Jump to content
IGNORED

SoundwayAcoustics – kompleksowe projektowanie wnętrz w zakresie akustyki pomieszczeń

audiostereo.pl
 Share

Recommended Posts

• Administratorzy

SoundwayAcoustics – zajmuję się kompleksowym projektowanie wnętrz w zakresie akustyki pomieszczeń, od dowolnego etapu wykończenia pomieszczenia.

Moją specjalizacją są tzw. pomieszczenia „trudne” – salony, pomieszczenia użytkowe i inne z ograniczonymi możliwościami montażu akustyki, gdzie wymagane jest użycie zaawansowanych narzędzi obliczeniowych i indywidualnego podejścia. Nie ma pomieszczeń niemożliwych do zaadoptowania, jestem w stanie zaproponować rozwiązania wykończeniowe i konstrukcyjne do uzyskania optymalnego odsłuchu w każdym pomieszczeniu. Używam wielu nowoczesnych inżynierskich metod do obliczeń akustycznych, w moich projektach wszystko jest uzasadnione i poparte obliczeniami, korzystam także z własnych metod jako jedyny projektant na świecie – działanie i metodologia moich obliczeń jest potwierdzona w wielu czasopismach naukowych w bazach m. in. Audio Engineering Society (AES) lub Polskiego Towarzystwa Akustycznego.

Jestem przede wszystkim projektantem i inżynierem. Moją rolą w projekcie jest nadzór merytoryczny i właściwy dobór ustrojów wraz z wyjaśnieniami dla klienta, co zyskuje kupując konkretne ustroje, w tym wyjaśnienia w zakresie cen ustrojów. Korzystam z usług wielu producentów, w tym zagranicznych, czasem też sam projektuje konkretne ustroje które są następnie wykonywane w jednej z firm na zamówienie, jednak nigdy nie wiążę klienta z konkretnymi ustrojami i producentami – wtedy zatraca się obiektywizm. Moje usługi projektowe obejmują przede wszystkim:

·         Pomiary akustyczne w pokojach odsłuchowych, ekspertyzy akustyki małych pomieszczeń i projektowanie

·         Modelowanie Metodą Elementów Skończonych (MES), rezonanse pomieszczenia, modelowanie struktur akustycznych

·         Obliczenia akustyki wnętrz metodą promieniową (EASE, CATT Acoustic)

·         Wibroakustyka budowlana, pomiary hałasu, wibroakustyka

·         Wszystko inne co związane z akustyką techniczną 😊

Zapraszam do zapoznania się z ofertą i realizacjami dostępnymi na stronie www.soundway.pl

Jestem jednym z niewielu fachowców w branży akustyki małych pomieszczeń w Polsce, który posiada również pełne wykształcenie wyższe w zakresie wibroakustyki i akustyki wnętrz. Prowadzę działalność naukową w Laboratorium Akustyki Technicznej jako pracownik naukowo-dydaktyczny AGH, łączę więc aspekty naukowca i audiofila co przejawia się w mojej pracy jako projektanta akustyki wnętrz.

W tym wątku będę publikował zdjęcia z kolejnych realizacji i ciekawych projektów wraz z opisem merytorycznym, tak jak to robiłem do tej pory:

https://soundway.pl/index.php/portfolio-item/projekt-akustyki-salonu-z-duza-iloscia-szkla/

https://soundway.pl/index.php/portfolio-item/pomieszczenie-odsluchowe-krakow-zielonki-15-m2-ciezkiej-pracy/

https://soundway.pl/index.php/portfolio-item/projekt-pomieszczenia-odsluchowego-bipolarne-kolumny/

Zapraszam również do zadawania pytań z szeroko pojętej akustyki i inżynierii dźwięku, występuję na forum jako doradca w dziale akustyka, mam dość szeroką wiedzę na temat dźwięku i może będę w stanie pomóc w wielu pobocznych tematach 😊

Pozdrawiam,

Bartłomiej Chojnacki

Tel. 692 490 990 / [email protected]

portfolio_realziacje_1.jpg

portfolio_realziacje_28.jpg

portfolio_realziacje_11.jpg

dataOK:
TopicOK: 0
---
Flaga: 1

Sprawdź nasze recenzje sprzętu w Magazynie Audiostereo:

https://www.audiostereo.pl/magazyn/

Chcesz zostać partnerem audiostereo? Zajrzyj tutaj.

