Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw 2.1 Edifier z JBL'em

Rekomendowane odpowiedzi

Witam na wstępie witam użytkowników audiostereo.

Ostatnio kompletuje sobie sprzęt audio które przy okazji jest wykorzystywane do kina domowego.

Kupiłem głośniki stereo Edifier r2750db  z wyjściem na suba. Głośniki jak na pierwszy poważniejszy zestaw audio grają rewelacyjnie. Trochę mi brakowało szybkości i precyzji basu ale do przełknięcia.

Niestety do kina już średnio, żeby odczuć bas w przypadku wybuchów/strzelanin trzeba mocno podkręcać głośność, z tego powodu dokupiłem suba. Po kilku próbach ostatni sub jaki stoi to JBL 8400L/230 spore bydle. Niestety ten zestaw w ogóle nie gra 😞 pomijając fakt ze sub out w edifierach ma pełne pasmo :[ to w samym subie po ustawieniu crossovera na 50hz... nadal odtwarza pasmo powyżej tej wartości tyle ze troche ciszej :/. Testowane na kilu subach w każdych możliwych konfiguracjach... wszystkie przepuszczają "syf". Po co dają te filtry skoro nie działają.

Pytanie czy jest jakieś urządzenie (oby nie wzmacniacz/amplituner) które pozwoli mi podłączyć w pełni aktywny zestaw i odseperować częstotliwości? Na suba do 70-80hz na stereo od 70-80hz. Myślałem o jakies karcie z DAC "sound blaster creative X3" tylko czy zadziała na samym TV (bez kompa) i czy bedzie w stanie dać ładną seperacje. Rozważałem tez takiego crossovera 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  a może forumowicze podsuną coś ciekawego w rozsądnych pieniądzach (300-500zł)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/156552-zestaw-21-edifier-z-jblem/

Coś jest uwalone w Edifierze, skoro na kilku nie działa - to primo.

Pewnie nie masz nic innego w chałupie z wy. na suba, żeby i jego przetestować

Pewnie dla grzebalskiego coś by się znalazło - przykład to choćby:

Ukryta Zawartość

ale obudowa i zasilacz do tego niezbędny ... poza tym nikt nie da gwarancji, że to

naprawdę zadziała i że wystarczy 😞 

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

audioburak dziękuje za odpowiedź

Nic nie jest uwalone 🙂 Po kupnie zacząłem szukać odpowiedzi na pytanie czy to normalne ze sub out przepuszcza całe pasmo... i niestety doszukałem sie w specyfikacji że wszystkie wyjścia sub out w edifierach nie są filtrowane.

Dziękuję za podsunięcie linka, szczerze mówiąc jakiś czas temu rozważałem wykorzystanie podobnego filtra. Warunkiem jednak było że znajdę też filtr który pozwoli płynnie odciąć dolną część pasma dla aktywnych kolumn. Chodzi mi głównie o to żeby sub i satelity nie nakładały na siebie "basu".

To inny temat  i na XLR'ach ( Behringer ) można to zrobić, ale standard trudniejszy.

Można coś  rzeźbić w rodzaju pasywnej zwrotnicy, ale uzyskanie podziału

tak niskiego, bo w okolicach 100 Hz jest dużo łatwiejsze w domenie cyfrowej.

Możesz dobrać też C szeregowe podłączając Edifiery, żeby nisko nie grały itp...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Witam ponownie,

przepraszam że tak długo się nie odzywałem.
Dopiero co dostałem inf. zwrotną od Sound Blastera. Mianowicie żaden z ich produktów nie rozdzieli pasma bez podłączenia do komputera. Tak więc wersja cyfrowa odpada (lutowanie też na razie odpuszczam).

Nie wiem o co chodzi z C szeregowym podłączeniu edifierów . Jedyny szereg jaki kojarzę to w przypadku pasywnych kolumn z wyjściem na tony wysokie i niskie. (więc chyba Edifier odpada)

Ten  Behringer jest cenowo przystępny i ma możliwość wyjscia L+P + sub. Problem tylko polega na tym że croosover ma wyjście na 2 pasma LOW i HIGH a w edifierze mam sumaryczne jedno wejście RCA. Jak to podłączyć?

1. Left XLR LOW + left XLR HIGH lutujemy na jeden kabel RCA L

2. Podpinam tylko Left XLR HIGH i i łączę przejściówką pod RCA L

a może jest jakieś inne rozwiązanie?

Mam nadzieję, że moje pytanie jest zrozumiałe 😛

Jak ustawisz podział na tylnym panelu ( 44-930 Hz ) a na froncie w zakresie

powiedzmy 120 Hz lub 200 Hz to powinno spokojnie wystarczyć właśnie do

współpracy monitorów i ew. subwoofera. Źródło to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość