Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w wyborze Daca dla młodego audiofila

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Szukam pomocy i dobrej rady w zakresie doboru daca. Zbudowałem niedawno swój pierwszy zestaw stereo, na który długo odkładałem i jestem w nim zakochany, teraz czas na upgrade  Obecnie mam: wzmacniacz primare i21, kolumny monitor audio Bronze 2 (w przyszłości będzie zmiana na klipsch rp600m, dac Beresford 7510. Muzykę niestety obecnie odtwarzam przez Apple TV (3 generacji) po kablu optycznym przez AirPlay - jednak lepsze to od Bluetooth. 

Nie mam jakiegoś wielkiego budżetu, ale jednak zależy mi na zmianie na wysokiej jakości źródło. Przerzucilem się obecnie ze Spotify na Apple Music dla jakości Lossles (bo kosztuje tyle samo co spoti, a tidal HiFi to dla mnie zbyt duży wydatek) i chciałbym ją wykorzystać. W związku z tym mój plan jest następujący: kupno starego, używanego Iphona obsługującego Apple lossles którego za pomocą USB podłączę do daca - będzie źródłem. Tyle, ze mój dac obecnie nie ma USB. I tutaj myślałem o zakupie urządzenia jakim jest Hegel Hd2 (koszt Ok. 300zl), konwersji sygnału w nim na optyczne wyjście i podłączenie go do Beresforda. Jednak i jedno i drugie urządzenie obsługują maks 24/96  

W związku z tym stwierdziłem, ze sprzedam swojego Beresforda za około 500 zł dołożę trochę i kupię już dac z wejściem USB.

Pierwszym oczywistym wyborem w tym budżecie jest Dacmagic 100, ale z tego co czytałem dźwiękowo będzie gorzej niż w Beresfordzie. 

W związku z tym zwracam się do Was o pomoc i polecenie jakiegoś daca, którego można kupić z drugiej ręki za fajne pieniądze (może mieć nawet i 10 lat, nie istotne).

Czego od niego potrzebuje:

1. 3 wejść - optyka, coaxial, USB.

2. Pewności, ze obsłuży iPada ( ale to chyba każdy 

3. Obsługi 24/192 (max Apple lossles)

Budzet do okolo 1000 zł.

obecnie patrzyłem na:

1. hegel hd10/11 - nie wiem tylko jak tutaj z obsługa iPada.

2. Schitt modi 3 - Bardzo mi sie podoba i jest bardzo polecany. Nowy kosztuje 500 zł, ale jest do dac pod komputery i brakuje mi tu zwyczajnie wyłącznika, a nie chciałbym odłączać i podłączać kabla za każdym razem gdy słucham muzyki. Plus w internecie było opisanych kilka przypadków, w których zaczął sie on dymić i palić 😳 co mnie conajmniej od niego odstrasza, a szkoda.

Dzieki za wszystkie rady :)

Gość

(Konto usunięte)

"wzmacniacz primare i21, kolumny monitor audio Bronze 2"-... to raczej dziwne, że jeszcze możesz/chcesz tego słuchać.

Posmakuj innych kolumn, innych również od klipsch.

3 minuty temu, kazik-t napisał:

"wzmacniacz primare i21, kolumny monitor audio Bronze 2"-... to raczej dziwne, że jeszcze możesz/chcesz tego słuchać.

Posmakuj innych kolumn, innych również od klipsch.

Czemu? W budżecie do 1500 zł wśród używanych kolumn podstawowych te grały dla mnie najlepiej - są to kultowe monitor, bardzo też szanowane w swoim budżecie. Jeździłem po salonach słuchałem Kef q350, triangle br03, Dali Oberon, focali chora 806, Elaców, Qacustics i Bronze 2 byly najlepsze dla mnie. Gra to wszystko super w swoim budżecie oczywiście. Jakie „inne” kolumny masz na myśli, które nie kosztują tysięcy złotych? 

Edytowane przez Mateolo2

Sprawdź Dac`i od Nostromo. Tylko koniecznie z dedykowanym zasilaczem. Fenomenalna jakość za śmiesznie pieniądze, tylko słabo wyględne ;)

15 minut temu, artur 1984 waw napisał:

Sprawdź Dac`i od Nostromo. Tylko koniecznie z dedykowanym zasilaczem. Fenomenalna jakość za śmiesznie pieniądze, tylko słabo wyględne 😉

Jak dobrze grają to wybaczę wyglad 🙂 Już szukam. Dzieki!

Spojrzyj na Bluesound Node 2i.
Dość obszerny wątek jest na naszym forum. Zaskakująco dobry

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk