Skocz do zawartości
IGNORED

Fantasy, science fiction, thriller, groza, przygoda, sensacja, kryminał. Książki które czytamy dla rozrywki.

Rekomendowane odpowiedzi

Zacząłem w połowie lat '70 ubiegłego wieku gdy sympatyczna pani bibliotekarka w podstawówce poleciła mi jakąś powieść słynnego Janusza Zajdla. Obowiązkowo był też Stanisław Lem na czele ze znakomitym "Niezwyciężonym". 
Wówczas też ojciec kupił mi zeszytowe wydania opowiadań o Sherlocku Holmesie Conan Doyle'a. 
Był też Edgar Allan Poe i Howard Phillips Lovecraft, nie mogło także zabraknąć Roberta Ervina Howarda. 
Zostało mi do dziś, w wolnych chwilach, we wszelkiego rodzaju poczekalniach i podczas podróży chętnie czytam co fajniejsze książki z w/w gatunków (i nie tylko). 
Wy też tak macie?

Tylko lajkujecie, ale nic nie piszecie. No to na zachętę, niedawno w sklepie spożywczym kupiłem sobie (za sztukę taniej niż za czteropak) książki Mroza "Behawiorysta" i "Iluzjonista" z tej serii:
dc085fcd7a3377b24dd1e435728bbdff.jpg
Trzeciej części pt. "Ekstremista" nie było. Pewnie ktoś już spożył. 

Kupiłem też serię zakopiańską "Ekspozycja",  "Przewieszenie", "Trawers" oraz dwie pozycje z serii Seweryn Zaorski "Listy zza grobu", "Głosy z zaświatów". Trzeciej części "Szepty spoza nicości" nie było.  
Za siedem książek zapłaciłem mniej niż za jedną flaszkę dyskontowego single malta bez oznaczenia wieku. 
Czyta się to bardzo dobrze, w sam raz na wakacyjną lekturę jak się pogoda popsuje. 

Edytowane przez McGyver
babol
1 minutę temu, McGyver napisał:

Tylko lajkujecie, ale nic nie piszecie. No to na zachętę, niedawno w sklepie spożywczym kupiłem sobie (za sztukę taniej niż za czteropak) książki Mroza "Behawiorysta" i "Iluzjonista" z tej serii:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Trzeciej części pt. "Ekstremista" nie było. Pewnie ktoś już spożył. 

Kupiłem też serię zakopiańską "Ekspozycja",  "Przewieszenie", "Trawers" oraz dwie pozycje z serii Gerard Edling "Listy zza grobu", "Głosy z zaświatów". Trzeciej części "Szepty spoza nicości" nie było.  
Za siedem książek zapłaciłem mniej niż za jedną flaszkę dyskontowego single malta bez oznaczenia wieku. 
Czyta się to bardzo dobrze, w sam raz na wakacyjną lekturę jak się pogoda popsuje. 

Znam, niezły styl i co ważne, wie o czym pisze. Lubię szczególnie serię z Chyłką.

Ze skandynawskich autorów Henning Mankell, Jo Nesbo, Stieg Larsson.

Ukryta Zawartość

Philip Marlowe. Kiedyś Chandlera znałem na wyrywki niemalże. Fantasy nie czytam, nie toleruję. Teraz audiobooki do poduszki.

55 minut temu, papageno napisał:

Ze skandynawskich autorów (...)

Mrozowi też zdarzyło się podszywać pod skandynawa  OVE LØGMANSBØ. 

30 minut temu, papageno napisał:

Philip Marlowe.

Też czytywałem. Jednak najlepszy filmowy Marlowe IMO to nie Bogart, a Robert Mitchum.
vxpXR16tCm8i10pfGUl1qWJ14Fe.jpg

Edytowane przez McGyver
foto
1 minutę temu, McGyver napisał:

Mrozowi też zdarzyło się podszywać

To chyba nieuniknione przy takiej płodności literackiej. Ok. 40 pozycji do tej pory:)

Lubie czytać książki po kilka razy , wynajdując coraz to nowe smaczki.Na szczycie są Alistair McLean i Prachett właśnie za te smaczki językowe, treść schodzi na drugi plan

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

33 minuty temu, papageno napisał:

Fantasy nie czytam, nie toleruję.

