Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe - otwarty salon

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Chciałbym prosić o radę w temacie projektu salonu pod funkcję kina domowego.

Jestem na etapie projektowania / aranżowania domu i chciałbym w mądry sposób urządzić salon tak żeby uzyskać zadowalającą jakość odbioru kina domowego.

Poniżej zamieszczam link do pomieszczenia, mam świadomość że otwarty salon nie jest idealnym miejscem na urządzanie sali kinowej, ale może są sposoby, które pozwoliłyby uzyskać zadowalający efekt.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chciałbym w pierwszej kolejności skupić się na akustyce pomieszczenia, jak je zaplanować, jakich materiałów użyć, może zastosować jakąś składaną ściankę akustyczną?

Co do kwoty nie mam ustalonego budżetu, nie jestem audiofilem, chciałbym celować w wyposażenie ze "średniej półki". Z góry dziękuję za waszą pomoc.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/156248-kino-domowe-otwarty-salon/
Gość

(Konto usunięte)

Tak jak kolega wspomniał wyżej, zaplanuj/ wydziel odrębny pokój pod kino. Chociażby nawet pokuj 10 m2 będzie zawsze lepszy niż salon otwarty na inne pomieszczenia. Tam bym widział jak już soundbar gdy goście przyjdą lub dla zwykłej telewizji…

Idealnie nadaje się ten pokój biurowy na mini Salkę Kinowa 5.1.4 mógłbyś tam wsadzić 110 cali ekran z projektorem, oraz duża wygodna kanapę…

Edytowane przez Gość

„Zadawalajaca jakosc odbioru“ jest relatywna Kazdego zadawala co innego. Dawniej mialem „prawdziwe, dedykowane kino“ (bo kazdy przeciez musi miec), a teraz wszystko wywalilem, bo zadawala mnie wielki telewizor

Zadtanow sie dobrze, czy chcesz „demolowac“ takie ladne pomieszczenie takimi kinowymi skrzynkami. Taki codzienny salon sie do tego nie nadaje!

Kup porzadny duzy TV plus DOBRY soundbar i zadtanow sie nad bardziej atrakcyjnym / funkcjonalnym / nowoczesnym podziale pomieszczenia i rozkladzie mebli /elementow
czasy upychania rogowrk po katach minely. siedzisz w kacie 5m od sprzetu, glosniki staja w kacie..., itd

Jak komuś przeszkadzają skrzynki, a jest na etapie planowania/budowy to chcąc mieć kino w ogólnodostępnej przestrzeni najlepiej jest wykonać głośniki instalacyjne w ścianie, albo chociaż naścienne. Nawet subwoofer można w ten sposób zabudować.

Gra to nie gorzej (w kinie), nie irytuje przy sprzątaniu czy większych spotkaniach towarzyskich kiedy trzeba co nieco porozstawiać - proza życia w praktyce.

36 minut temu, xajas napisał:

Kup porzadny duzy TV plus DOBRY soundbar

Oj, form audio a stary wyga proponuje soundszajs dla kogoś oczekującego średniej półki kina. Co za czasy 😄

Klipsch in-wall

spacer.png

Klipsch on-wall

spacer.png

Monitor Audio (grafikę można zamówić dowolną, zdjęcie, obraz itp)

spacer.png

spacer.png

Od wyboru do koloru.

Edytowane przez Butler

podane przyklady to optyczna / architektoniczna KATASTROFA. A te mikroglosniczki na scianie na pewno nie brzmia lepiej niz PORZADNY sounbar
Nigdy w zyciu nie powiesil bym sobie czegos takiego w Living Roomie

BTW. moja kanapa stoi dzisiaj gdzie indziej, niz przed 4 laty. Co w takim wypadku zmiany koncepcji zrobisz z tymi glosnikami w sciane? Kuc nowe dziury? Zamurowac?

Ukryta Zawartość

a sa jeszcze lepsze.
Sa tez zintegrowsne w lowboard pod telewizorem

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, xajas napisał:

podane przyklady to optyczna katastrofa.

Gust jak dupa, każdy ma swój. Foty pierwsze lepsze z neta, aranżować przecież można do woli.

3 minuty temu, xajas napisał:

A te mikroglosniczki na scianie napewna nie brzmia lepiej niz PORZADNY sounbar

Sam nie jestem fanem takich małych głośników, ale mój dobry znajomy ma fajnie ogarnięte kino w domu oparte na frontach Klipsch RP-640D. Koncert Hans Zimmer w Pradze to była uczta dla uszu, wybornie czas spędziłem. Ja w dedykowanym pomieszczeniu na frontach mam wolnostojące klocki, ale na surroudy już instalacyjne z głośnikami 2x5,25" więc już nie takie malutkie, a na suficie 8" atmosy. 

14 minut temu, xajas napisał:

BTW. moja kanapa stoi dzisiaj gdzie indziej, niz przed 4 laty. Co w takim wypadku zrobisz z tymi glosnikami w sciane?

No tu nie mam argumentu. Potrzebny remont ściany przy przemeblowaniu. Głośniki instalacyjne można bez problemu demontować, to nie jest jakieś klejenie itp.

4 godziny temu, xajas napisał:

„Zadawalajaca jakosc odbioru“ jest relatywna

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Kazdego zadawala co innego. Dawniej mialem „prawdziwe, dedykowane kino“ (bo kazdy przeciez musi miec), a teraz wszystko wywalilem, bo zadawala mnie wielki telewizoremoji6.png

Zadtanow sie dobrze, czy chcesz „demolowac“ takie ladne pomieszczenie takimi kinowymi skrzynkami. Taki codzienny salon sie do tego nie nadaje!

Kup porzadny duzy TV plus DOBRY soundbar i zadtanow sie nad bardziej atrakcyjnym / funkcjonalnym / nowoczesnym podziale pomieszczenia i rozkladzie mebli /elementow

Ukryta Zawartość

czasy upychania rogowrk po katach minely. siedzisz w kacie 5m od sprzetu, glosniki staja w kacie..., itd

Xajas

Z niedowierzaniem przecytałem Twój komentarz, ale też z pewną ulgą.

Prawda jest staka że dzisiaj salony 80% nas to hybrydy funkcjonalności i pasji.
Kochamy stereo, ale w nim jest relatywnie łatwo zgrać elementy, rodzina chce kina i w sumie my też byśmy chcieli ale takie na tip-top (a tu klops salon z jadalnią).
Skoro sie nie da bo salon, rozkład, żona to szukamy rozwiązań ładnych, może nie ultra ortodoksyjnych, ale poprawnych.

Dobrze, że ktoś na głos pisze (szczególnie mając jakiś wymierny staż), że te soundbary to nie jest samo zło.
One nigdy nie będą kinem, ale pewnie większość z Nas nigdy też nie usłyszy różnicy w kablach stereo (sam zaliczam się do tego grona), albo nie wybuduje sobie oddzielnej salki/piwniczki.

Sam obserwuję jak wielu mądrzejszych ode mnie przeszło drogę od drogiego kina do wysublimowanego stereo i nic więcej nie potrzebują (jeśli rodzina nie protestuje)
W innym wątku tez łamię się czy dla rodziny, która kocha Netflixa i HBO dorzucac klocków i innych końcówek czy po prostu dać rozrywkę z minipudełek, a samemu odlatywać na 2.0 bo tylko mi to sprawia radochę.

Z chęcią dalej posłucham Waszych spostrzeżeń.

PS. co to za model Soundbara?

- juz mam 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Placek

Naprawdę rozumiem sytuacje w których soundbar będzie najbardziej racjonalnym rozwiązaniem. Zawsze to coś lepszego jak wbudowany głośnik w TV. Powodów na belkę jest groma. Brak miejsca, niechęć trzymania wolnostojących sprzętów po pokoju, zupełny brak akceptacji ciągnięcia kabli po pokoju, WAŻ, niewygórowane oczekiwania dźwięku itd.

Tu mamy jednak sytuację że człowiek jest zdecydowany - Tak chcę nagłośnić ten salon w stopniu zadowalającym, chce kino, nie szukam najtańszych rozwiązań. Buduję dom/mieszkanie, jak się do tego zabrać, co polecacie. A w odpowiedzi na forum audio - Soundbar - Serio? Brrrr...

