Jump to content
IGNORED

Brum w phono (Denon 950)


Recommended Posts

Koledzy, mam problem z buczeniem phono (oba wejścia) w Denonie pma950. Brzmi to jak ground loop ale skąd?

- Przelutowałem całą płytkę (przedtem phono sie wzbudzało, jeden kanał stukał).
- Zwarcie obu wejść phono do masy niczego nie zmienia
- Wymieniłem wszystkie elektrolity na Nippony i Panasonici FC, sprawdzałem też wartości
- Okablowanie wygląda OK
- Brum robi się głośniejszy po przełączeniu z MM na MC.
- W obu kanałach L-R buczy tak samo

Inne wejścia działają bez zarzutu, zero brumienia.

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

950.png

Edited by Marek.S
Link to post
Share on other sites

Oprócz brumu to odtwarza sygnał muzyczny z gramofonu?  Przyjrzałbym się zasilaniu pre phono a szczególnie  dolnej gałęzi (ujemne napięcie). Ujemne zasilanie jest tworzone inaczej niż dodatnie i spełnia jeszcze rolę opóźniacza czy klucza. Może tam jest przyczyna.

Link to post
Share on other sites

Tak, jest wzmocnienie, w obu kanałach. Sprawdzę ujemne napięcie chociaż myślałem że gdyby szyny +/- się rozjechały to wzmacniacz by nie wystartował przez DC offset.

 

+

A jednak, bingo. Zamiast -16.1V jest -23V. Wygląda na to że poszedł jeden z tranzystorów na ujemnym napięciu.
W sumie trochę do przewidzenia, za pierwszym razem zrobiłem przez przypadek zwarcie i poleciał 7815 wymieniłem go i właśnie jakoś od tego czasu zamiast wzbudzania był brum, druga linia też dostała po uszach jak widać.

Nie rozumiem zbytnio tej konstrukcji, dlaczego na dodatniej stronie jest 7815 a na ujemnej takie udziwnienie zamiast, powiedzmy 7915. Przecież napięcia +/- szczególnie dla opampów muszą być jak najbardziej zbliżone?

Edited by Marek.S
Link to post
Share on other sites

Witam,

Problem jest natury czysto technicznej, phono brumi nawet po zwarciu wejsc do masy. W srode bede mial nowy tranzystor (poszedl TR3, miernik stwierdza zwarcie we wszystkie strony) i sprawdze czy napiecie wroci do normy.

Edited by Marek.S
Link to post
Share on other sites

TR3 wymieniony, brum w phono MM zniknal. Tylko tryb MC jeszcze troche brumi. Musze sprawdzic czy sie uciszy ze zwartymi wejsciami.

Ogólnie mówiac to wzmacniacz sonicznie nie porywa, gra dosc bulowato i powolnie. Mozna powiedzec ze gra...vintage. Kupa dlugich przewodów i zwykly selektor (oczywiscie wyczyszczony) zamiast przekaznika bezposrednio na wyjsciu kolumn.

Edited by Marek.S
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock podczas używania strony.

Zarejestrowani użytkownicy mogą wyłączyć ten komunikat.