Warto wiedzieć że fantasy to nie tylko Conan Barbarzyńca, Frodo Baggins i Harry Potter. To także imć Myszkowski wraz z kompanem imć Szczurowieckim z powieści "Charakternik" Jacka Piekary, szlachcic z Rzeczypospolitej tuż po śmierci Jana III. Polecam, myślę że Ci się spodoba. 
Jednocześnie odradzam lekturę gorliwie wierzącym. Może ich przyprawić o palpitacje serca 😜
charakternik-b-iext66633373.jpg

Polecam również "Łzy diabła" Magdaleny Kozak, kapitalne batalistyczne political fiction umieszczone w fantastyczno-naukowej scenerii. 
lzy-diabla.jpg
Autorka zaliczyła dwie tury na misjach w Afganistanie, więc wie o czym i jak pisać. 

Ja czytam jak mam czas, a to oznacza, że tylko w czasie urlopu 🙂 Pakuję kilkanaście książek i wchłaniam. Oprócz "klasyki" ( Ludlum, MacLean, Cussler ) uwielbiałem książki  Serge Jacquemard'a. W szczególności serię o Harrym Schulzu 🙂

Teraz, seniortelefono napisał:

uwielbiałem książki  Serge Jacquemard'a. W szczególności serię o Harrym Schulzu 🙂

Graba. Ja też. 

Od paru lat przede wszystkim Jack Reacher 😉

Sporo czytam i właśnie takie rzeczy, z wyłączeniem fantasy bo nie trawię. 

nagrywamy.com

1 minutę temu, przemak napisał:

Przeczytałem też chyba większość prlowskich kryminałów 😉

Z jakim skutkiem? 😜
BTW, jeżeli Joanna Chmielewska jest PRL-owska, to ja też sporo tego czytałem. "Wszystko czerwone" i "Całe zdanie nieboszczyka" są kapitalne. Ale chyba najwięcej PRL-owskiego klimatu mają "Wszyscy jesteśmy podejrzani", słynny "Lesio" i "Klin". 
A jak już jesteśmy przy kryminale z PRL to nie sposób pominąć znakomitej powieści z lat '50 ubiegłego wieku "Zły" Leopolda Tyrmanda. 

Złego zaliczyłem dopiero niedawno- ak on się mógł do tej pory przede mną uchować???

A z fantastyki, to całe cykle o Diunie, Herberta i Enderze, Carda. Tego ostatniego autora cenię wyjątkowo wysoko za nieszablonowe widzenie świata. Zwłaszcza granicy, czy raczej styku świata naszego i zaświatów- "Zadomowienie", "Szkatułka", "Zagubieni chłopcy".

A na naszym podwórku hołd oddaję "Wielkiemu Grafomanowi", jak sam się określa, a czytam wszystko, co obecnie wyjdzie spod jego pióra- zwłaszcza historie o bimbrowniku- egzorcyście. 😄

Obrażasz mnie tym pytaniem. 😉

Nie czytałem tylko Pana Samochodzika, którego parę części popełnił pod pseudonimem.

44 minuty temu, porlick napisał:

Nie czytałem tylko Pana Samochodzika, którego parę części popełnił pod pseudonimem.

Muszę sprostować:

Tę całą masę książeczek o Panu Samochodziku, które się ukazały po śmierci Nienackiego - nie wydłubano z zapomnianych szuflad pisarza.

Kupa ludzi, umiejąca trzymać długopis w garści, rzuciła się na tworzenie nowych historii o "Panu Tomaszu" (mając zresztą zgodę spadkobierców). 

Te twory nie mają nic wspólnego (no - prawie nic) z oryginalnymi, podstawowymi i tymi "właściwymi"🤪.

Nie straciłeś absolutnie niczego, nie czytając tych koszmarków.

Też tak sądzę, choć styl AP daje nadzieję, że jego wypociny są w tym gronie powyżej średniego poziomu.

Za to kiedyś przerobiłem wszystkie części spod ręki Nienackiego.

