Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana gniazda sieciowego we wzmacniaczu z filtrowanego na niefiltrowane

Rekomendowane odpowiedzi

Zacząłem eksperymentować z kablami sieciowymi / wtyczkami / listwami i zachęcony pozytywnym wpływem ww. pomyślałem przy okazji o wymianie gniazda sieciowego w mojej integrze - Roksan Caspian M series 1. Sprawa nieoczywista bo Caspian ma fabrycznie zamontowane gniazdo z włącznikiem, filtrem EMI i 2 bezpiecznikami. W większości przeczytanych tematów wszelka filtracja wzmacniacza jest raczej widziana jako wąskie gardło i coś co ogranicza dynamikę, tutaj natomiast jest to rozwiązanie fabryczne, ponad to, są tutaj 2 bezpieczniki.

Stąd pytanie, czy warto zainwestować w proste gniazdo Furutecha? Czy może szukać gniazda z bezpiecznikiem ale bez filtra? Kusi by iść w prostotę ale dodatkowe zabezpieczenie daje komfort psychiczny.

Jest ktoś kto ma doświadczenie taką przeróbką / zmianą?

14 minut temu, LoneRaver napisał:

Sprawa nieoczywista bo Caspian ma fabrycznie zamontowane gniazdo z włącznikiem, filtrem EMI i 2 bezpiecznikami.

Czyli tak ma być. Zaufasz osobie, która zaprojektowała ten wzmacniacz, czy nn osobie z forum, która nie bierze jakiejkolwiek odpowiedzialności cywilnej i prawnej za swe porady? Jeśli konstrukcja wzmacniacza jest jego wąskim gardłem, zmień wzmacniacz zamiast grzebać w nim. Choć oczywiście można skontaktować się z wyspecjalizowanym serwisem audio, gdzie wstawiasz wzmacniacz, specjalista z odpowiednim doświadczeniem bierze go na stół i wykonuje odpłatnie usługę z gwarancją na wykonane prace. 

4 godziny temu, LoneRaver napisał:

gniazdo z włącznikiem, filtrem EMI i 2 bezpiecznikami

Spokojnie można to wywalić i założyć rodowane furu z bezpiecznikiem (audio). Tylko zauważ, że nie będzie to wymiana gniazdo na gniazdo, trzeba trochę pokombinować np. z płytką pvc itp, wyciąć w niej otwór na gniazdo iec i przygotować otwory montażowe. Wewnątrz wzmaka kable z trafa bezpośrednio polutować do gniazda iec lub przez jakieś złocone wsuwki. Otwór profilowy gniazda najlepiej obrysować, nawiercić wokół cieniutkim wiertłem, wyłamać i doszlifować pilnikiem. I masz jedno wąskie gardło na zasilaniu mniej 😉

🇬🇧 Exposure with music in mind since 1974 🇬🇧 

4 godziny temu, LoneRaver napisał:

pytanie, czy warto zainwestować w proste gniazdo Furutecha? Czy może szukać gniazda z bezpiecznikiem ale bez filtra?

roksan_m_series_one_amplifier_rear.jpg

Tu jest gniazdo w identycznej obudowie: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  
GNIAZDO-ZASILAJACE-Z-MIEDZI-AUCHARM-PRZE

HTB1LvrIHpXXXXcDXXXXq6xXFXXXY.jpg?size=4

Jest z autentycznej miedzi co osobiście sprawdziłem (tymczasem Furutech jest z jakiegoś mosiądzu). 

Ukryta Zawartość

To będzie najprostsze rozwiązanie, chociaż wyłącznik jest zbędny. Swoją drogą furu są ok mimo że nie z czystej miedzi i według mnie rod bardziej wskazany do Caspiana.

5 hours ago, piotrek7 said:

Czyli tak ma być. Zaufasz osobie, która zaprojektowała ten wzmacniacz, czy nn osobie z forum, która nie bierze jakiejkolwiek odpowiedzialności cywilnej i prawnej za swe porady?

Odpowiedzialność biorę na siebie a oczekuję jedynie dyskusji i porady 👌

1 hour ago, McGyver said:

Tu jest gniazdo w identycznej obudowie: 

Dokładnie o tym myślałem, ewentualnie podobnym z audiophonics który też niby jest z miedzi pozłacanej - to chyba najbezpieczniejsze i w sumie tanie rozwiązanie.

Pytanie co do bezpiecznika, czy zmieniać jego wartość w górę jeśli na miejsce 2 wchodzi jeden, czy zostać przy fabrycznej?

1 hour ago, Cezary_58669 said:

według mnie rod bardziej wskazany do Caspiana

Rodowany będzie może bezpiecznik albo nowa wtyczka, gniazdo wolę po neutralnej stronie.

