Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do Tannoy Mercury M2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałbym zakupić wzmacniacz do 700zł do w/w wzmacniacza. Przeglądałem już masę tematów z tym wzmacniaczem jednak nie uzyskałem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi. Dodam, że kolumny mam już zakupione. Proszę o pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/156295-wzmacniacz-do-tannoy-mercury-m2/

Jeśli chciałbyś ze zdalnym:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeśli nie jest to element konieczny, to choćby:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a zamiennik do nich też można znaleźć w okolicach 60 zeta.

Przejrzyj też wątki dotyczące pewnych poprawek tych monitorów ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Nic z podstawowych serii wzmacniaczy dużych koncernów. Te kolumny mają naprawdę duży potencjał, tylko muszą mieć wzmacniacz z bardzo dużym zapasem mocy i naturalna kontrolą skutkującą precyzyjnym obrazowaniem.

Ja kiedyś "napędzałem" te kolumny topowym amplitunerem JVC (to były zaawansowane maszyny) i osiągnięty poziom był nieodbiegający od monitorów w dużo wyższych cenach. Na Audio Show był pokaz, gdzie M1 były podłączone do topowej elektroniki Marantza i też niewiele można było dźwiękowi zarzucić (poza ograniczoną ogólną skalą, ale z tym miało problem 90% pokazywanych kolumn innych producentów).

Tak więc uderzaj w top dawnych konstrukcji albo dobieraj coś ze współczesnych, ale to za jakiś czas, gdy budżet się zwiększy. Sama nasuwa się na myśl klasa D, ale akurat Tannoya nie łączyłem w ten sposób. W sumie wszystko mam pod ręką, ale i tak nie będziesz poszukiwał tego samego modelu wzmacniacza (bo nie ma polskiej dystrybucji).

Masz kilka pomysłów, wypada życzyć powodzenia.

Witaj, dziękuje za szczerą odpowiedź. Jeśli chodzi o wzmacniacz, o mocniejszym będę dopiero myślał w przyszłości, gdy znajdę stałą pracę. Z forum wyciągnąłem wzmacniacze, które mnie zainteresowały a mianowicie: Yamaha AX-496, Cambridge Audio A5 oraz Rotel RA-02. Wiem, że z większym budżetem byłbym w stanie o wiele bardziej wykorzystać potencjał w/w kolumn, natomiast na dzień dzisiejszy nie jestem w stanie więcej. Jesteście w stanie z wyżej wymienionych wzmacniaczy wybrać najlepszy bądź dobrzy uzupełniający(w miarę) inny wzmacniacz? Z góry bardzo dziękuje za odpowiedzi.

9 minut temu, Pavlo97 napisał:

Jeśli chodzi o wzmacniacz, o mocniejszym będę dopiero myślał w przyszłości, gdy znajdę stałą pracę.

Tannoy M2 wcale nie potrzebują mocarza. Potrzebny im jest wzmacniacz o szybkim i przejrzystym brzmieniu.

11 minut temu, Pavlo97 napisał:

wzmacniacze, które mnie zainteresowały a mianowicie: Yamaha AX-496, Cambridge Audio A5 oraz Rotel RA-02.

Kambodżę sobie daruj, natomiast dorzuć do puli Harman-Kardon HK-680 i Denon PMA1500R.

HK 980 czy PMA 1500 dwukrotnie przebijają 700 złotowy budżet 😉 

Ja bym wybrał Yamahę, szczególnie gdyby była kompletna, bo Rotel 02 już gra

nieco inaczej, niż starsze modele, ale do M2 też wystarczy.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Godzinę temu, audioburak napisał:

HK 980 czy PMA 1500 dwukrotnie przebijają 700 złotowy budżet 😉 

Jeżeli dwukrotnie, to są to zbyt drogie oferty. 

Godzinę temu, audioburak napisał:

Ja bym wybrał Yamahę, szczególnie gdyby była kompletna

Słuszna racja. Niekompletnej nie należy wybierać. Chyba że w cenie złomu jako dawcę organów.

12 minut temu, McGyver napisał:

Niekompletnej nie należy wybierać

Szło o kpl z pilotem, a nie stan do złomowania 😉 

W takim razie czy taka Yamaha będzie kompletna? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  czy jednak nie ma co się napalać i poszukać innego wzmacniacza, który dobrze napędzi te kolumny?

1 minutę temu, audioburak napisał:

Szło o kpl z pilotem, a nie stan do złomowania 😉 

Jeśli o to chodzi pilot nie jest mi na razie niezbędny.

Ukryta Zawartość

Tego sprzedawcy nie kojarzę, ale oferta wydaje się OK. 
Pilota zapewne uda się dokupić za kilkadziesiąt zł. Będzie pasował od dowolnego wzmacniacza Yamahy.

To sprzedający z długim stażem, więc nie spodziewam się kłopotów.

A napędzi Tannoy'e wystarczająco z dość poważną mocą ( ok. 100 W ) i pełnymi

regulacjami do cichego słuchania

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli masz kogoś w Holandii, to na Marktplaats można by coś wybrać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ok, zdecydowałem się na w/w wzmacniacz, dziękuje bardzo panowie za poświęcony czas i pomoc. Jeszcze dam znać za kilka dni jak zestaw się sprawuje :).

6 minut temu, Pavlo97 napisał:

dziękuje bardzo panowie za poświęcony czas i pomoc.

