Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Dali Suite 2.5 a bi-amping, potrzebna porada dot. sprzętu

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, wszedłem w posiadanie kolumn Dali Suite 2.5 , brakuje mi w nich odrobinę dolnych partii które były w Quadralach quantum 165s. Sprzęt na których je testowałem to (wiem wiem śmiech na sali) Technics su-vx500 oraz od miesiąca bardzo dobry wg mnie Kenwood KA-5010, źródła to Phillips CD721 , Technics SL-PG4, oraz gramofon Dual 510. Próbowałem pojedyncze podłączenie kablami Rockstone 2x2.5, następnie Bi Wiring na górne pasmo 2x2.5 a dolne 2x4mm poprawa wg mnie jest . Aktualnie myślę nad tematem bi-ampingu i pytanie: jaką integrę polecicie z wyjściem pre-out która jednocześnie będzie działać jako końcówka zasilająca jedna część zwrotnicy i inny wzmacniacz którym wysteruje druga część ... Budżet odrobinę ograniczony ponieważ żona patrzy na mój każdy wydatek związany z audio - aby tylko nie sprzedała po mojej śmierci sprzętu za kwotę jaką jej podałem :)

Muzyka Jazz, Blues , Rock, Alternatywa

Pokój 20m2

Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka

• Moderatorzy
24 minuty temu, Beznaszek napisał:

Dzień dobry, wszedłem w posiadanie kolumn Dali Suite 2.5 , brakuje mi w nich odrobinę dolnych partii które były w Quadralach quantum 165s. Sprzęt na których je testowałem to (wiem wiem śmiech na sali) Technics su-vx500 oraz od miesiąca bardzo dobry wg mnie Kenwood KA-5010, źródła to Phillips CD721 , Technics SL-PG4, oraz gramofon Dual 510. Próbowałem pojedyncze podłączenie kablami Rockstone 2x2.5, następnie Bi Wiring na górne pasmo 2x2.5 a dolne 2x4mm poprawa wg mnie jest . Aktualnie myślę nad tematem bi-ampingu i pytanie: jaką integrę polecicie z wyjściem pre-out która jednocześnie będzie działać jako końcówka zasilająca jedna część zwrotnicy i inny wzmacniacz którym wysteruje druga część ... Budżet odrobinę ograniczony ponieważ żona patrzy na mój każdy wydatek związany z audio - aby tylko nie sprzedała po mojej śmierci sprzętu za kwotę jaką jej podałem 🙂

Muzyka Jazz, Blues , Rock, Alternatywa

Pokój 20m2

Używam bi-ampingu, ale w inny sposób. Mam dwie jednakowe Integry, które mają przełączenie na bi-amp (mono) i połączenie, które je synchronizuje.

Z tym rozwiązaniem, o którym piszesz byłbym jednak ostrożny. Obawiam się, że to może zrodzić problemy typu jakieś przesunięcia fazowe lub inne cuda.

30 minut temu, Beznaszek napisał:

Aktualnie myślę nad tematem bi-ampingu

Przede wszystkim zmień cedeka. Z tej budżetówki której używasz nie uświadczysz sensownego basu.

• Moderatorzy
12 minut temu, McGyver napisał:

Przede wszystkim zmień cedeka. Z tej budżetówki której używasz nie uświadczysz sensownego basu.

Twoje mody poprawiają ten parametr?

2 minuty temu, Marcinus napisał:

Moje mody robią całkowitą metamorfozę w każdym aspekcie dźwięku, ale nie każdy model odtwarzacza się do tego nadaje. 

59 minut temu, Beznaszek napisał:

od miesiąca bardzo dobry wg mnie Kenwood KA-5010,

Jak widzę on ma regulację barwy, to może warto sprawdzić chociaż? 

nagrywamy.com

Jak widzę on ma regulację barwy, to może warto sprawdzić chociaż? 
Oczywiście jest używana, ale zawsze jest to odrobinę sztuczne podbicie ;)

Używam bi-ampingu, ale w inny sposób. Mam dwie jednakowe Integry, które mają przełączenie na bi-amp (mono) i połączenie, które je synchronizuje.
Z tym rozwiązaniem, o którym piszesz byłbym jednak ostrożny. Obawiam się, że to może zrodzić problemy typu jakieś przesunięcia fazowe lub inne cuda.
Możesz zdradzić jakich używasz ? Zmiana wzmacniaczy to nie jest problem dla mnie . Nie przywiązuje się zbyt sentymentalnie

Co byś mógł mi polecić ? Z moich odsłuchów Phillips najlepiej brzmi w porównaniu do Technics PG4 i Yamahy 493 oczywiście są one bez modyfikacji.

3 minuty temu, Beznaszek napisał:

Oczywiście jest używana, ale zawsze jest to odrobinę sztuczne podbicie 😉

Każde podbicie i osłabienie będzie sztuczne. Kablami tak samo jak korektorem (jeżeli w ogóle się da). 

nagrywamy.com

A nie uzyskasz podobnego efektu tłumiąc dodatkowym rezystorem górę pasma ?

Nawet nie musisz otwierać kolumny, bo wystarczy zamiast zworki ( albo obu )

zamocować dobrany rezystor ( lub dwa ) w zakresie 2 - 5 Ohm.

Zawsze to nieco tańsze ( 0,75 / szt ) rozwiązanie 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2 godziny temu, Beznaszek napisał:

Kenwood KA-5010

jest z tego wszystkiego najlepszy ale cd do wymiany

jest z tego wszystkiego najlepszy ale cd do wymiany
Jakie CD w takim razie polecicie w budżecie do ok 500 - 600 zł za używkę ? Chodzi mi po głowie jakoś Marantz lub Harman ;)

3 godziny temu, Beznaszek napisał:

Jakie CD w takim razie polecicie w budżecie do ok 500 - 600 zł za używkę ?

