Skocz do zawartości
IGNORED

Ustawienie kolumn w pokoju docelowym 37m2 - uwagi + wstępny wybór kolumn

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

w marcu zeszłego roku kupiłem za Waszymi sugestiami wzmacniacz ROTELa 985BX ( nawet znalazłem link do ogłoszenia 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) do kolumn BANG OLUFSEN Beovox MC120.2. 

Śledziłem kilka wątków o wzmacniaczach i kolumnach, ale po namowach dałem sobie spokój do czasu, aż kupię dom i będę znał pomieszczenie docelowe.

Pomieszczenie już jest, meble kuchenne zabudowane i teraz mam do wyboru ( przed dalszym meblowaniem ) docelowe miejsce na kolumny.

Po wyborze miejsca i po Waszych poradach zabiorę się za wybór nowego wzmacniacza i kolumn ( budżet około 10 000 zł na używany wzmacniacz + używane kolumny, ale po drodze chciałbym jednak spróbować kilka tańszych rozwiań - tak z ciekawości i żeby wyczuć na czym najbardziej mi zależy ) 

Rysunek w załączniku, meble kuchenne są zabudowane, z resztą mam dowolność  - to co na rysunku to wstępnie koncepcja, która przynajmniej narazie najbardziej do mnie przemawia. 

Prośba o doradzenie, bo być może to ewidentnie błędne ustawienia, lub da się dużo lepiej ( mam obawy czy stawienie kolumn obok kuchni i górnym prawym narżniku to dobry wybór )

Miejsce pod schodami jest wolne.

Zakładam że przy obecnym ustawieniu najlepsze byłyby kolumny z zamkniętą komorą lub bass reflex z przodu.

rzut parter kuchnia.png

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Masakov
  • Masakov zmienił(a) tytuł na Ustawienie kolumn w pokoju docelowym 37m2 - uwagi + wstępny wybór kolumn

Kolumny to popatrz na YB audio oraz BMN , polskie kolumny oparte na bardzo dobrych przetwornikach , sam chce je wypróbować . Wzmacniacz hmm , moze narazie kup głośniki a jak rotel nie da im rady to zmienisz .

4 minuty temu, Audiolubny napisał:

Kolumny to popatrz na YB audio oraz BMN , polskie kolumny oparte na bardzo dobrych przetwornikach , sam chce je wypróbować . Wzmacniacz hmm , moze narazie kup głośniki a jak rotel nie da im rady to zmienisz .

Rotel spokojnie napędzi BMN.

De gustibus non est disputandum

7 godzin temu, Masakov napisał:

Po wyborze miejsca i po Waszych poradach zabiorę się za wybór nowego wzmacniacza i kolumn ( budżet około 10 000

Ja sprzedaje swoje BMNy. Do tego polecam Lectora zxt70 i temat zamkniety, albo yamahe ktora swietnie zgrywa sie z bmn-ami. Dyszka starczy spokojnie na bmny i yamahe. Zadne nowe paczki z integra w cenie 10 tysiecy nie maja szans z bmn-ami+yamaha czy lector

Ba. Watpie czy nowe kolumny z wzmakiem za lacznie 15 tysi zagralyby podobnie

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

3 godziny temu, xajas napisał:

czy tam tez bedzie „jadalnia“ (stol), czy cale pomieszczenie jest do dyspozycji

Dziękuje za komentarz, bo mam wrażenie że jako jedyny czujesz co konkretnie miałem na myśli.

Mam wrażenie że większość skupiła się na kolumnach, a mi zależy najpierw na doborze miejsca, a próżniej zależnie od miejsca będę martwił się kolumnami z odpowiednią budową i na końcu pod te kolumny wzmacniacz.

Założenie jest chwilowo takie, ze stół do "codziennego" użytku ląduje pod schodami.

Ja mam „w przenosni“ podobne pomieszczenie i postawilem glosniki przed tarasem.
Dzieki temu siedzac na kanapie mam ladny widok na ogrod i absolutnie symetryczny audio-setup.

Ukryta Zawartość

IMG_8056.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

23 godziny temu, xajas napisał:

Ja mam „w przenosni“ podobne pomieszczenie i postawilem glosniki przed tarasem.
Dzieki temu siedzac na kanapie mam ladny widok na ogrod i absolutnie symetryczny audio-setup.

Ukryta Zawartość

IMG_8056.jpg

trochę mi szkoda przestrzeni - w dodatku mam wrażenie że to by było trochę zbyt blisko.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to pozostaje tylko to, co juz samemu wykombinowales
Ale jesli ta sciana ma 3m, to rozstaw glosnikow jest ok. 2m, wiec za daleko od nich siedziec nie bedziesz (optymalny jest trojkat rownoboczny)