Jump to content
IGNORED

Jakim kablem połączyć Marantz ND 8006 z PM 15 s1?


Bartek75
 Share

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym w pełni wykorzystać potencjał mojego wzmaczniacha Marantz PM 15s1 z odtwarzaczem Marantz ND 8006. Póki co używam zwykłego (taniego) kabla koaksialnego. Oba klocki są ustawione bardzo blisko siebie, więc bazując na rekomendacji ze strony Denon Store: "Nie ma co się to rozczulać nad opiniami milionów ekspertów (pod czym i ja się podpisuję) – jeśli Twój sprzęt ma możność podłączenia obu rodzajów kabli kieruj się dystansem – jeśli jest dość długi (powiedzmy ponad dwa metry między źródłem a wzmacniaczem) skorzystaj z kabla optycznego. Jeśli odległość jest mniejsza – wybierz kabel koaksjalny" rozważam kabel koaksialny Melodika MD2RD. Czy rzeczywiście kabel koaksialny to lapsze rozwiązanie? Czy Melodika MD2RD jest ok? Chcę wydac tak do 250 zł za kabel.

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites
  • Moderatorzy
47 minut temu, Bartek75 napisał:

Witam,

Chciałbym w pełni wykorzystać potencjał mojego wzmaczniacha Marantz PM 15s1 z odtwarzaczem Marantz ND 8006. Póki co używam zwykłego (taniego) kabla koaksialnego. Oba klocki są ustawione bardzo blisko siebie, więc bazując na rekomendacji ze strony Denon Store: "Nie ma co się to rozczulać nad opiniami milionów ekspertów (pod czym i ja się podpisuję) – jeśli Twój sprzęt ma możność podłączenia obu rodzajów kabli kieruj się dystansem – jeśli jest dość długi (powiedzmy ponad dwa metry między źródłem a wzmacniaczem) skorzystaj z kabla optycznego. Jeśli odległość jest mniejsza – wybierz kabel koaksjalny" rozważam kabel koaksialny Melodika MD2RD. Czy rzeczywiście kabel koaksialny to lapsze rozwiązanie? Czy Melodika MD2RD jest ok? Chcę wydac tak do 250 zł za kabel.

W tym wzmacniaczu nie masz DAC-a, więc musisz podłączyć RCA innego wyboru nie masz. Ja mam podłączone Marantze czerwonym QED.

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites
  • Moderatorzy
Teraz, vh napisał:

To złącze cyfrowe, więc przewód nie ma znaczenia. Jeśli działa, to jest OK.

Jak byś chciał połączyć Marantza PM15S1 ze źródłem, cyfrowym przewodem?

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Odtwarzacz ND 8006 mam od tygodnia. Gra całkiem ok podłączony zwykłym tanim kablem koaksjalnym. Trudno powiedzieć, że czegoś brakuje. Zastanawiam się czy wymiana kabla może coś znaczącego wnieść.

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Wypożycz kable polskiej manufaktury MB Audio Cable.Na łamach  Audiostereo był test interkonektu Aurora .Do Twojego zestawu świetnie by pasował. Delikatnie ociepla nic nie wyostrza.

Niecałe trzy stówy  za bardzo dobry IC do systemu za kilkanaście tysiące to uzasadniony wydatek.

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edited by Dawid2011
Link to comment
Share on other sites
16 minut temu, Dawid2011 napisał:

Wypożycz kable polskiej manufaktury MB Audio Cable.Na łamach  Audiostereo był test interkonektu Aurora .Do Twojego zestawu świetnie by pasował. Delikatnie ociepla nic nie wyostrza.

Niecałe trzy stówy  za bardzo dobry IC do systemu za kilkanaście tysiące to uzasadniony wydatek.

Dziękuję za konkretną rekomendacje. Czy taki kabel powinien mieć 75 ohm? Melodika, które rozważałem ma mniej.

3 godziny temu, Marcinus napisał:

W tym wzmacniaczu nie masz DAC-a, więc musisz podłączyć RCA innego wyboru nie masz. Ja mam podłączone Marantze czerwonym QED.

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzięki!

59 minut temu, MarcinStereo napisał:

Zamiast kupować kable za setki złotych nie lepiej jest dopłacić do lepszego odtwarzacza?

 

Tego mam od tygodnia 🙂

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites
Godzinę temu, Bartek75 napisał:

Odtwarzacz ND 8006 mam od tygodnia. Gra całkiem ok podłączony zwykłym tanim kablem koaksjalnym. Trudno powiedzieć, że czegoś brakuje. Zastanawiam się czy wymiana kabla może coś znaczącego wnieść.

Jeśli dobrze zrozumiałem wzmacniacz nie ma wejscia koaxialnego ? Więc jak to jest podłączone z wyjścia CD ?

 

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites
23 minuty temu, Dawid2011 napisał:

Jeśli dobrze zrozumiałem wzmacniacz nie ma wejscia koaxialnego ? Więc jak to jest podłączone z wyjścia CD ?

Wzmacniacz ma wejście oznaczone CD i do tego podłączyłem. W odtwarzaczu jest podłączony do „Audio out z oznaczeniem Fixed”

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

To wychodzi chyba że sygnał  z CD jest przesyłany kablami  analogowymi.

Używasz dwóch interkonektow ktore wychodza z CD czy jednego?

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites
1 minutę temu, Dawid2011 napisał:

To wychodzi chyba że sygnał  z CD jest przesyłany kablami  analogowymi.

Używasz dwóch interkonektow ktore wychodza z CD czy jednego?