W salonie polaczonym z jadalnia? Serio!

Zona chce tam w spokoju zjesc i miec cisze, syn posluchac muzyki, corka tez, ale innej muzyki, a ojciec chce ogladac stapajace dinozaury albo wybuchy i kanonade w surround?
To bezsens.
A do tego te stojaki na surroundy, obwieszone sciany, kable,…

I to wszystko po to, by od czasu do czasu uslyszec jakis efekt dzwiekowy z tylu z lewej?

Nie, dziekuje.

Jak powie ze ma dedykowane pomieszczenie do kina, to zabierzemy sie do tego inaczej.

40 minut temu, xajas napisał:

Jak powie ze ma dedykowane pomieszczenie do kina, to zabierzemy sie do tego inaczej.

Przeczytaj co napisał...

W dniu 15.08.2021 o 15:40, hotbar napisał:

Chciałbym w pierwszej kolejności skupić się na akustyce pomieszczenia, jak je zaplanować, jakich materiałów użyć, może zastosować jakąś składaną ściankę akustyczną?

Wyraźnie że bierze pod uwagę zasłanianie części kinowej od reszty na czas seansu. Aż tak się nie znam na akustyce, ale może jakaś ciężka kurtyna składana by to mogła się sprawdzić w tej otwartej przestrzeni.

Edytowane przez Butler

Kurtyna jest smiechu warta, a powazna adaptacja akustyczna, to ustrojstwa takiego kalibru jak ponizej (cala sciana za kurtyna). Czy chcesz sobie cos takiego postawic w salonie albo przesuwac na czas ogladania kina?

Ukryta Zawartość

IMG_9052.thumb.jpg.e463f245349a5dee956e1f6e358b01bd.jpg

Ja jestem za adaptacja i wsadzilem wiele pracy w adaptacje, ale w dedykowanym pomieszczeniu, gdzie mnie te ustrojstwa nie raza, ale NIGDY bym nie zmasakrowal salonu i jadalni. Te pomieszczenia nie nadaja sie do tego. Jest do tego mnostwo powodow, ktore „wyjda w praniu“ czyli z czasem praktycznego uzytkowania.

Ale moze moje wymagania odnosnie wygladu, sposobu uzytkowania i spedzania czasu w „salonie z jadalnia“ sa inne.

Ja poprostu przestrzegam przed tym slepym pedem instalowania „kina domowego“ w salonie, bo wszyscy to maja/robia, bez zastanawiania sie nad wartoscia uzytkowa, wymaganymi kompromisami w innych zakresach i dlugotrwaloscia tej (szybko przemijajacej) fascynacji

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 minut temu, xajas napisał:

Kurtyna jest smiechu warta

Z chęcią bym jakiegoś akustyka posłuchał w tej kwestii.

Ukryta Zawartość

spacer.png

spacer.png

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, xajas napisał:

W salonie polaczonym z jadalnia? Serio!

Zona chce tam w spokoju zjesc i miec cisze, syn posluchac muzyki, corka tez, ale innej muzyki, a ojciec chce ogladac stapajace dinozaury albo wybuchy i kanonade w surround?
To bezsens.
A do tego te stojaki na surroundy, obwieszone sciany, kable,…

I to wszystko po to, by od czasu do czasu uslyszec jakis efekt dzwiekowy z tylu z lewej?

Nie, dziekuje.

Ale to jest twoj punkt widzenia w twoim salonie. Kolega nie pytal cie o zdanie czy moze...

btw jak ja jem obiad to razem z zona a nie ze ona sama a ja film ogladam - to jest absurd!

W dniu 15.08.2021 o 14:40, hotbar napisał:

...Chciałbym prosić o radę w temacie projektu salonu pod funkcję kina domowego.

Jestem na etapie projektowania / aranżowania domu i chciałbym w mądry sposób urządzić salon tak żeby uzyskać zadowalającą jakość odbioru kina domowego.

Poniżej zamieszczam link do pomieszczenia, mam świadomość że otwarty salon nie jest idealnym miejscem na urządzanie sali kinowej, ale może są sposoby, które pozwoliłyby uzyskać zadowalający efekt.