Nie ma sprawy. 

7 minut temu, Pavlo97 napisał:

Jeszcze dam znać za kilka dni jak zestaw się sprawuje :).

Koniecznie.

Rotel RA 01, 02, 04, 05

Audiolab 8000N

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

W dniu 20.08.2021 o 11:30, Pavlo97 napisał:

Witam, chciałbym zakupić wzmacniacz do 700zł do w/w wzmacniacza. Przeglądałem już masę tematów z tym wzmacniaczem jednak nie uzyskałem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi. Dodam, że kolumny mam już zakupione. Proszę o pomoc.

NAD seria Monitor. Może się uda Tobie gdzieś ustrzelić.

Edytowane przez Yankes
błąd

De gustibus non est disputandum

Witam ponownie, zestaw do mnie przyszedł i sprawuje się naprawdę nieźle tylko jak na razie mam problem z ustawieniem kolumn. Pokój mam stosunkowo mały bo 4.20m x 2.80m.(ew. Wysokość 2.20m.) Czy jest w stanie mi ktoś pomóc w tej kwestii? Jestem w stanie wysłać przykładowy obrazek jak wygląda rozmieszczenie u mnie mebli.

Tu mam taką grafikę zrobioną na szybko w paincie, wybór jest dosyć utrudniony, ale być może uda się jakoś wykombinać odpowiednie położenie? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słabo to widzę , wystająca ściana  ,

do tego niemal po środku pomieszczenia .

Zasugerowałem wcześniej że krótsza ściana ,

bo grałem kiedyś w takich samych wymiarach , tylko było wyższe 275cm .

Jak bym nie kombinował , zawsze grało dużo lepiej na krótszej ścianie .

Chyba nie mam pomysłu na dobre ustawienie w tym pokoju .

Po pierwsze usunąć wirusa z Painta 😉  bo proporcje 4,2 x 2.,8 .....

Pomysł jest taki: półka na lewej - ale poważna, lub coś niskiego ale nie za

bardzo, bo jednak Tannoye powinny mieć kopułkę na wysokości ramion 

słuchacza. Krótsza ściana jest zawsze lepszym wyborem.

Mebel mógłby mieć długość sporo ponad metr, żeby wszystko mogło stanąć

obok siebie. Półka zgubi dół pasma, chyba, że ma to drugorzędne znaczenie.

Ok, dzięki za podsunięcie pomysłu, jesteś w stanie wysłać linka do takiego mebla bym miał dokładny obraz jak to wygląda?

I jeszcze jedno pytanie, ile potrzeba odległości kolumn od ściany i pomiędzy nimi? Z tego co wiem jak są za blisko ściany oraz siebie może ucierpieć na tym bass, dlatego proszę o wyjaśnienie. Z góry dziękuje.

Ja mam niższy, bo mam kolumny h = 50 cm, ale powinna wystarczyć szafka tego rodzaju:

Ukryta Zawartość

40 cm głębokości też może się okazać wystarczające dla BR, ale 100% pewności

nikt nie da, zresztą zadecyduje Twoje zapotrzebowanie na bas ...

Ukryta Zawartość

Zbyt dużego ale też zbyt małego basu nie lubię. Dzięki wielkie za podsunięcie pomysłu przy okazji będę miał gdzie umieścić jeszcze wzmacniacz. Tylko pytanie ostatnie mam, wystarczy ta wysokość mebla 50 cm do tannoy? Pozdrawiam

Wiele niedużych podłogówek ma właśnie około 90 cm, więc uzyskujesz niemal tę

wysokość  ( 50 + 38 cm ) i nie powinno być problemu.

Może z łóżka będzie słychać jeszcze lepiej 😉 

3 godziny temu, audioburak napisał:

Krótsza ściana jest zawsze lepszym wyborem.

Potrafisz to uzasadnić?

Bo jest to CAŁKOWITA nieprawda. decydują wymiary pomieszczenia i rozkład fal stojących. Bez tego można przyjąć, że każde ustawienie jest tak samo dobre. A jak się zgodzisz na istnienie modów między ścianami równoległymi, to bez liczenia / pomiaru nie możesz powiedzieć, które ustawienie będzie bardziej poprawne.

Czyli w ciemno coś rzucić, a kolega niech marnuje czas i pieniądze. Świetne!

PS. Trzeba było kupić sprzęt sprawujący się zadowalająco w danym ustawieniu. Teraz to ja mogę mieć jeszcze bardziej światłą radę: zmień mieszkanie :-))

PS. 2. Póleczki, kwiatki i dywanik NIE SĄ AKUSTYKĄ. Są bardziej strojeniem dźwięku. Wyobrażasz sobie, że w źle ZAPROJEKTOWANEJ filharmonii wieszają tu i tam koce, aby lepiej było słychać? Możesz zastanowić się, dlaczego nie spotyka się w filharmonii powierzchni półokrągłych. Wtedy nie będziesz wchodził w maliny.

Uzasadnię to własnymi doświadczeniami z wnętrza o podobnej niestety szerokości.

Co prawda nieco dłuższym od kolegi, ale bas rozwinął się pełniej i bez kompresji.

To mojsza 😉 racja i każdy ma inną .. i może na razie, ale jeszcze ma do niej prawo.

Perspektywa i głębia stereo też mocno zyskały. Więc nie teoretyzuję.

• Pokaż nowe odpowiedzi