3 minuty temu, LoneRaver napisał:

podobnym z audiophonics

Dostawcami dla Audiophonics też są Chińczycy.

4 minuty temu, LoneRaver napisał:

co do bezpiecznika, czy zmieniać jego wartość w górę jeśli na miejsce 2 wchodzi jeden, czy zostać przy fabrycznej?

Zostawić fabryczną.

• Moderatorzy
29 minut temu, LoneRaver napisał:

Odpowiedzialność biorę na siebie a oczekuję jedynie dyskusji i porady 👌

Jak za 5 dych z przesyłką to warto sprawdzić co i jak .

Nie wiem natomiast jakim kablem chcesz to podłączać, ale może warto spróbować najpierw na krótko z pominięciem istniejącego gniazda jaka będzie zmiana dźwięku w wypadku wywalenia filtracji.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Natomiast jedna uwaga, którą warto wziąć pod uwagę. Producent z pewnych (znanych sobie powodów) zastosował filtrację na zasilaniu. I być może dzięki temu Caspian nie buczy (a inne niższe serie Roksan mają z tym problem) Miałem K3 (bez filtracji) i buczał. Zjawisko to obserwuje u siebie wielu użytkowników tego modelu. A w przypadku Caspiana w zasadzie nie przypominam sobie narzekań na to zjawisko. Filtry stosuje kilka bardzo dobrych marek jak choćby MF, Reimyo. Założyć więc można, że konstruktorzy zatrudnieni w tych firmach wiedzą co robią. Na pewno zaś nie bawiłbym się w cięcie płytek, obudów czy inne nieodwracalne zmiany niszczące wzmacniacz

Edytowane przez piotrek7
57 minut temu, LoneRaver napisał:

👌Pytanie co do bezpiecznika, czy zmieniać jego wartość w górę jeśli na miejsce 2 wchodzi jeden, czy zostać przy fabrycznej?

Hmm. Czy na pewno dwa bezpieczniki pracują? Często bywa tak, że jeden z nich jest jako zapasowy i nie jest podłączony. 

Edytowane przez fafarskid
26 minut temu, fafarskid napisał:

Hmm. Czy na pewno dwa bezpieczniki pracują? Często bywa tak, że jeden z nich jest jako zapasowy i nie jest podłączony. 

Prawda.

48 minut temu, fafarskid napisał:

Tak.

Ale z dwoma bezpiecznikami też są gniazda IEC, po co nie wiem. 

Bez ingerencji w perforację obudowy brałbym to Aucharm, które zaproponował McGyver, jest tam na pewno miedź,  ich bezpieczniki kapsle też mają z miedzi.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

50 minutes ago, piotrek7 said:

. I być może dzięki temu Caspian nie buczy

Przeszło mi to przez myśl, widziałem zakres przeróbek Caspiana przez Russ Andrewsa za ~£600 i IEC z filtrem zostało, mało tego, jeszcze jakieś 2 blokery dodali. Tak nawiasem uważam że ten wzmacniacz fabrycznie ma nieco wysoki noise floor, może ma to związek ze zbyt słabą filtracją właśnie.

40 minutes ago, fafarskid said:

Często bywa tak, że jeden z nich jest jako zapasowy i nie jest podłączony. 

W ogóle bym o tym nie pomyślał, widzę 2 myślę ok, tak ma być. Jutro obejrzę to dokładniej. Dobrze by było, bo płacić za 2 bezpieczniki to już wariactwo. O ile przy standardowym gnieździe będzie słychać różnicę.

1 hour ago, stench said:

ale może warto spróbować najpierw na krótko z pominięciem istniejącego gniazda

Prowizorycznie wolę nie działać przy zasilaniu, a nuż coś się stanie.

10 hours ago, fafarskid said:

Czy na pewno dwa bezpieczniki pracują?

Sprawdziłem, w torze są 2 bezpieczniki 2al250v. Kupię 1x isoclean 2a albo padisa do nowego gniazda i zobaczymy. 

Wyrzucajcie te filtry a później piszcie że Wam się coś wzbudza, że coś nie działa. Stan sieci w PL jest opłakany. Serwisanci się ucieszą później jak będą serwisowac Wasze modyfikacje i brak filtracji. 

Nie wiem jak można wpinać sprzęt bez zabezpieczeń i prostych nawet filtrów jak w koło za***rdala tyle zakłóceń. Nie szkoda Wam sprzętu? 

Gość

(Konto usunięte)

Syf lecący z sieci elektrycznej w połączeniu z sygnałami radiowymi spowodował że musiałem zrezygnować z techniki lampowej ponieważ po godzinie 17 kiedy większość ludzi jest już w domach miałem nieustanne piszczenie w głośnikach i inne dźwięki które wyłapywały lampy:( dla tego moim zdaniem wyrzucanie ze sprzętu filtry i inne zabezpieczenie w dzisiejszych czasach to proszenie się o kłopoty,pozdrawiam i miłego poniedziałku.