Ukryta Zawartość

Narysuj na tym szkicu gdzie wstepnie chcialbys miec obraz. Chyba ze tak jak w projekcie...

Ukryta Zawartość

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Jak to nie pytal. Oczywiscie ze pytal.
Ale zamiast odnosic sie do MOJEGO zdania na ten temat, mozesz samemu wniesc cos konstruktywnego czyli TWOJE zdanie na ten temat

PS
Nie ogladam filmow w porze obiadowej

Z chęcią bym jakiegoś akustyka posłuchał w tej kwestii.

Ukryta Zawartość

zaslona-4-w-1-akustyczna-oddzielajaca-pomieszczenia-termiczna-zaciemniajaca-czarny-mc710.jpg
zaslona-na-wymiar-4-w-1-akustyczna-oddzielajaca-pomieszczenia-termiczna-zaciemniajaca-szary-mc7305.jpg

Nie jestem skustykiem ale...
Czy te „kurtyny“ maja speniac funkcje optyczna (dzielic pomieszczenie funkcjonalnie), czy akustyczna ?
Pisza, ze akustyczna, ale spojrzyj na zakres czestotliwosci, ktore tlumia a ktore sa de facto problematyczne.

Ukryta Zawartość

Oddzielamy się kurtyną nie po to by wygłuszyć sie od reszty mieszkania. Celem jest raczej stworzenie skutecznej akustycznej atmosfery w wydzielonej części salonu. Wydaje mi się że nie do końca o tłumienie nam chodzi... Kurcze, nie znam się. Mi pomagał kuzyn - jest z branży, ale mieszka za oceanem.

Oddzielamy się kurtyną nie po to by wygłuszyć sie od reszty mieszkania. Celem jest raczej stworzenie skutecznej akustycznej atmosfery w wydzielonej części salonu. Wydaje mi się że nie do końca o tłumienie nam chodzi…

Aby stworzyc „skuteczna akustycznie atmosfere“, stoja ci tylko dwa srodki do dyspozycji:
- rozpraszanie
- absorbcja (czyli tlumienie)

Zastanow sie, co to jest „skuteczna akustycznie atmosfera“. Po czym ja poznac, co ja charakteryzuje?

Dwa typowe „parametry“ to w uproszczeniu czas poglosu i poziom/czasy wczesnych odbic. A czym mozna na nie wplynac (i w jakim zakresie czyli bas, srednica, wysokie)?

Drodzy, bardzo dziękuję za dyskusję - dla mnie laika jest to nowy obszar i z chęci poznam perspektywy bardziej doświadczonych kolegów.

Wracając do meritum / odpowiadając na kilka pytań które się pojawiły.

1. Układ na schemacie nie odpowiada docelowemu położeniu ekranu, jest to tylko "symbol" wrysowany przez architekta konstruktora, to jak finalnie będzie wyglądał salon jest jeszcze sprawą otwartą, stąd moje pytanie na tym forum.

2. Mam świadomość że dedykowane pomieszczenie byłoby najlepszym rozwiązaniem, ale musiałbym "poświęcić" na nie jedno z pozostałych pomieszczeń i jedynym sensowym rozwiązaniem byłby gabinet żony, myślę wiec że WAŻ w przypadku modyfikacji salonu będzie wyższy 🙂

3. "Zadowalająca jakość" - pełna zgoda że jest relatywne określenie, podpowiedzcie laikowi jakich miar używać żeby określić parametry jakościowe systemu odsłuchowego i gdzie można posłuchać benchmarkowych systemów (jak "gra" układ za 10k, jak za 50k a jak za 100k) wtedy będę w stanie powiedzieć więcej.

4. Głośniki instalacyjne w ścianie - to jest kierunek w którym chciałbym podążać, nie jestem fanem ciągnących się przewodów po podłodze i kolumn na środku pokoju, mam świadomość że nie jest to idealne rozwiązanie, ale czy serio nie da się tego sensownie rozwiązać?

