Skocz do zawartości
IGNORED

Banany do Yamahy, czy warto?

tomasz.m

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Tym razem mam dylemat czy warto zastosować przy podłączniu kabli głośnikowych do ampli Yamahy wtyczek bananowych, czy jest to tylko sztuka dla sztuki...:)?

Jak pewnie wszycy wiedzą, dodatkową przeszodą jest zakręcana nakrętka, (w zamyśle producenta) zaciskająca kabel, którą terzeba zniszczyć...

Poradźcie koledzy proszę, czy od strony jakości dźwięku, jakości połączenia, lub innych zalet watro się w to bawić i inwestować kasę, bo jak łatwo policzyć do zestawu 5.1 potrzeba 10 bananów (po 7 zł szt.)

t.

https://www.audiostereo.pl/topic/15614-banany-do-yamahy-czy-warto/

Banany przydaja sie w praktyce poniewaz mozna wygodnie i szybko odpiac kable czy tez podpiac.No i estetyczniej wszystko wyglada:).Polecam Pro Linka na allegro za 7 złsztuka,ta zwinieta rurke ala WBT,wykonanie jest pierwsza klasa.

Pozdrawiam

[obrazekLUKASZ-261316_1.JPG]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zgadzam się z wypowiedzią że są wygodne w praktyce, ale w zasadzie kable podpina się raz , potem ewentualnie raz na jakiś czas odpina przy porządkach w domu. co do estetyki to już bym dyskutował, jak dla mnie te banany za bardzo wystają (a nielubię gdy tył rzuca się w oczy), lepiej mi się to wszystko podoba gdy kabel wpinam do dziurki i przykręcam nakrętke.

Ale to wszystko to chyba kwestia gustu, poprostu co kto lubi.

tak, co do tego nie mam wątpliwości, ale z waszych informacji wynika że od strony parametrów jakości dźwięku nie ma co tu mówić o różnicach...

Myślę właśnie o pro linku, ale o modelu "rozporowym" a nie o "zwiniętej rurce" - chyba łatwiej go się wkłada do gniazda.

Czy masz konkretnie ten model "rurkowy" zastosowany do Yamahy?

Co oznacza WBT?

t.

No ja yamahy nie posiadam,tylko co innego:) ale rurka jest technicznie duzo lepszym rozwiazaniem i o to własnie chodzi zeby styk był dobry musi mocno sie trzymac a nie wyskakiwac lekko z gniazda.Jesli wepniesz banana w gniazdo i pociagniesz za wtyczke i wzmak sie przesunie bez wyciagniecia banana to jest dobrze:) a jesli wyskoczy to juz słabo sie trzyma,ja tak to oceniam:).A po drugie to włąsie firma WBT stosuje rurki wiec cos w tym musi byc.A WBT to taki producent wtyczek itp od 100 do nawet 2tys zł za sztuke:).

Pozdrawiam

dzieki za rozjasnienie w glowie...!:)

Za Twoją namową wezmę te "rurkowe".

Mam nadzieję że średnica jest standardowa i że moja Yamaha "to" przyjmie bez problemu.

ps.

Czy jest jakas strona firmy pro link?

dzieki

tomek

...możesz zastosować rozporowe i nie rozwalać nakrętek. Mam Yamahe RXV 495 i ostatnio wypożyczyłem kabel głośnikowy konfekcjonowany właśnie bananami rozporowymi i bez problemu wszedł. Napoczątku ręce rozłożyłem bo myślałem że wogóle nie wejdzie i nici z testu kabla, ale odkręciłem zaciski i wsunąłem banany od góry (tak jak kabel) przy użyciu niewielkiej siły i dokręciłem zaciski. Rurkowych nie miałem to niewiem :-)

pzdrv

123... test

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.