5 godzin temu, LoneRaver napisał:

Sprawdziłem, w torze są 2 bezpieczniki 2al250v. Kupię 1x isoclean 2a albo padisa do nowego gniazda i zobaczymy. 

Kup taki bezpiecznik, żadnych padisów itp.

Ukryta Zawartość

Rewelacja i jeszcze w tak niskiej (a może normalnej) cenie.

16 godzin temu, LoneRaver napisał:

Rodowany będzie może bezpiecznik albo nowa wtyczka, gniazdo wolę po neutralnej stronie.

Bezpiecznik już znasz (srebro!) Co do neutralności brzmienia to pokrycie  rodem jest zdecydowanie bliżej niż złocenie czy czysta miedź. To lepsza kontrola i pełniejsze pasmo.

16 godzin temu, piotrek7 napisał:

Na pewno zaś nie bawiłbym się w cięcie płytek, obudów czy inne nieodwracalne zmiany niszczące wzmacniacz

O niczym takim nie pisałem, czytaj ze zrozumieniem. Przykręcamy gotową płytkę z gniazdem iec do tych samych śrub we wzmaku. W każdej chwili można wrócić do oryginału.

23 godziny temu, LoneRaver napisał:

Zacząłem eksperymentować z kablami sieciowymi / wtyczkami / listwami

Moim skromnym zdaniem wynikającym z praktyki, jeżeli chcesz popracować nad jakością zasilania to wymień wszystkie gniazda iec, bezpieczniki we wszystkich klockach (najlepsze furu ncf), wywal wszyskie niepotrzebne wyłączniki, przełączniki, wszelkie zbędne miejsca stykówi. Do tego kable zasilające z ekranem (chroni też przed zakłóceniami) z dobrymi wtykami podłącz do dobrego kondycjonera sieciowego. Jest wiele takich urządzeń które posiadają dedykowane filtracje w różnym stopniu np. do wzmacniaczy, końcówek mocy, źródeł itd. Wszystkie filtry RMI/RFI, dc-blockery, filtry schaffnera w różnym stopniu zaawansowania będą chronić, zabezpieczać i poprawiać prąd. W większości przypadków także dźwięk. Wtedy cały system masz na porządnym kondycjonerze/listwie, jakościowo okablowany, sfazowany i podłączony według potrzeb.

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, Cezary_58669 napisał:

taki bezpiecznik, żadnych padisów itp.

Ukryta Zawartość

Rewelacja i jeszcze w tak niskiej (a może normalnej) cenie.

Możesz rozwinąć?

Ukryta Zawartość

5 minut temu, McGyver napisał:

Możesz rozwinąć?

Co tu rozwijać, trzeba zastosować :)

Zostało mi jeszcze 6szt (3,15A), 4 siedzą w sprzętach i są za......te !

Znam parę poważnych osób którzy twierdzą, że są lepsze od SR Orange.

Edytowane przez Cezary_58669

1 minutę temu, McGyver napisał:

Na czym polega ich zäjëbísťøść?

Głęboki, zróżnicowany bas, do tego znakomita kontrola i szybkość ataku, liniowy środek, bogata, czysta, gładka góra. Znakomita dynamika, energia, pełne pasmo, po prostu cechy dobrego srebra..

10szt za 8 dolców plus szybka przesyłka, polecam sprzedającego.

26 minut temu, Cezary_58669 napisał:

O niczym takim nie pisałem, czytaj ze zrozumieniem.

19 godzin temu, Cezary_58669 napisał:

trzeba trochę pokombinować np. z płytką pvc itp, wyciąć w niej otwór na gniazdo iec i przygotować otwory montażowe.

Fakt.....

17 godzin temu, piotrek7 napisał:

Na pewno zaś nie bawiłbym się w cięcie płytek, obudów czy inne nieodwracalne zmiany niszczące wzmacniacz

Różne sa fakty..

11 hours ago, szczypior88 said:

Nie szkoda Wam sprzętu? 

Fakt i rochę może i szkoda, dlatego wolę najpierw zasięgnąć języka. W sumie zaczynam żałować ze nie wziąłem listwy z ze wszystkimi filtrami i zabezpieczeniami.

5 hours ago, Cezary_58669 said:

Do tego kable zasilające z ekranem (chroni też przed zakłóceniami) z dobrymi wtykami podłącz do dobrego kondycjonera sieciowego. Jest wiele takich urządzeń które posiadają dedykowane filtracje w różnym stopniu np. do wzmacniaczy, końcówek mocy, źródeł itd. Wszystkie filtry RMI/RFI, dc-blockery, filtry schaffnera w różnym stopniu zaawansowania będą chronić, zabezpieczać i poprawiać prąd.

