Skocz do zawartości
IGNORED

Pioneer N-70AE Tidal problem

Rekomendowane odpowiedzi

Po najnowszej aktualizacji (2150-8000-0000-0011) pojawił się problem z odtwarzaniem z serwisu Tidal w wersji master: działa tylko obsługa AAC, nie odtwarza materiału z serwisu w jakości HiFi (FLAC i MQA). Problem występuje tylko w odtwarzaczu, Chromecast działa, na komputerze abonament jest ustawiony prawidłowo.

Sprawa jest irytująca, bowiem wygodnie jest używać Tidala z pilota, korzystając z ekranu odtwarzacza. Nie mam też zaufania względem Chromecast pod względem jakości (wydaje mi się, że jest cichszy niż aplikacja Tidal wbudowana w N70AE). Problem jest znany też na innych urządzeniach tak Pioneera jak i chyba Onkyo. Wynika z wadliwości softu w najnowszych aktualizacjach Pioneera - nie wykrywa właściwie abonamentu w serwisie Tidal, przez co dostępny jest tylko tańszy (i gorszy) AAC.

Nie pomógł factory reset ani wyłaczenie zupełne urządzenia na minutę. Może rozwiązaniem byłby reset serwisowy (przywracający pierwotny soft, jeżeli taka opcja jest dostepna), albo wgranie starszego softu z USB. Ma ktoś taki ? Ja nie mogłem znaleźć w internecie, ewentualnie może ktoś kojarzy problem i go rozwiązał. Poza tym to świetne urządzenie, zarówno jako odtwarzacz jak i DAC.

https://www.audiostereo.pl/topic/156353-pioneer-n-70ae-tidal-problem/

Witaj.

Nie pomogę, tylko informacyjnie. 

Problem dotyczy także firmy Onkyo. Jest wątek : 

gdzie "pod koniec" ten temat jest poruszany.  Zdaje się, że Pioneer i Onkyo to ta sama "stajnia" ostatnio dotknieta problemami finsowymi. Jednak zdaje się, że Sharp ich nabył. Może się poprawi ? 🙂 

Mam odpowiedź z serwisu centralnego Pioneera (po 2 h):

Thank you for your inquiry. 

We have forwarded this issue to our engineers in Japan for clarification. Since it is not clear at this time why the problems are occurring in some countries, I cannot estimate when there will be a solution available. Therefore, I have to ask for your patience.

Thank you for your understanding.

- przy okazji nasz, polski to jakaś żenada. Albo się nie można dodzwonić, albo odpisują w ogóle nie odnosząc się do tematu.

A co z tym chromecastem? Korzystać i się nie martwić o jakość?

Pozdrawiam

Wysłane z mojego SM-G988B przy użyciu Tapatalka

3 godziny temu, artur 1984 waw napisał:

A co z tym chromecastem? Korzystać i się nie martwić o jakość?

Pozdrawiam

Ja używam tylko Chromecast. Nie wyobrażam sobie używania tej wbudowanej. Jest okrojona do zera. A na Chromecast masz normalnie Flac. Dla mnie jakość jest BDB i nie słyszę różnicy między krążkiem na CD, a MQA olewam. 

?👈

chromecast to cos w rodzaju Tidal Connect,  który jest w Cambridge, tyle że ma zastosowanie również w radiu internetowym, youtube itp, wszystkich serwisach ktore to obsługują ,  absolutnie nie powinno to pogarszac jakości,  strumień nie przechodzi nawet przez telefon 

Ja porownywalem z CD. Te same wydania. Ten sam DAC.

Puściłem Tidal i CD.

Transport Onkyo NS-6130, a do CD BD-SP809. 

Żadnych różnic. 

?👈

Dzięki, dostałem jeszcze jedną odpowiedź z serwisu poza Polską, że problem jest znany i rozpoczęto prace nad jego rozwiązaniem, ale kiedy to nastąpi - nie są w stanie podać. OK, to gram na Chromcaście.

Ale wygodna - zostawiam telefon w drugim pokoju i szybko właczam coś z TIDALA do brząkania podczas pracy. Ale ok - rozumiem argumentację 🙂

Jak mialem Pioneera N70A to w zasadzie korzystałem z jego świetnego na owe czasy DACa, a strumieniowaniem i transportem plików zajmował się i do tej pory zajmuje się tani i bardzo wygodny Bluesound Node 2i.

BAT VK 500BAT-PAK, BAT VK 55 + BATVK51SE + Lumin T2 + Sony CDP7X ESD+ Wilson Audio Sophia2, okablowanie FadelArt, Acoustic Zen.