Skocz do zawartości
IGNORED

Tylny bass refleks a brak miejsca

fv

Rekomendowane odpowiedzi

Minimum do czerwca/lipca będę mieszkał w pokoju 10m^2. Kolumny mogę postawić tylko i wyłącznie na ścianie dłuższej, co oznacza, że nie mogę ich odsunąc na więcej niż 20cm od ściany, bo nie rozłożę łóżka (nie chcę też żeby stały na środku pokoju).

Planuję zakup kolumn, które bardzo mocno dmuchają bass refleksem - AE Evo One. Jakie są moje opcje w tej sytuacji?

a) spać na karimacie w śpiworze, ale odsunąć je 50cm od ściany

b) wytłumić ścianę za kolumnami

c) użyć pokrętła basu, zmniejszając go

d) włożyć skarpetki do bass refleksu ryzykując spalenie/przeciążenie głośników

e) wybrać inne kolumny

f) poczekać z zakupem

g) Wasze rady

Przyznam się szczerze, że e i f mnie bawią równie mało co a) ;-) Przemeblowanie pokoju odpada, bo nie postawię łóżka tyłem do drzwi ani monitora komputerowego na wejściu do pokoju :> Jak sobie radzicie z takimi dylematami?

https://www.audiostereo.pl/topic/15600-tylny-bass-refleks-a-brak-miejsca/

Bardzo malo miejsca jak na tylni BR, wytlumianie sciany niewiele (nic) da, bo raczej nie masz materialow, ktorych 15cm potrafilo by wytlumic caly zakres dolu. Wiec karimata, glosniki odsuwasz ile sie da ;), BR zatkaj zatyczka z gabki.

No chyba, ze bedzie Ci sie podobac sposob ich grania 20cm od sciany...

A co do ustawienia na scianie dluzszej, to wcale nie jest zle ustawienie, a bardzo fajne jesli pokoj jest "tramwajowaty" (przecwiczylem kilka razy w roznych systemach).

do fv: oczywiście że zatkać... Wiem że "e" bawi cię mało, ale tak się składa że jestem umówiony na odsłuch kolumn w obudowie zamkniętej produkcji Argosa, to jakiś nowy, niezbyt drogi model. Zapowiada się nieźle, biorąc pod uwagę co się naczytałem o tej firmie, ważniejsze jest jednak to, że te kolumny według zapewnień producentów powinny dobrze grać prawidłowo w pomieszczeniach od 10 - 20 m2. To powinno być co dla Ciebie, oczywiście jeśli nie jest to jakiś niewypał... po odsłuchach podzielę się opinią! Sam jestem bardzo ciekawy, wiele sobie po nich obiecuję bo to jedne z nielicznych kolumn które mają porządną zamknięta obudowę.

Pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.