Jednego

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Ale na zdjeciu masz pod pozycją CD dwa wejścia  RCA.Bialy cinch kanał lewy i czerwony cinch kanał prawy? Ta sa trzy wejscia na sygnały analogowe.

Od lewej wpierw Phono później uniwersalne Input no i CD. W tym wzmacniaczu chyba nie ma przetwornika  cyfrowo analogowego.Ale niech może ktoś inny się wypowie?

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites
  • Moderatorzy
50 minut temu, costa brava napisał:

oczywiście ze pm15s1 nie posiada wejść cyfrowych

Napisałem to koledze na samym początku.

Między innymi po to jest forum, aby pomagać 🙂 .

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites
  • Moderatorzy
1 minutę temu, Dawid2011 napisał:

A można jeszcze jedną fotkę CD z kablami które są do niego podlaczone?

Ciekawe po co? Myślisz, ze znajdziesz w tym wzmacniaczu wejście cyfrowe?

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites
19 minut temu, Dawid2011 napisał:

A można jeszcze jedną fotkę CD z kablami które są do niego podlaczone?

Zdałem sobie sprawę z tego, że mój wzmacniacz umożliwia podłączenie wyłącznie klasycznym wejściem CD. Zastanawiam się wciąż czy wymiana zwykłego kabla (jak na zdjęciu) na lepszej jakości da mi jeszcze lepsze wrażenia odsłuchowe.

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

09E80962-A512-4579-97EC-0CDDDA660A7F.jpeg

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites
  • Moderatorzy
9 minut temu, Bartek75 napisał:

Zdałem sobie sprawę z tego, że mój wzmacniacz umożliwia podłączenie wyłącznie klasycznym wejściem CD. Zastanawiam się wciąż czy wymiana zwykłego kabla (jak na zdjęciu) na lepszej jakości da mi jeszcze lepsze wrażenia odsłuchowe.

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

09E80962-A512-4579-97EC-0CDDDA660A7F.jpeg

Aby nie wydawać niepotrzebnie kasy, to najlepiej wypożycz kable i sam sprawdź.

 

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites
27 minut temu, Marcinus napisał:

Ciekawe po co? Myślisz, ze znajdziesz w tym wzmacniaczu wejście cyfrowe?

Po to by przekonać się ze  CD wysyła sygnał z gniazd analogowych do wzmacniacza  na wejście CD poprzez dwa przewody cinch A nie jedno koaxialne jak pisał autor  wątku.

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites
  • Moderatorzy

Te Twoje nie wyglądają na jakieś "klasowe", ale wygląd to nie wszystko 🙂 

Teraz, Dawid2011 napisał:

Po to by przekonać się ze  CD wysyła sygnał z gniazd analogowych do wzmacniacza  na wejście CD poprzez dwa przewody cinch A nie jedno koaxialne jak pisał autor  wątku.

Do tego wzmacniacza innej możliwości, niż analogowo, to nie ma możliwości przesłania sygnału 🙂 

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites
5 godzin temu, Bartek75 napisał:

Czy Melodika MD2RD jest ok? Chcę wydac tak do 250 zł za kabel.

Teoretycznie każdy kabel za ok 200PLN będzie lepszy od tego co jest w komplecie z odtwarzaczem. Żeby nie popadać od razu w wydatki najlepiej spróbować wypożyczyć kabel czy kable od sprzedawcy żeby przekonać się na własne uszy. Każdy słyszy inaczej i często duża zmiana dla jednego jest bez znaczenia dla drugiej osoby i na odwrót. W praktyce należało by może celować w coś z wyższej półki.

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Do takich klocków ma sens zakupu lepszego kabla ale lepszy to albo grający neutralnie PAD Vesta albo cieplej PAD Genesis. Takie minimum według mnie .

Wypożyczyć demo , wpiąć , porównać i samemu ocenić .

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Dziękuję wszystkim za sugestie. Zadzwoniłem do zaproponowanej manufaktury i wypożyczam 2 kable - Aurora i Clear. 

7 godzin temu, muda44 napisał:

Do takich klocków ma sens zakupu lepszego kabla ale lepszy to albo grający neutralnie PAD Vesta albo cieplej PAD Genesis. Takie minimum według mnie .

Wypożyczyć demo , wpiąć , porównać i samemu ocenić .

Dzięki. Sprawdzę 2 kable z polskiej manufaktury.

W dniu 5.09.2021 o 17:34, Dawid2011 napisał:

Wypożycz kable polskiej manufaktury MB Audio Cable.Na łamach  Audiostereo był test interkonektu Aurora .Do Twojego zestawu świetnie by pasował. Delikatnie ociepla nic nie wyostrza.

Niecałe trzy stówy  za bardzo dobry IC do systemu za kilkanaście tysiące to uzasadniony wydatek.

Wypożyczyłem Aurorę i Clear do porównania.

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites
  • Moderatorzy
W dniu 6.09.2021 o 19:50, Bartek75 napisał:

Wypożyczyłem Aurorę i Clear do porównania.

Jak wyszły porównania?

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Najlepszy do tego połączenia jest wg mnie z genialnym stosunkiem jakości do ceny używany Wireworld Equinox np w starszej wersji 5. Pół metrowe można dorwać za 200 - 250 pln.

Sam mam zestaw ND8006 z PM14s1se. Używam sam z droższymi Cardasami, ale przyrost jakości jest nieproporcjonalny do kosztów. Więc polecam Wireworld Equinox. 

 

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share



  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

                  wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!


Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

 

Registered users can disable this message.