Skocz do zawartości
IGNORED

Pioneer pl-117d

kacper012

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jakiś czas temu kupiłem Pioneera pl-117d za 500zł. Proszę mi powiedzieć czy mając wzmacniacz Creek a50iR i Eposy 12.2 powinienem zainwestować w lepszy gramofon, czy ten wystarczy? Proszę mi jeszcze poradzić co do przedwzmacniacza- mam w tej chwili NAD PP-2.- Zmienić-zostawić? Wkładkę mam Shure m75-6s. Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/15592-pioneer-pl-117d/
  • 1 rok później...

No właśnie. Ja też mam tę wkładkę z igłą (nacisk: 1,5-3,0g) Warto te wkładkę zmienić na inną ? -Jaką ? Pytam, bo podejrzewam, że jest wiekowa. Poza tym czym i jak czyścić igłę ?

Mam co prawda wkładkę Goldring ELEKTRA ale nie wiem czy uda mi się ją zamocować w miejsce Shure'a, no i jej brzmienie nie jest chyba takie jak lubię. (Pewności co do tego nie ma żadnej, bo wiem, że brzmienie zależy i od phono pre...) Powiem szczerze, że z opisu brzmienia w AV, skłaniam się do wkładki GRADO Presige Black.

Co o tym myślicie ?

Aha, phono pre to chyba będzie Bugle ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/15592-pioneer-pl-117d/#findComment-587856
  • 5 lat później...

No to po sześciu latach watek zmartwychwstał :)

Bo oto stałem się jakiś czas temu posiadaczem tegoż gramiaka. Mam więc pytanie do znawców tematu - co sądzicie o tym modelu? Czy to dobry gramofon ?

Jakiś czas temu odłączyłem swojego Hitachi HT 354 i podpiąłem tematowego Pioneera. Igłę wyjąłem z Hitachiego czyli powędrowała z wkładki Shure M75B do M75MG Type2, tu więc rewolucji w zmianie brzmienia nie oczekiwałem. Po odsłuchach odniosłem wrażenie że dźwięk jest cieplejszy ale wcale przez to nie zmulony a wręcz przeciwnie, tam gdzie powinno zadźwięczeć, zadźwięczało. Nie wiem czy to autosugestia tylko czy naprawdę ten gramofon gra lepiej. Niestety w pełni nie mogę się przekonać gdyż sprzęt ma usterkę - gra tylko jeden kanał. Nie wiem czy to wina wkładki, czy elektroniki w srodku czy może kabla? Jestem w tej kwestii ciemny jak tabaka w rogu.

Myslę jednak że skoro podobało mi się brzmienie mimo jednego kanału to może to być jednak dużo lepszy gramofon od mojego "hitasia" który to wiadomo że do asów analogu nie nalezy :)

Stąd moje pytanie. Chcę wiedzieć czy opłaca się naprawianie tego Pioneera.

Będę wdzięczny za pomoc

https://www.audiostereo.pl/topic/15592-pioneer-pl-117d/#findComment-2442987

Nie bardzo wierzę w możliwość porównania brzmienia na jednym kanale. Zupełnie bez sensu i jeśli myślisz, ze jest lepiej to raczej autosugestia. Naprawa jest na 100% opłacalna, bo to nie może być nic poważnego. W gramofonowym torze nic nie ma, więc naprawa to banał. Sprawdź wszystko po kolei omomierzem, a wykryjesz usterkę. Najbardziej prawdopodobne przerwy w okablowaniu, następnie igła i wkładka. Nic więcej nie ma. Potem pozostałe kable- do preampa i dalej- może się coś urwało w czasie przełączeń. Pokombinuj, musi się udać.

Nawet styk wkładki w headshellu może nie kontaktować, a tam bardzo niskie sygnały są i jakieś małe nawet utlenienie styków ma znaczenie.

https://www.audiostereo.pl/topic/15592-pioneer-pl-117d/#findComment-2443013

Nie bardzo wierzę w możliwość porównania brzmienia na jednym kanale. Zupełnie bez sensu i jeśli myślisz, ze jest lepiej to raczej autosugestia. Naprawa jest na 100% opłacalna, bo to nie może być nic poważnego. W gramofonowym torze nic nie ma, więc naprawa to banał. Sprawdź wszystko po kolei omomierzem, a wykryjesz usterkę. Najbardziej prawdopodobne przerwy w okablowaniu, następnie igła i wkładka. Nic więcej nie ma. Potem pozostałe kable- do preampa i dalej- może się coś urwało w czasie przełączeń. Pokombinuj, musi się udać.

Dzięki za odpowiedź. Co do omomierza to na elektronice znam się jak świnia na alpinizmie. Dla mnie wszystkie te wałeczki z drucikami po bokach to "diodki" jakie wpinałem w klapę pod koniec komuny w ramach protestu, ha,ha :D

Tak więc nie mam pojęcia jak do tego podejść, nie mówiąc już o tym skąd mam wziąć omomierz. Zawsze niestety miałem mocno zachwiane proporcje na rzecz humanizmu dlatego z techniki byłem i jestem noga.

Jedno wiem na pewno - igła jest spoko bo wróciła do Hitachi i gra prawidłowo.

W związku z moją indolencją w temacie podstaw elektroniki mam inne pytanie. Czy zna ktoś fachowca, miłośnika, znawcę który odpłatnie zreperuje mi tego Pioneera i przy okazji wyreguluje go tak jak potrzeba bo poza najprostszym wzorem jak ustawić nacisk igły, całej reszty nie kumam nic a nic. Może ktoś z forum by się podjął i jaki ewentualnie koszt to by był bo do tych bogatych nie należę :)

No i jeszcze żeby mieszkał gdzieś w okolicach Warszawy lub niej samej. Ja jestem z Otwocka.

https://www.audiostereo.pl/topic/15592-pioneer-pl-117d/#findComment-2443029

Myślę, że to zrobi każdy serwis rtv za 30 zł. Tam nie ma nic do naprawy, oprócz sprawdzenia styków. Tylko nie oddawaj im wkładki z igłą, chyba, że Ci nie zależy na jakiejś starej. Niech uruchomią kanały i oddają. Potem sam sobie nacisk ustaw, posłuchaj. Na inne parametry przyjdzie pora. Regulacji nie jest tak wiele, a grać będzie dobrze zaraz po uruchomieniu brakującego kanału.

https://www.audiostereo.pl/topic/15592-pioneer-pl-117d/#findComment-2443067

Na wkładce mi zależy bo na razie nie mam kasy na inwestowanie w wypasione wkładki a z tego co poczytałem o serii M75 to mimo swoich wad ma ona całkiem sporo sympatyków czyli nie jest taka ostatnia (w swojej kategorii oczywiście). Czyli co, mam zdjąć headshell i zanieść tak do naprawy? Sugerujesz że będą mieli jakąś własną "głowę" do sprawdzenia czy gra jak trzeba? Czy w ogóle nie bawią się w odsłuchy tylko na miernikach się opierają?

W sumie wkładkę bym zaoszczędził tylko jesli to ona jest winna to kicha.

https://www.audiostereo.pl/topic/15592-pioneer-pl-117d/#findComment-2443095

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.