5. Soundbar'y - ciesę się że ten temat został wywołany bo to jest jedna z przyczyn dla których tu jestem, mam niestety negatywne doświadczenia z tego typu rozwiązaniami, w pomieszczeniu o wymiarach zbliżonych do projektowanego, nie dało się tak ustawić audio żeby nie było słychać dudnienia basu, dodatkowo w filmach bez lektora zrozumienie dialogów było niemożliwe i konieczne było pogłośnienie do nieprzyjemnych poziomów, dlatego audio w swoim domu chciałbym wcześniej zaplanować z uwzględnieniem modyfikacji akustyki niewdzięcznego pomieszczenia.

6. Salon połączony z jadalnią - tutaj kilka wyjaśnień dot. funkcji kina i moich planów co do połączenia funkcji dziennej z kinową. Docelowo funkcja kinowa byłaby wykorzystywana tylko wieczorami - w ciągu dnia właściwie nie uruchamiamy telewizora / projektora, dlatego to zastanawiam się nad mobilnym dzieleniem tego pomieszczenia, proponowana kurtyna jest jakimś rozwiązaniem, myślałem też o składanych ścianach akustycznych, które z jednej strony wieczorem zapewniałyby poprawną akustykę w pomieszczeniu odsłuchowym, a z drugiej oddzielała pozostałych domowników (dzieci) od hałasów. 

Dajcie znać czy macie pomysły na adaptację takiego pomieszczenia z uwzględnieniem powyższych funkcji, o szczegółach sprzętowych na razie nie myślę, chciałbym się teraz skupić na akustyce pomieszczenia i informacjach, gdzie jakie nagłośnienie, co można zabudować, gdzie ustroje akustyczne.

PS: Strop jest na niecałych 3m, czy nad salonem należało by zastosować podwieszany sufit? 

Dzięki za pomoc,

Bartek

Jest tu kilka nieporozumien

Jesli siedze 3m od soundbara, to wielkosc pomieszczenia nie odgrywa roli. Czy ma 20qm czy 60qm, brzmienie jest to samo. Nie „naglasniasz“ pomieszczenia, naglasniasz miesjsce odsluchu.

Nie slyszales wielkiego soundbara

Wspomniane dudnienie basu to mody w zakresie basu. Duzy problem niezalezny od uzytego systemu. Nie do rozwiazania w sensowny sposob bez wielkich adaptacji akustycznych.

Jesli rozmiary na to pozwalaja, zrobil bym z gabinetu zony pomieszczenie multifunkcjonalne. Mialem takie biuro polaczone z kinem.

Jeedna strona to biuro, przeciwlegla strona to kino.
Regal z ksiazkami i panele absorbcyjne za kotara gwarantuja znakomita akustyke.
Musisz troche pokombinowac te dwa zdjecia bo mialem mnostwo roznych setupow, ktore wprobowalem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_7764.jpgIMG_7767.jpg

Ale podejzewam ze jestes zaparty na kino w salonie.

Poniewaz masz wysokie sufity, moim zadniem jedyna optycznie sensowna opcja to podwieszenie sufitu (czerwony), w ktorym zmiesci sie adaptacja akustyczna, zintegrogrwany, schowany elektryczny ekran i wpuszczone glosniki surround.
Przednie glosniki zostaja jako podlogowki i zastepuja center (czyli phantom).
Niestety, nad glowa wisi projektor. Ten tez moze wyjezdzac z sufitu.

IMG_7770.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

niestety projektory wymagaja pelnego zaciemnienia (rolety). To jest upierdliwe.

scianki akustyczne jako izolacje zapomnij
btw. przy powyzszym setupie masz ladny widok z kanapy na ogrod i nie musisz sie gapic na sciany

sprawdzone!
mam takie same pomieszczenie

16 minut temu, xajas napisał:

Wspomniane dudnienie basu to mody w zakresie basu. Duzy problem niezalezny od uzytego systemu. Nie do rozwiazania w sensowny sposob bez wielkich adaptacji akustycznych.

I biegasz z subem po całym pomieszczeniu poszukując najlepszej miejscówki dla niego. I żeby to jeszcze jeden sub był to ok. Bas to często faktycznie problem ciężki do ogarnięcia.

22 minuty temu, xajas napisał:

Przednie glosniki zostaja jako podlogowki i zastepuja center (czyli phantom).