Ze współczesnych kryminałów polecam też serię o radcy kryminalnym Abell'u z Wolnego Miasta Gdańska spod pióra Krzysztofa Bochusa. To "czarny kryminał" z dużą dawką przemocy, ale tego należy spodziewać się po tamtym miejscu i czasie.

W dodatku Bochus to mój ziom. 😁

Tylko opery kosmiczne o gwiazdach.

Np. "Gwiazdy moje przeznaczenie".*

I jeszcze filmy z kosmiczną obsadą gwiazdorską 🙂

Takie skojarzenie przydarzyło mi się - akurat męczę 3 część trylogii Żuławskiego.

*Alfred Bester chyba pisał ją podczas nasilenia propagandy wojennej, czyli to przy okazji satyra.

Edytowane przez xetras
poprawka

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Gully Foyle me nazwisko, z Ziemi moje pochodzenie, kosmos czarny moim domem, gwiazdy- moje przeznaczenie.

Poczytaj cykl o chaosie Collina Capp'a. Spodoba Ci się.

16 minut temu, xetras napisał:

Tylko opery kosmiczne o gwiazdach.

W "Broni chaosu" był taki cytat: "traktuj gwiazdy łagodnie, mała, może ocaleją..."

6 minut temu, porlick napisał:

gwiazdy- moje przeznaczenie

To było dobre.

Z "klasyki" został tylko Dick. Lema już nie trawię, za dużo słów...

Z fantasy zaliczyłem też polską lekturę obowiązkową- Trylogię Husycką.

(O Wiedźminie nawet nie ma po co pisać.)

Niedawno pewien ciekawy wydawca wznowił kilka książek tego pana :

Ukryta Zawartość

Nawet nie wiedziałem że Wiktor Zawada to był jego pseudonim.

(Przygodówka - dla małolatów).

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Anna Brzezińska i saga o Zbóju Twardokęsku oraz Opowieści z Wilżyńskiej Doliny.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

16 godzin temu, McGyver napisał:

Jednak najlepszy filmowy Marlowe IMO to nie Bogart, a Robert Mitchum.

O! Już wiem, czemu mi od rana chodzi po głowie Dobrowolski. Też nie był zły, jako Marlowe. No i gdy pił w filmie myszowatą - była to prawdziwa łycha, a nie herbata.

🤪

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

fantasy: GRR Martin,Jack Vance,JRR Tolkien,Paul Anderson Roger Zelazny,polskie fantasy -chyba większość jaka się pojawiła,wiadomo Sapkowski,Komuda,Kres,Piekara,Ziemiański ,Grzędowicz,Pilipiuk ,Dębski,kryminał to na pewno Jo Nesbo,z polskich : Marek Krajewski,(świetny cykl o Eberharcie Mocku) Miłoszewski,Żulczyk, science fiction to nie mam co wyliczać bo lista będzie za długa...jestem fanem tego gatunku🙂

świetnymi pozycjami na lato będą też książki historyczne,jak np całe cykle Bernarda Cornwella ,aruriański,wojny wikingów,albo cykl Filary Ziemi K Folleta

3 godziny temu, porlick napisał:

Abell'u z Wolnego Miasta Gdańska spod pióra Krzysztofa Bochusa.

następne w kolejce🙂

2 godziny temu, porlick napisał:

Poczytaj cykl o chaosie Collina Capp'a. Spodoba Ci się.

Potwierdzam.

Przy okazji - dziwi mnie, że filmowcy rzadko brali się za Chmielewską.

"Skradziona kolekcja" była całkiem sensacyjna, przy okazji oczywiście również groteskowa.

34 minuty temu, szpotek73 napisał:

Kres

Kres skurczysyn w połowie cyklu "Księga Całości" wypiął się na czytelników i powiedział że dalszego ciągu nie będzie bo mu się odwidziało pisanie. To powinno być karane co najmniej pręgierzem na konwentach. 

4 minuty temu, xetras napisał:

"Skradziona kolekcja" była całkiem sensacyjna, przy okazji oczywiście również groteskowa.

I nie była ekranizacją tylko dość luźną inspiracją. 
Podobnie "Lekarstwo na miłość" mocno odbiega od literackiego pierwowzoru którym był "Klin".

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.