Skocz do zawartości
IGNORED

CDX-396 + AX-496 - tuning - u kogo ?

Cooger

Rekomendowane odpowiedzi

Po zakupie nowych kolumn (Cabasse Tobago MT-360) wzrósł mi oczywiście apetyt na audio. CD już dawno miał trafić do tuningu, momi zdaniem jest zbyt mało szczegółowy. Swego czasu zrobiłem eksperyment z CD komputerowym bodajże Asusa i Livem Goldem (połaczenie cyfrowe) i szczegółów było więcej. Pewnie wynika to z przetworników DC/AC, ale fachowcem nie jestem. Aktualnie dysponuję kilkoma złotymi więcej (podwyżka :]) więc zachęcony głosami z różnych stron stwierdziłem, że mógłbym zainwestować w Yamaszkę :) O AX-496 też gdzieś słyszałem, że tuning może mu znaczaco pomóc... A więc:

CDX-396 - co można zrobić, za ile i u kogo ?

AX-496 - co można zrobić, za ile i u kogo ?

Wiem, że o CDXie był temat, ale informacje są porozrzucane - może by ktoś to spisał razem do kupy ? Na www znalazłem dużo o Marantach ale o Yamahach niestety nie :/ O AXie to praktycznie nic.

https://www.audiostereo.pl/topic/15598-cdx-396-ax-496-tuning-u-kogo/
  • Redaktorzy

kiepsko szukałeś - zobacz co ja mam wklepane w "o sobie". Zgłoś się do Darkula (Garmin niestety ma ciekawsze zajęcie) i pogadaj z McGyverem -tez powinien coś poradzić. A jęśli sam potrafisz trzymać lutownicę to do dzieła i na dzień dobry wlytuj precyzyjne pozłącane podstawki pod opy i baw się dobrze (na początek BB OPA 2604 powinny wystarczyc)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

tak jak napisałem - o CDXie się znajdują posty, tylko myślałem, że ktos będzie w stanie szybko wypunktować co za ile. O tuningu AXa to już bida :/ Co do lutownicy - trzymać to ja ją jakoś umiem i może kilka lat temu bym się pobawił we własnoręczny tuning (jak przeczytałem część wątku o tuningu Diory to bracholowi wysłałem SMSa z pytaniem jaki ma model :D ) ale nie teraz - ani czasu nie mam ani aż tak nie wierzę w moje umiejętności. Wolę poświęcić czas na to co robię dobrze i zarobić kasę żeby zapłacić za tuning.

Coogar

- wykreśl cyrklem kolo na cieńkiej tekturce (w miarę sztywnej, ale nie za bardzo).

- zrób nacięcie od srodka do brzegu koła

- koło zwiń w tubkę

- przyłóż do głośnika wysokotonowego

- dopasu rozmiar

- podklej tubkę od zewnetrznej strony, żeby się nie rozwinęła - taśmą klejącą,

plastrem,...

- przylep zewnętrzne brzegi tubki do obudowy (taśma klejąca, plaster,...)

Tekturka od środka może być koloru czarnego, będzie ładniej wyglądała :-)

"Szczegółów", będzie więcej (za friko) :-)

Pozdrawiam

Przepraszam, coś pokręciłem :-(

- wykreślić cyrklem 2 okręgi (odległość 2 - 2.5 cm)

- wyciąć "kołnierz" z tekturki, resztę wyrzucić :-)

- naciąć "kołnierz"

- nasuwać dwie częśći "kołnierza" na siebie - powstanie tubka

reszta, jak poprzednio

Pozdrawiam

[obrazekLUKASZ-261128_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tu sobie znajdziesz conieco do tuningu. Chyba nawet lutownica nie będzie potrzebna...

Ukryta Zawartość

>R.u.s.t

Będzie wtedy Hi-End? :-)

Jak będę miał czas wypróbuję, co jak co, ale na brak szczegółów to raczej nie narzekam w moim low-endzie.

A co zrobić, przy pomocy papieru i kleju albo podobnych materiałów, aby średnica stała się piękna i barwna i miała dobre wsparcie basu? :-)

LeStat

Co to jest Hi-End?

papier + klej = latawiec :-)

piękna+barwna-średnica? = wystarczy prawdziwa :-)

"A co zrobić, przy pomocy papieru i kleju..." = nie wiem :-(

Zazwyczaj robi się to przy pomocy "szeleszczącego papieru" (z obrazkami/portretami).

Pozdrawiam

Antek muzykant, 14 Lut 2005, 01:58

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tu sobie znajdziesz conieco do tuningu. Chyba nawet

>lutownica nie będzie potrzebna...

Sorry ale tego joke'a nie załapałem.

Ukryta Zawartość

Cooger

Do takich "wypasionych stacji graficznych", które znajdują się pod podanym adresem,

śmiało można podejśc z lutownicą (nawet i z mlotkiem) :-)

Też nie załapałem :-)

Jak tam upgrade/impruf?

Pozdrawiam

Cooger:

Pamietaj, ze tuning w tej klasie sprzetu najczesciej wiaze sie z wymiana elementow ktore "psuja" dzwiek. Czesto jest tez tak, ze tym "psuciem" maskuja niedoskonalosci lezace glebiej - np. w zasilaniu czy ogolnie slabym projekcie. Mozesz byc pewnym ze po tuningu uslyszysz wiecej, ale niekoniecznie tylko tego co bys chcial ;)

Ale wracajac do tematu to chyba podstawa przy majstrowaniu w tanich CD jest wymiana koncowki toru analogowego, czyli w szczegolnosci wymiana wzmacniaczy operacyjnych oraz kondensatorow elektrolitycznych na takie, ktore brzmia mozliwie najlepiej. Analogicznie we wzmacniaczu, skupilbym sie wlasnie na opampie ktory tez tam najprawdopodobnie siedzi i robi swoje, a takze na komplecie kondensatorow w torze. Zaawansowany tuning siega duzo glebiej w warunki pracy kazdego z komponentow .. ale byc moze faktycznie jest to temat, ktory warto drazyc w nieco bardziej skomplikowanych sprzetach.

A Antek Muzykant to chyba typowy przedstawiciel ludzi ktorzy wierza, ze tworzenie sprzetu audio to cuda niewidy i bez magii dobrego dzwieku nie ma. A to jest przeciez tylko elektronika.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczow, a szczegolnie tych, ktorzy lubia wiedziec co w ich sprzecie tak naprawde nadaje charakter muzyce.

Do tego co napisał Glina dodałbym jeszcze że konieczne jest grzebnięcie w zasilaniu, bo tam zwykle poczynione są duże oszczędności, a jest to ważny czynnik wpływający na warunki pracy wszystkich komponentów.

no cóż - Cooger - wyjaśniam zatem - na podanej stronce są akcesoria do tuningu - ładnie świecą w ciemności (od razu jaśniej - prawda?)

Glina - Ty natomiast jesteś typowym przedstawicielem policji:

Glina w księgarni:

- Proszę o coś głęboko intelektualnego, pobudzającego do myślenia.

- Może Kafkę?

- Dziękuję, już piłem...

Choć naprawdę to po ostatnich Twoich wypocinach - nawet już nie liczę na Twoje poczucie humoru...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.