Skocz do zawartości
IGNORED

filtr audio- czy to zadziała?

majkell^

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o opinie na temat skuteczności działania takiego wynalazku.Czy ktoś to testował i może mi obiektywnie opisać wrażenia z odsłuchu? Dziękuję za zainteresowanie. Opis jest na stronie:http://www.hi-fi.ozimek.net.pl/filtry_audio_index.html oraz na allegro.

https://www.audiostereo.pl/topic/15597-filtr-audio-czy-to-zadzia%C5%82a/

wiem jedno, im mniej przesunięć fazy sygnału na krańcach pasma tym znacznie lepiej, szczególnie na dobrym sprzęcie, poza tym każde urządzenie i tak ma odpowiednie filtry, czasem nawet trochę zbyt tnące i przy okazji wpływające na fazę wysokich tonów jak np. większość CD. Wzmacniacze natomiast i tak posiadają odpowiednie tłumienie częstotliwości ponadakustycznych, przynajmniej na tyle aby nie doszło przerzutów a często znacznie większe.

W trakcie usuwania konta.

Czy działa? Proszę zapytać tych co kupili, poczytać ich recenzje i czasem bardzo entuzjastyczne opisy. Do furii natomiast doprowadza mnie to, że wypowiada się ktoś, kto nie słuchał, a plecie, że to nie może działać i takietam, bo gdzieś o tym napisali, albo on o tym jest święcie przekonany, bo wie, BO TAK I JUŻ... Co do wcześniejszych opisów - wyglądało to tak,że 2 osoby spróbowały z lampowcami i nie zadziałało,bo nie miało prawa (był to pierwszy tydzień sprzedaży filtra, kiedy jeszcze nie wszystko było dograne i były to właściwie jeszcze prototypy). Do dyskusji włączyło się wtedy kilkunastu przyklaskiwaczy, którzy nie mając tego w ręku od razu wiedzieli, że to jakieś bujdy, lelumki i tym podobne zwierzątka. To prawda, że filtr nie działa z każdym sprzętem, przede wszystkim, gdy w torze są lampy. Działa jednak z tym, co jest na liście, nie powstała ona przecież z kosmosu, tylko na podstawie sprzedanych już prawie 100 kompletów filtrów (są komentarze,opisy, tam poczytajcie!). Nie mam siły już któryś raz tłumaczyć czemu działa, na jakiej zasadzie itd, itp. Niech ci, co słuchają tylko i wyłącznie "wszystkowiedzących" dadzą sobie spokój, żeby się nie zadręczać psychicznie, a ci, którzy są otwarci, niech wypożyczą i sami stwierdzą czy działa, czy nie działa. Wypożyczenie kosztuje przecież tylko tyle, co list polecony (w przypadku odesłania filtra).

Co do przesunięć fazowych - nie tędy droga. Co do filtrów fabrycznie wmontowanych - są, ale nie za słabe, czy za mocne, tylko jak najprostsze(najtańsze) i najczęsciej niewłaściwe. Dlatego właśnie ten filtr działa w tylu przypadkach.

Dodaję listę z czym można używać filtra v01mk2 (jeśli musi być inna wersja, opis jest w nawiasie), warunek - wzmacniacz musi być całkowicie tranzystorowy:

- dekoder Cyfra+, dekoder POLSAT

- DVD Yamaha (większość modeli)

- DVD Sony (większość modeli)

- DVD Panasonic (wersja filtra v02mk2)

- CD Cambridge Audio CD3

- CD Cambridge Audio Azur 640C

- CD Harman/Kardon

- CD oraz tunery Marantz (większość modeli)

- CD Onkyo (większość modeli)

- CD Philips (większość modeli)

- CD Pioneer PD-S___, PD-____ (większość modeli)

- CD Rotel (większość modeli)

- CD Sony CDP-X___ES, CDP-XA___ES, CDP-XB___QS, CDP-___ (większość modeli)

- CD Technics (większość modeli)

- CD Vincent

- CD Yamaha 3__, 4__, 5__, 8__ (większość modeli)

- Video VHS JVC

- Przetwornik C/A Theta DS Pro Basic IIa (v03)

- CD NAD C541, C542 oraz inne modele (wersja filtra v02)

Naprawdę proszę Was, nie starajcie sie tłumaczyć i wysnuwać teorii na temat czegoś, czego nie słuchaliscie. Spędziłem nad tym wiele nocy, nagłowiłem się, żeby to zrozumieć, bo nigdzie o tym nie jest napisane. To całkowicie mój pomysł, mój projekt, nie ukradłem go nikomu.

Jeśli filtr u kogoś nie działał, a są takie przypadki (niektóre modele NAD, KENWOOD, bardziej egzotyczne odtwarzacze CD, uządzenia zawierajace tego rodzaju filtry w sobie ), po prostu go zwracał i nie było żadnego problemu. Ludzie otwarci zwracając nie powiedzieli złego słowa, podziękowali za możliwość przetestowania i to też bardzo cenię. Natomiast ci, którzy od razu objeżdżają coś, czego nie znają, niech lepiej rozmawiają z innymi o pogodzie - wtedy nikomu nic złego się nie stanie, najwyżej ktoś zmoknie.

Jeszcze jedno. Dlaczego ci wszystkowiedzący megarozumowi ludzie nie wypowiadają się na temat konstrukcji MIT oraz Transparent Audio? Tam też są przecież podobne "?" filtry. One też nie działają? Płaci się za nie dużo więcej...

