Jump to content
IGNORED

Usterka we wzm. sony ta-ax3


Marcinn

Recommended Posts

Jakiś rok temu kupiłem na Allegro ten właśnie wzmacniacz. Sprzedający napisał że sprzęt nigdy nie był naprawiany. Po podłączeniu go u mnie wszystko było ok. przez jakieś 20 minut. Po tym czasie ze wzmacniacza zaczęło nie zbyt ładnie pachnieć. Nic złego z dźwiękiem się jednak nie działo (nie sprawdzałem go zbyt długo).

Po około miesiącu kiedy go podłączyłem na stałe pod kolumny okazało się że przy dłuższym i głośniejszym graniu wzmacniacz zaczyna buczeć. Po wyłączeniu go i włączeniu z powrotem wszystko jest ok.

Po rozkręceniu okazało się że mocno grzeje się opornik (ten największy w części zatytułowanej „ PROTECTOR”). Oprócz tego opornika nic się w wzm. zanadto nie grzeje. Jeśli ktoś z forumowiczów jest w posiadaniu schematu do tego urządzenia, lub wie gdzie go znaleźć, to był bym wdzięczny. Jeszcze lepiej gdyby ktoś z was wiedział na czym polega ta właśnie usterka, i podzielił się tą informacją.

 

Z góry dzięki

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Instrukcji od wzm. nie posiadam, ale mam takową od ta-f220. Podane jest tam że impedancja kolumn musi być od 4 do 16 Ω. Sądzę że w ax3 jest podobnie. Wzm. sprawdzałem na 2 parach kolumn (pierwsze 8 Ω, a drugie 6 Ω) na bank dobrych, i objawy w obydwu przypadkach były takie same.

 

Pozdrawiam

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.



  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

                  wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!


Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

 

Registered users can disable this message.