczasowego Gainclona o kilka długości.

Może ktoś miałby jakiś pomysł? Z góry dziękuję.

Spróbuj zmienić fazę na NFB (zamień koncówki trafa glosnikowego-miejscami będzie prosciej) 

Pewnie się sprzęga.

Link to post
Share on other sites
21 godzin temu, Ape napisał:

Sprawdzałeś, czy pomogły by ekrany pomiędzy trafami głośnikowymi i zasilającym,, a płyta główna wzmacniacza?

Czy transformator zasilający (toroidalny) jest właśnie przy prawym kanale? Dlaczego on jest pionowo?

Transformator zasilający rzeczywiście jest po stronie prawego kanału, ale także po prawej, na płytce jest też układ zasilacza. Płytka projektowana przez AudioNote więc chyba wiedzieli, co robią? Torroid stoi pionowo, bo tyle miałem miejsca w obudowie :)

Mam jednak podejrzenia, że to nie sprawa zakłóceń, tym bardziej, że cichnie po odpięciu sprzężenia zwrotnego. Te 100Hz to jakby sygnał wygenerowany.

18 godzin temu, Teddy-2012 napisał:

Spróbuj zmienić fazę na NFB (zamień koncówki trafa glosnikowego-miejscami będzie prosciej) 

Pewnie się sprzęga.

No tu mam podobne przemyślenia. Niestety tak to poskładałem, że teraz trzeba sporo rozebrać żeby się dostać do przewodów pomiędzy PCB a transformatorami. Muszę jednak to zrobić żeby się upewnić czy nie popełniłem błędów przy połączeniu uzwojenia pierwotnego. Jeśli się nie pomyliłem, mam problem. Uzwojenie pierwotne ma odczep UL (niesymetryczny) więc nie wiem czy mogę zamienić miejscami końcówki, tym bardziej, że na transformatorze jest dokładnie opisane co i jak podłączyć. Chyba, że... zamienię też wyprowadzenia UL?

Rzeczywiście wygląda jakby się sprzęgał/wzbudzał. Spotkałem się z sugestią, że mogę całkowicie zrezygnować ze sprzężenia zwrotnego bo układ UL jest już swoistym sprzężeniem zwrotnym. Ten eksperyment wymaga pomiarów wzmacniacza, których sam nie mam czym zrobić, może to zrobić mój kolega. Zanim do niego trafię chciałbym wypróbować wszystkie możliwości.

Co to znaczy NFB? Tu już moja wiedza nie sięga. Wzmacniacz potrafię poskładać, ale z teorii jestem raczej słaby.

Dziękuję za zainteresowanie moim problemem :)

Link to post
Share on other sites
W dniu 5.02.2019 o 16:08, Teddy-2012 napisał:

Ujemne sprzężenie zwrotne (C8+10k na schemacie)

Pozdrawiam,

Tad

Rozumiem, że chodzi o taką zmianę?

sprzezenie_zwr.thumb.jpg.64706bf4edb432675f290563e4d25817.jpg

A jak w takim przypadku będzie wyglądać polaryzacja głośników i odczepy 0-4-8 ohm? Bez zmian?

Dziękuję za dotychczasową pomoc.

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Wzmacniacz zakończony. Gra bardzo pięknie, zdecydowanie lepiej od mojego dotychczasowego Gainclona.

Zmiany jakie wprowadziłem:

- brak potencjometru na wejściu, mam osobny przedwzmacniacz

- tryb ultralinear, odczepy połączone do siatek przez rezystory 100R

- symetryzacja żarzenia przez odczep środkowy transformatora sieciowego

- zwiększony rezystor w sprzężeniu zwrotnym - 27k

Problemy z jakimi walczyłem:

- początkowo miałem odwrotnie podłączone pierwotne uzwojenia transformatorów głośnikowych

- wzbudzanie; nie znam przyczyny, pomógł kondensator 2pF między siatką a anodą pentody wejściowej  (druga i szósta nóżka); nie zdegradował dźwięku

W weekend pomierzę pasmo przenoszenia, ale wygląda, że jest bardzo dobrze. Zero przydźwięku, trzeba ucho przykładać do głośnika żeby usłyszeć, że wzmacniacz włączony. Trochę żałuję, że zdecydowałem się na obudowę zamkniętą. Dość gorąco w środku...

img_9559.jpg

img_9566.jpg

img_9567.jpg

img_9570.jpg

img_9572.jpg

img_9577.jpg

  • Like 2
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock podczas używania strony.

Zarejestrowani użytkownicy mogą wyłączyć ten komunikat.