Kable mam dobre niestety co do kondycjonera to tylko prosta listwa Supra MD06 i wzmacniacz wpięty w gniazdo niefiltrowane. Dodatkowo w mieszkaniu nawet nie mam gniazdka z uziemieniem, no co zrobisz(:.

5 hours ago, Cezary_58669 said:

Kup taki bezpiecznik, żadnych padisów itp.

Brzmi nieźle ale to nie są fabryczne wartości. Ten który polecasz ma ponad 50% wyższą wartość, chyba niesie to ze sobą pewne ryzyko?

Godzinę temu, LoneRaver napisał:

Fakt i rochę może i szkoda, dlatego wolę najpierw zasięgnąć języka. W sumie zaczynam żałować ze nie wziąłem listwy z ze wszystkimi filtrami i zabezpieczeniami.

Kable mam dobre niestety co do kondycjonera to tylko prosta listwa Supra MD06 i wzmacniacz wpięty w gniazdo niefiltrowane. Dodatkowo w mieszkaniu nawet nie mam gniazdka z uziemieniem, no co zrobisz(:.

Brzmi nieźle ale to nie są fabryczne wartości. Ten który polecasz ma ponad 50% wyższą wartość, chyba niesie to ze sobą pewne ryzyko?

Skąd jesteś kolego? 

10 godzin temu, LoneRaver napisał:

3,15A spokojnie można użyć, może być trochę przewartościowany.

To znaczy, zmieniasz wartosci zabezpieczenia zalecane przez konstruktora/producenta na wyzsze, tylko dlatego, ze sa srebrne i brzmia zaje…cie?

Dobre

BTW.

Dlaczego trzeba wymieniac cale gniazdo, by wyeliminowac filtr? Czy nie mozna zmostkowac/ominac filtr w oryginalnym gniazdku

W dniu 29.08.2021 o 15:26, LoneRaver napisał:

Zacząłem eksperymentować z kablami sieciowymi / wtyczkami / listwami w mojej integrze - Roksan Caspian M series 1.

Stąd pytanie, czy warto zainwestować w proste gniazdo Furutecha?

I tu rodzi sie podstawowe pytanie. Warto inwestować w sieciówki, wtyczki, listwy i gniazda do wzmacniacza, który nowy kosztowa 1400funtów? Czy lepiej po prostu odłożyć kasę na zmianę na lepszy wzmak, który z pewnością wprowadzi więcej zmian niż sieciówka czy gniazdko? 

Thiel CS2.4 - Wireworld Luna 8 - Hegel H300 - Tara Labs Apollo 2 - Marantz UD7007, Audioquest Big Sur - Topping D90 MQA

Przy wyborze sluchawek BT (wiem, nieaudiofilskie, ale w podrozy najwygodniejsze) omijalem wszelkie cuda typu sony xm4, ktore po "zabawie eq" brzmia w miarę, a wyjete z pudelka brzmia jakby ktos gral na kartonie zamiast perkusji. 

Sprawdzilem i wzmak aktualnie stoi okol 650 euro. Dolozenie gratow, ktore wymienia autor to liczac po najnizszych cenach pewnie kolejne 300-400zł. W budzecie 4k jest sporo wzmakow wartych uwagi. Samego wzmaka okazji sluchac nie mialem, ale pewnie niejeden lepszy  w w/w budzecie sie znajdzie 😉 

Edytowane przez McGyver
cytat usuniętego posta

Thiel CS2.4 - Wireworld Luna 8 - Hegel H300 - Tara Labs Apollo 2 - Marantz UD7007, Audioquest Big Sur - Topping D90 MQA

Koledzy się trochę zapędzili, jeśli wyznacznikiem jakości jest cena, to faktycznie jest multum wzmacniaczy które biją Caspiana i to solidnie. Jeśli natomiast skupimy się na samym dźwięku to sprawa może już nie być tak oczywista - nie jest to tylko moja opinia, Caspian był mi polecony przez parę innych osób, ma bdb prasę i jestem z niego ogólnie zadowolony.

Nie mówię że nie da się lepiej ale, ale nigdzie nie napisałem że dźwięk mi nie odpowiada. Pytam o gniazdo 'przy okazji' zachęcony pozytywnym zmianami związanymi z kablami sieciowymi i wtykami.

Zakup nowego wzmacniacza, klasę czy dwie wyżej może pociągnąć za sobą przynajmniej potrzebę wymiany okablowania a to już duży wydatek. Nie zamykam się na taką ewentualność ale na pewno nie teraz. 300-400pln przy tym to jak nic.

• Pokaż nowe odpowiedzi