Osobiście jestem przeciw rezygnacji z centralnego. Jak dla mnie to najważniejszy element z sekcji głośników, tzw. phantom nie za bardzo mi się podobał. Najlepiej zrobić odsłuch.

25 minut temu, xajas napisał:

Poniewaz masz wysokie sufity, moim zadniem jedyna optycznie sensowna opcja to podwieszenie sufitu (czerwony), w ktorym zmiesci sie adaptacja akustyczna

Popieram, sufit trzeba ogarnąć bo jak skończone będzie pomieszczenie to ciężko coś wykombinować. Ze ścianami można jeszcze walczyć.

28 minut temu, xajas napisał:

Niestety, nad glowa wisi projektor. Ten tez moze wyjezdzac z sufitu.

To ja tak w kwestii technicznych, jeśli ma być projektor to zalecane są ciemne ściany. Nie doczytałem czy ma być projektor czy TV

26 minut temu, xajas napisał:

ciemne sciany w salonie, subwoofer stojacy pod stolem i center stojacy przed wyjsciem na taras?

Ukryta Zawartość

Przecież Twoja wizja nie musi być jedyna i właściwa. 🙂 Ekran może być zarówno po lewej i po prawej ścianie, ja bym zostawił jak na projekcie, tylko na środku. Azymut bym sprawdził gdzie słońce wieczorami świeci, w poprzednim swoim kinie miałem z tym często zgrzyt nawet przy zasłoniętych roletach (bo okno otwarte itd).

Ciemne ściany do projektora... No niestety raczej mus. Dlatego wydaje mi się że kolega postawi w salonie na duży TV.

Sub zamiast stołu przecież może być 😄 Mam kolegę (z tymi małymi Klipschami na ścianach) co wywalił ze stolika kawowego nóżki i sub jest podparciem. No i z efektu się już nie śmiałem bo wyszło to akustycznie super.

Center może być pod TV instalacyjny, podobnie jak fronty. I tak kino obcina wszystko poniżej 80Hz to nie muszą być jakieś niskoschodzące kolumny. No chyba że ma być uniwersalnie także do muzyki, to coś na LP warto konkretnego postawić. Akurat też mam wolnostojące na przodzie jako kompromis.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Butler
1 godzinę temu, Butler napisał:

Osobiście jestem przeciw rezygnacji z centralnego. Jak dla mnie to najważniejszy element z sekcji głośników, tzw. phantom nie za bardzo mi się podobał. Najlepiej zrobić odsłuch.

Bezapelacyjnie! Central to podstawa. Phantom to tylko substytut i to dla jednej osoby siedzacej w srodku.

Fizyczny i odpowednich rozmiarow - czyli duzy - central zapewnia wlasciwe efekty kinowe. To jest zrodlo 80-90% akcji na ekranie. Trzy frontowe kolumny to jest baza i od ich umiejscowienia wraz obrazem planowalbym reszte pomieszczenia.

W sciane wpuscic boki i w zaleznosci od zlozononosci systemu takze tyl i sufit.

11 godzin temu, hotbar napisał:

Strop jest na niecałych 3m, czy nad salonem należało by zastosować podwieszany sufit? 

To jest dobry pomysl bo pod sufitem mozna zamontowac gruba i gesta welne mineralna. Plyty przykrywajace powinny byc perforowane. Taki sufit pomorze z nadmiarem basu.

12 minut temu, xajas napisał:

W ktora sciane?

Dobre pytanie 😄 Zapedzilem sie bo mialem w glowie twoje szkice pomieszczenia dedykowanego.

Oczywiscie jest tylko jedna sciana boczna wiec wpuszczanie bokow odpada. Czyli boki musza byc na zewnatrz (w sumie to i tak lepiej dla dzwieku). Z tym ze kable mozna poprawowadzic w sposob niewidoczny sufitem wiec nie widze problemu.

A ja nie widzę problemu. Postawić takie coś i będzie gdzie głośnik zainstalować, najbardziej zbliżona umiejscowieniem na ostatniej fotce do mojej sugestii aranżacji.

spacer.png

spacer.png

spacer.png

• Pokaż nowe odpowiedzi