Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe projektory JVC !!! Co wiemy…?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Zakładam ten temat by dowiedzieć się jak najwiecej o nowych Projektorach JVC 

A wiec tak, wiem ile będą kosztować i jakie to będą modele, specyfikacji jeszcze nie szukałem ale ceny poszybują bardzo wysoko, można by rzec że o 75% więcej niż dotychczasowe modele. Jak dla mnie to zbyt drastycznie ceny skoczą. Myślałem że będzie to 25% więcej względem aktualnych modeli, niestety tak nie będzie i taki Kowalski będzie mógł tylko pomarzyć o tych projektorach. Sugerowane ceny wyglądają następująco:

DLA-NZ7 - 10,000€

DLA-NZ8 - 15,000€

DLA-NZ9 - 25,000€

Jeżeli ktoś coś znajdzie na temat nowych modeli JVC to proszę zamieścić tutaj by inni tez mogli zobaczyć/dowiedzieć się coś o nich. 

ps Dołączam niemiecki filmik:

https://www.audiostereo.pl/topic/156423-nowe-projektory-jvc-co-wiemy%E2%80%A6/
Gość

(Konto usunięte)

Znalazłem też informacje że mają wyjść 

DLA-RS2100

DLA-RS3100

DLA-RS4100

I teraz nasuwa się pytanie : Czym one będą się różniły ?

Obecne modele różnią się tym że do serii RS są stosowane najlepsze części a do serii N odpady/odrzutki które nie spełniają specjalnych wymagań dla serii RS. 

Pomijam fakt że szklana soczewka ma być tylko w najwyższym modelu tak jak to było dotychczas. 

Pytanie następne

Czy warto zmieniać obecna serie na laser???

Czy warto? 

Dla zwyklego kowalskiego pewnie przez nastepne 5 lat nie warto. 8k materialu tak szybko nie zobaczymy. Zreszta na naszych 100 - 120" nawet FullHd to duzo. 

4k dalo nam HDR i tylko to było glownym powodem wymiany projektorow jak dla mnie. Zreszta ja nadal mam FullHD tyle ze z hdr-em 🙂

3 godziny temu, Lolo2 napisał:

Zreszta na naszych 100 - 120" nawet FullHd to duzo. 

jako laik w temacie, wydawało mi się że przy rozmiarach powyżej 100" FHD będzie już jednak niedosytem, a 4K realną potrzebą, a nie gadżetem.

53 minuty temu, PawelMitsu napisał:

jako laik w temacie, wydawało mi się że przy rozmiarach powyżej 100" FHD będzie już jednak niedosytem, a 4K realną potrzebą, a nie gadżetem.

Niestety oglądając treści z różnych źródeł często "boli" mnie niska jakość produkcji, nawet efekciarskie hiciory marvel'a w 4k jak dla mnie są mydłem w porównaniu do np narcos'a a to tylko netflix. Osobiście uważam że dobra jakościowo produkcja FHD jest wystarczająca ale w 4k wygląda jeszcze lepiej.

Ciekawi mnie jak wygląda słaby materiał na nowych TV ~86'', które jakby nie patrzeć finansowo wychodzą korzystniej niż sensowny proj a mamy natywne 4k.

Edytowane przez fetek
Gość

(Konto usunięte)
W dniu 4.09.2021 o 22:58, długi89 napisał:

Czy warto zmieniać obecna serie na laser???

Pytanie padło. Dodam do niego co biorę pod uwagę żebyście wiedzieli dlaczego je zadałem🤔

A więc tak, jakiś czas temu był u mnie ojciec. Zobaczył projektor w akcji i się napalił. Kupił sobie jakiś tam tani projektorek za 2 tys zł. Jakość wykonania jak i samego obrazu jest tragiczna. Z racji tego że już dawno pisałem że będzie u mnie najwyższy model JVC czyli RS3000, postanowiłem że obecnego czyli RS1000 dam ojcu by i on mógł się cieszyć obrazem wielkości 100’+ oraz jakością. Fakt faktem pokój nie jest przystosowany do tego typu urządzeń. Ale nie o tym tu teraz chciałbym z wami pisać. Chodzi o to że ma wejść nowa seria Laserowych Projektorów JVC i w związku z tym zadałem pytanie, a brzmi ono tak: Czy warto zmieniać obecna serie na Laser??? W cenie 15 tys€ jest RS3000 z certyfikatem THX oraz w tej cenie najprawdopodobniej będzie RS3100/NZ8 który z tego co zauważyłem nie ma THX-a