Denon DCD1450AR
HARMAN HD760 

A co sądzicie o spięciu w pętlę dwóch wzmacniaczy np. c340 od NAD aby pobawić się bi-ampingiem ?

3 minuty temu, Beznaszek napisał:

A co sądzicie o spięciu w pętlę dwóch wzmacniaczy np. c340 od NAD aby pobawić się bi-ampingiem ?

Możesz się bawić jak chcesz. Tylko częstotliwość podziału tych Dali to 3,5kHz, możliwość więc wpływu na najniższy zakres częstotliwości przy biampingu nie istnieje. Również pasywne osłabianie pasma powyżej 3,5k nie doda dołu, tylko wszystkiego poniżej 3,5k (chyba, że to dół). Czyli sory, ale korektor 😉

nagrywamy.com

• Moderatorzy
3 minuty temu, przemak napisał:

możliwość więc wpływu na najniższy zakres częstotliwości

A większa wydajność prądowa dwóch wzmacniaczy, nie poprawi kontroli?

4 minuty temu, przemak napisał:

Czyli sory, ale korektor

Nie jest tak, że korektor może wzmocnić, lub osłabić coś co jest, ale nie doda czegoś czego nie ma?

Teraz, Marcinus napisał:

A większa wydajność prądowa dwóch wzmacniaczy, nie poprawi kontroli?

Nie. W sygnale muzycznym moc w pasmie powyżej 3,5k to okolice 1% mocy całkowitej. Więc czysto hipotetycznie może to poprawić górę ale na a pewno nie dół. 

5 minut temu, Marcinus napisał:

Nie jest tak, że korektor może wzmocnić, lub osłabić coś co jest, ale nie doda czegoś czego nie ma?

Oczywiście. Kable wytwarzają niższe częstotliwości? 😉

nagrywamy.com

18 minut temu, Beznaszek napisał:

C340 to kiepścizna o kartonowym dźwięku. Lepiej wybrać inny wzmacniacz. 

C340 to kiepścizna o kartonowym dźwięku. Lepiej wybrać inny wzmacniacz. 
Co mógłbyś polecić do takiej kombinacji ?

• Moderatorzy
1 minutę temu, przemak napisał:

Kable wytwarzają niższe częstotliwości? 😉

O kable nie pytałem 🙂 .

1 minutę temu, Beznaszek napisał:

Co mógłbyś polecić do takiej kombinacji ?

Jeden dobry wzmacniacz zamiast dwóch kiepskich, bo biamping w tym wypadku jest bez sensu, rozmienianie się na drobne.  
Jaki budżet?

jak pasuje ci dźwięk Kenwoda 

to przejdź na model 7010 ma większy zapas

choć kenwood ma raczej niepodbitą charakterystykę na dole ale za to dynamiczną

do tych kolumn to bez sensu dwa piece

Jeden dobry wzmacniacz zamiast dwóch kiepskich, bo biamping w tym wypadku jest bez sensu, rozmienianie się na drobne.  
Jaki budżet?
Około 2000 za używkę

5 minut temu, Marcinus napisał:

O kable nie pytałem 🙂 .

To co w naturalny sposób wytwarza niższe częstotliwości niż w sygnale? 

nagrywamy.com

jak pasuje ci dźwięk Kenwoda 
to przejdź na model 7010 ma większy zapas
choć kenwood ma raczej niepodbitą charakterystykę na dole ale za to dynamiczną
do tych kolumn to bez sensu dwa piece
Wg instrukcji producenta jak najbardziej bi-amping jest polecany, dlatego nad takim rozwiązaniem się zastanawiałem. Raczej Dali z tego co czytałem nie bawił się w chwyty marketingowe w czasach produkcji tych kolumn.

• Moderatorzy
1 minutę temu, przemak napisał:

Zadajesz mi pytania, na które nie znam odpowiedzi. Ty jako profesjonalista powinieneś nam to powiedzieć.

Kable 2.5 na górze , 4mm2 na dół , oczywiście miedź beztlenowa 99proc . W voodoo już dawno przestałem wierzyć od czasu kiedy przepinalismy z kolegą kable za 200 i 7000 tys aż nam się piwo skończyło . Brak jakiejkolwiek różnicy

bi amping z jednego źródła mieli na myśli
czyli osobne kable
Bi Wiring ? To już stosuje

napędzanie 1,5 watowych  głośników i tym podziale
z 70-100 wat to bezsensu 
1.5 watowych ? Chyba nie piszemy o tych samych przetwornikach . Suite 2.5 mają zalecana moc wzmacniacza od 30 do 150 w

2 minuty temu, Beznaszek napisał:

Kable 2.5 na górze , 4mm2 na dół , oczywiście miedź beztlenowa 99proc . W voodoo już dawno przestałem wierzyć od czasu kiedy przepinalismy z kolegą kable za 200 i 7000 tys aż nam się piwo skończyło . Brak jakiejkolwiek różnicy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czyli 99% mocy idzie kablem 4mm a 1% mocy idzie kablem 2,5mm. I twierdzisz, że jednoprocentowe "odciążenie" kabla w pasmie, w którym i tak nie pracuje, coś daje właśnie w dole? Tak napisałeś, o ile pamiętam... 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nagrywamy.com

• Pokaż nowe odpowiedzi