Ludzi otwartych na nowe rozwiązania zapraszam do testowania i słuchania, ludzi "nieotwartych" o szacunek dla wykonywanej przeze mnie pracy. Dziękuję i pozdrawiam wszystkich.

Piotr_DA: Unosisz się "o nic", czy wklejasz po prostu jakiś gotowy, nie bardzo mający związek z dyskusją tekst reklamowy? Gdzie widzisz powyżej głos kogoś, kto "nie próbował, a wie, że nie działa"?

Rzeczywiście zadziałałem troszkę na wyrost, może dlatego,że juz w dwóch wątkach była o tym mowa i podobna sytuacja się zdarzyła. Jeśli ktoś chce uczciwie o tym porozmawiac, niech rozmawia.Tylko o to mi chodziło

>pba. Po pierwsze nie każdy potrafi zmieniać opki (nie wszyscy po prostu grzebią w swoich klockach). Po drugie zmiana opków nie przyczyni się do zmiany, którą wprowadzają filtry, to nie jest zamienne.

fakt ograniczenie pasma zawsze poprawia parametry szumowe , rozdzielczośc itd. (a jak komus po nieudanym tuningu CDik wzbudza sie na MHz to napewno zalety są dość dobrze słyszalne) więc nie neguję

....jak bym wystartował ze swoim narzekaniem to jako pierwsi poszli by japońscy konstruktorzy montujący w CD 4558 w róznych odmianach, nazywający stabilizator z MOSFETem virtualna baterią, kawalek gumy na zamknieciu szuflady ACOUSTIC ISOLATING SYSTEM, piszączy 20bit na CDiku ktory ma 16 bitowe przetworniki a jedynie obliczenia przeprowadzane są na 20bitach, itp. działaniach marketingowych i nowych zakreconych nazwach dla ogolnie znanych rozwiązań....jednak to odnas zależy czy damy sie w te błoto wciagnąć dokładając swoje hasła czy zaczniemy to szczegółowo wytykać i pokazywać jaka jest prawda i nie dodajac magi do swoich produktow tylko rzetelnie tłumacząc działanie i efekty - a jeśli coś jest dziełem przypadku - poznanie mechanizmów działania tego przypadku - na dłuższą mete to sie opłaca w końcu Hi-END to nie produkty z marketu, nie widziałem jeszcze zeby np. Nelson Pass napisał ze tak jest lepiej bo tak....jeśli ktoś tylko chce wymienić opki jest od tego forum DIY - po to one jest....

Akurat ten wątek wzasadzie jest ok bo dotyczy Twojego dziecka - wiesz najlepiej co i jak i dlaczego robi w danym systemie...więc oki. ( z drugiej strony rozsądniej jest zaprosić pytającego do osobistego kontaktu)

Ale są też inni forumowicze którzy gdy tylko wyczówają kasę zaczynają swój ofensywny marketing, bardzo mnie to razi na tym forum, bo widać ze sa nastawieni gł.na reklamę i nie we wszytskich wątkach są tak wspaniałomyślni (nie chodzi mi tu odrazu o zdradzanie swoich tajemnic i tego do czego doszli) tylko prsotą pomoc - czasem jest to poprostu żałosne

w sumie niesłusznie dostalo Ci się za cały swiat marketingu i reklamy, który zaczyna sie w supermarkecie przy czerwonej lampie nad stoiskiem z mięsem a kończy na kablach firmy MIT, cóż zyjemy w czasach ze nawet papier toaletowy ma swoją reklamę w TV :) ...pytanie tylko czy to jest wytlumaczenie

Jesli poczytasz moje wpisy, czy o podstawkach, czy o filtrach to raczej unikam reklamy. Od tego jest strona www, allegro itd. Unikam też jak narazie reklam w gazetach, bo niestety wszystko musiałoby podrożeć, a tego też nie chcę. Może gdy wprowadzę na rynek cos, nad czym teraz pracuje, zaczne sie ogłaszac, chyba wtedy bedzie to nieuniknione. Teraz natomiast chciałbym,żeby rozmowa, przede wszystkim o filtrach, które są urządzeniem samym w sobie dziwnym, była otwarta i powazna. Na poczatku gdy wprowadziłem filtry dostawałem wyśmiewające mnie maile. Teraz to ucichło, wiec może niedługo wieksze grono osób otworzy oczy i stwierdzi,ze najpierw trzeba posłuchac, a potem pisać co i jak.

tak przyznaję rację, dostalo Ci sie za kilka innych osób :) bo nie widziałem wpisu typu wypróbuj mój filtr, ja niestety patrze na to przez pryzmat swoich możliwości a fakt nie każdy chce (bo kazdy może) otwierać swoje klocki, wtedy pozostają interkonekty,filtry,kable....

Tak się składa że jako jedyny z dyskutantów mam te filtry i stale ich używam. Czemu ? Bo znacznie poprawiają dzwięk z systemu. Nabyłem je oczywiście od Pana Piotra_DA i nie było tu żadnrgo naciągania w ciemno. Gdy wyraziłem ochotę ich nabycia i nawiązałem kontakt z producentem, ten przysłał mi je do testowania bez jakiejkolwiek wpłaty kasy z mojej strony. Po testach miałem podjąc decyzję czy kupuje, czy też zwracam. Jeśli ktoś przy tym zakupie cokolwiek ryzykował to napewno nie ja ! Po testach odsłuchowych na różnych konfiguracjach sprzętu filtry zostały u mnie.

Obecnie pracują w łączu Sony CDP555ES - Denon PMA1560 i spisują się znakomicie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.