Ważniejszy jest "bit rate", niż sama rozdzielczość.
2 godziny temu, fetek napisał:

Ciekawi mnie jak wygląda słaby materiał na nowych TV ~86'', które jakby nie patrzeć finansowo wychodzą korzystniej niż sensowny proj a mamy natywne 4k.

Słaby to masz na myśli poniżej FHD? Sensowny proj z ekranem to tak z 15k zł. 86" 6-10k zł?.

120" a 86" to jednak 2 razy większy ekran. Nie pogardził bym teraz 86" jednak 120" z 3m to jednak są inne wrażenia i wg mnie warte większych pieniędzy. W ogóle wydaje mi się że proj vs TV to nie kwestia budżetu tylko potrzeb.

wolałbym wydać 15k na projektor i ekran 120" niż 8k na TV. Niestety nie mam warunków...

6 godzin temu, PawelMitsu napisał:

120" a 86" to jednak 2 razy większy ekran. Nie pogardził bym teraz 86" jednak 120" z 3m to jednak są inne wrażenia i wg mnie warte większych pieniędzy. W ogóle wydaje mi się że proj vs TV to nie kwestia budżetu tylko potrzeb.

wolałbym wydać 15k na projektor i ekran 120" niż 8k na TV. Niestety nie mam warunków...

120'' z odległości 3m to zdecydowanie za dużo / za blisko chyba że mówimy o formacie kinowym i produkcjach typowo kinowych.

za 15k nie kupisz sensownego projektora i ekranu (chyba że mowa o starszych konstrukcjach FHD) a za 8k nie kupisz takiego TV.

6 godzin temu, PawelMitsu napisał:

Słaby to masz na myśli poniżej FHD?

mam na myśli materiał FHD/4k

8 godzin temu, RAF77 napisał:

Ważniejszy jest "bit rate", niż sama rozdzielczość.

co Ci po bitrate skoro film popsuli już na etapie produkcji ?

Edytowane przez fetek
10 godzin temu, PawelMitsu napisał:

Słaby to masz na myśli poniżej FHD? Sensowny proj z ekranem to tak z 15k zł. 86" 6-10k zł?.

Paweł życzę Ci warunkòw,bo naprawde warto.

10 godzin temu, darulok napisał:

Paweł życzę Ci warunkòw,bo naprawde warto.

zbieram na nowe mieszkanie, prędzej czy później muszę zmienić (drugi potomek w drodze). To będzie okazja żeby zagospodarować oddzielne pomieszczenie (chyba, że będzie 3 potomek :D), które będzie można zagospodarować w 100% pod audio.

• 1 miesiąc później...

Martin.
Tak czułem,. że ta wyprzedaż sprzętu, nie wróży nic dobrego ale przeszedłeś samego siebie.

Temat budowy kina, zakończył się zakupem Sony LED 49" i grajbelki Sonos,. bez subwoofera.

Mistrzostwo świata .

Gość

(Konto usunięte)
35 minut temu, RAF77 napisał:

Martin.
Tak czułem,. że ta wyprzedaż sprzętu, nie wróży nic dobrego ale przeszedłeś samego siebie.

Temat budowy kina, zakończył się zakupem Sony LED 49" i grajbelki Sonos,. bez subwoofera.

Mistrzostwo świata emoji1.png.

A kto powiedział że proja nie kupię? He? Ty ? No brawo👏👏👏 

Proj będzie ale w salonie. A nagłośnieniem będzie Klipsch Cinema 1200 z dwoma subami. 

• Gość
    (Konto usunięte) zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.