Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do ok. 25 m2 - 3000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Prosiłbym o poradę jakie kolumny podłogowe, ewentualnie podstawkowe (nawet takie bym preferował) rozważyć do zakupu, do pokoju na planie prostokąta o powierzchni 25-26 m2. Ustawione na krótszej ścianie. Pomiędzy kolumnami stoi komoda. Niestety brak miejsca na odsuwanie kolumn od ścian. Od tylnej jestem w stanie odsunąć je na 10-20 cm. Od bocznych ścian mam, już trochę więcej, od jednej jakieś 50 cm, od drugiej 30 cm. Budżet jakim dysponuje to 3000 zł, ale im mniej wydam tym lepiej 😉

Na ten moment posiadam amplituner KD Marantz SR5009 (głośniki przemilcze ;)) i do niego na ten moment będą podłączone kolumny. Z czasem chce go wymienić na wzmacniacz stereo. Chyba, że w w kwocie do tych 3000 zł złoże zestaw wzmacniacz + głośniki (no niech będzie max 4000). Biorę pod uwagę sprzęt nowy, jak i używany.

Źródła dźwięku: CD, Spotify, Gramofon.

Muzyka jakiej słucham: tak naprawdę to wszystko, ale przeważa rock i rap.

Czego oczekuje: Nie potrafię pisać o dźwięku. Żaden ze mnie audiofil. Chciałbym natomiast żeby scena była szeroka, dźwięk neutralny, szczegółowy. Bas fajnie jakby był głęboki, ale nie męczący.

https://www.audiostereo.pl/topic/156240-kolumny-do-ok-25-m2-3000-z%C5%82/

Kolumny nawet z przednim bass reflexem  powinny być oddalone od ścian, choć wiele osób tego nie stosuje najczęściej właśnie stawia kolumny 20-30 cm od ściany i w większości taka sytuacja uchodzi, ale nie zawsze.  Na rynku przeważają kolumny z tylnym bass reflexem i takie też bym ci polecał np. Heco Aurora 700, albo skierowanym w dół Polk Audio Signature S55E.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

tak, wiem, że najlepiej by było jakbym poodsuwał je, ale niestety nie ma takiej możliwości. Od bocznych ścian jest jednak więcej, zmierzyłem i do jednej jest metr, do drugiej pół. Możesz coś powiedzieć na temat Monitor Audio Bronze 6?

👍 edit

Godzinę temu, pinokio24 napisał:

Monitor Audio Bronze 6?

W ustawieniu blisko ściany wszystko będzie dudnić 

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Elac Debut Reference B6/Triangle Borea BR03 dobrze znoszą bliskość ściany, słuchałem w 20m2 nie było problemów z nagłośnieniem pomieszczenia, wybierz się na odsłuch lub lepiej wypożycz.

Edytowane przez Prewwit

teoretycznie mógłbym je trochę wysuwać, ale z praktycznego punktu widzenia nie chciałbym tego robić. Dobra raz na jakiś czas mogę odsunąć, ale do codziennego słuchania to nie jest rozwiązanie. Raz, że żona będzie marudzić, że głośniki stoją na środku pokoju, dwa, dzieciaki biegające jak oszołomy wokół kolumn to też zły pomysł 😉

Niestety brak miejsca na prawidłowe ustawienie kolumn w salonie to bardzo częsty problem. Ja mam problem z ustawieniem prawej kolumny. Żeby było dobrze, to musi stać w przejściu. Niestety kolumny są dość ciężkie i niewygodne w przenoszeniu, więc zamiast kolców zamontowałem małe kółka. Kilka sekund i stoją w miejscu optymalnym, a do filmów, czy przy biegających dzieciach stoją pod ścianą. Rozwiązanie proste i skuteczne. Kolega natomiast zamontował gumowe nóżki w miejsce kolców. 

W dniu 14.08.2021 o 16:05, marcinmarcin napisał:

👍 edit

A najbardziej bas😉

😁

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

W dniu 14.08.2021 o 16:05, marcinmarcin napisał:

BMNy ustawione blisko scian nie dudnia 😁

Wiem bo mam. Zreszta bassreflex borgana chyba tak dziala.

A chce sprzedac swoje bo mam wiekszy pokoj. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.