Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz czy końcówka mocy do Arcam AVR550

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich,

Jestem szczęśliwym posiadaczem Arcam avr550 którego używam również w stereo z kolumnami KEF r900. Niestety jednak mam wrażenie jakby im brakowało mocy, a już na pewno nie satysfakcjonuje mnie jakość dźwięku w cichszym graniu, co przy posiadaniu w domu trójki małych dzieci w domu stało się dla mnie znacząco bardziej istotne. Niedawno doczytałem, że kef trochę podkoloryzował charakterystykę swoich kolumn i, że w istocie są one 4 a nie 8 ohmowe jak deklaruje a problem pojawia się w amplitunerze który teoretycznie 4ohmowym kolumnom nie podoła. 

Myślałem, żeby dobrać do nich wzmacniacz np HEGEL h160, i na nim słuchać stereo a w kinie używać jako końcówki mocy na fronty. Jednak mam na tyle paskudne pomieszczenie, że Dirac Live jest dla mnie niezbędny... no i pojawił się problem czy inwestować w wzmacniacz z dirac jak np arcam sa30, a39 czy a49 czy może iść od razu w stronę końcówek mocy jak p49 lub pa240. 

Co może dać lepszy efekt taki Arcam a49 czy arcam avr550 plus p49?

Czy ktoś może już miał podobne problemy i znalazł na nie recepty? A może ktoś zna te amplitunery i wie co najlepiej zrobić? 

Źródłem jest Arcam UDP411 albo streaming w AVR. 

Byłbym dozgonnie wdzięczny za wszelakie wskazówki.

Pozdrawiam
Kamil

Cześć, 

Jeżeli chciałbyś poprawić sobie jakość w stereo, w naszej ocenie lepiej skupić się na końcówce. Zwróć uwagę na chociażby Atoll'a AM-200 Signature. Wniesie oczekiwany progres, poprawi dynamikę, wydajność przy cichych odsłuchach, szczegóły, plankton itp... Nie wydasz przy tym majątku.

Pozdrawiam,

Q21.r

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziękuję bardzo za zainteresowanie i propozycję.

To znaczy mogę przez tą propozycję rozumieć, że uważacie taką końcówkę jak P49 za zbyt dobrą i nie wykorzystam jej potencjału na tym amplitunerze? Przyznam szczerze, że celowałem w mocne końcówki bo się dużo naczytałem o właściwości KEFów, że są prądolubne a zwłaszcza r900. Nie wiem jak z wydajnością tych Watów ale na papierze ten Atoll ma podobną moc w 8Ω co ten amplituner.

Pozdrawiam i dzięki za pomoc

Bardzo proszę 🙂

Co do danych technicznych, papier to jedno a doświadczenie i praktyka to drugie... Staramy się bazować na tym drugim 😉 W konfrontacji z amplitunerami A/V wzmacniacze stereo a tym bardziej końcówki mocy mają lepszą wydajność prądową, są sprawniejsze. To przekłada się na siłę, dynamikę energię i detal, zwłaszcza przy cichym słuchaniu. Nie widać tego na papierze, ale w rzeczywistości tak jest. I tak będzie w tym przypadku. Poza tym pamiętaj o jeszcze jednej rzeczy. Podłączając stereofoniczną końcówkę odciążasz pracę końcówek amplitunera i ta moc która ma obsłużyć wszystkie kanały zostaje przekierowana na głośniki efektowe + centralny. To też słychać. Jeżeli zależy Ci na jeszcze większej mocy nic nie stoi na przeszkodzie abyś nabył nową serię Arcam'a PA-240. Poza tym świetnie się też sprawdzi hybryda Vincent'a SP-332. Wszystkie zaproponowane przeze mnie wniosą oczekiwany progres 🙂

Pozdrawiam,

Q21.r

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Pytanie teraz w takim razie która końcówka się lepiej sprawdzi, jeżeli nie byłoby spektakularnej różnicy między tym atollem (ewentualnie myślałem jeszcze o Emotivie) a arcamem to nie ukrywam, że wolałbym wydać trzykrotnie mniej pieniędzy... To co mnie najbardziej popycha do arcam to pewność, że będą dobrze współpracować 

W dniu 25.06.2021 o 15:31, henu napisał:

Pytanie teraz w takim razie która końcówka się lepiej sprawdzi, jeżeli nie byłoby spektakularnej różnicy między tym atollem (ewentualnie myślałem jeszcze o Emotivie) a arcamem to nie ukrywam, że wolałbym wydać trzykrotnie mniej pieniędzy... To co mnie najbardziej popycha do arcam to pewność, że będą dobrze współpracować 

Popatrz na końcówkę mocy Lyngdorf SDA-2400 😉 Pociągnie Ci te kolumny w 100%. Arcama zostaw jako pre-out i będziesz dalej korzystał z kalibracji Dirac'a.

Z Lyngdorfem to już wychodzimy za magiczną granice ceny.  Prawdopodobnie będę szukał możliwości porównania arcama i vincenta i spróbuje z nich wybrać.