Dziękuję za założenie wątku, a odwiedzających zapraszam do zadawania pytań z szeroko pojętej akustyki wnętrz i nie tylko. Co będę wiedział, to odpowiem 😉

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dataOK:
---

• 5 weeks later...
W dniu 25.05.2021 o 16:46, Bartek Chojnacki napisał:

Co będę wiedział, to odpowiem

W nawiązaniu do wymiany zdań na temat materialów pochłaniających

pisze tu bo może inni również chętnie poczytają Twoja odpowiedź

badałes może możliwości grafenu?

czy opisany w linku materiał ma przyszłość w audio?

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edited by slawek.xm

dataOK:
---

ten świat na trzeźwo jest nie do przyjęcia 🙂

@slawek.xm

chyba gdzieś na fejsie już pisałem krótki komentarz do tego artykułu, ale pewnie, mogę dać jakiś szerszy. Szkoda też, że te notki popularnonaukowe nie cytują oryginalnego źródła: 

Hidden Content

Te struktury to tzw. metamateriały akustyczne albo struktury metamateriałowe, znane w akustyce od ok. 10 lat i są aktualnie mocno na topie bo w sumie są jednym z większych przełomów w akustyce ostatniej dekady. Jakieś 4-5 lat temu wyszły pierwsze publikacje pokazujące teoretyczne implementacje struktur tego typu, a teraz ludzie to potwierdzają stopniowo. W bardzo dużym skrócie, dzięki połączeniu kilku struktur rezonansowych uzyskuje się duże pochłanianie na bardzo małych rozmiarach struktury, a łącząc je kaskadowo - możemy uzyskiwać właściwości szerokopasmowe. W rezultacie znacząco redukujemy grubość struktur akustycznych, to co wcześniej dawało pasmo od 500 Hz na grubości 10 cm teraz może dać tyle samo np. na 2 cm. Ten artykuł jest tego przykładem, akurat izolacyjność i tłumienie hałasu to nie do końca to co nas bezpośrednio interesuje, a tutaj najbardziej imponujące jest to że ogarnęli to na lekkim materiale. Grafen tutaj dał swoją sztywność i dlatego to tak dobrze wyszło, natomiast ze względu na koszty myślę że jeszcze długo tego pod strzechami nie ujrzymy 😄 niemniej, metamateriały już powoli wchodzą do użycia, nawet komercyjnego. O ile zrobienie pochłaniacza w technologii metamateriałowej jest dość proste i już nieźle znane, to rozpraszacza już nie. Jest artykuł Jimenez et al z 2017 roku, również w nature, gdzie pokazali teoretyczne podstawy rozpraszacza o grubości 3 cm i paśmie działania 250-2000 Hz, więc ponad 4 cieńsze niż miałby tradycyjny QRD/PRD o analogicznych parametrach. Niestety, tylko teoretyczne podstawy 😛 my w laboratorium mamy tego prototyp, coś już działa, ale tak naprawdę z rok czasu w tym grzebiemy i nie udało nam się eksperymentalnie potwierdzić tego artykułu

Hidden Content

Reasumując, to nie grafen tutaj jest super technologią, on dał parametry materiałowe żeby zmniejszyć masę i zwiększyć izolację. Dla nas istotniejsze jest pochłanianie lub rozpraszanie, a tu innowacyjne są same metamateriały - i tym się należy jarać. Co ciekawe ta technologia już powoli jest i u nas, w audiofilli, choćby  KEFa, opublikowana w 2020 roku:

Hidden Content

dobre info tutaj

Hidden Content

może za rok powiem Wam więcej o tej technologii, bo mój własny projekt dotyczący zastosowania metamateriałów pochłaniających w elektroakustyce trafił do drugiego etapu oceny w NCBiR 😉 jak dadzą pieniądze to sam będę z tym pracował

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

dataOK:
---