Skocz do zawartości
IGNORED

Interfejs audio Steiberg vs Native Instrument

Gość tulifi

Rekomendowane odpowiedzi

Gość tulifi

(Konto usunięte)

Witam. Jestem ciekaw waszej opinii na temat tych interfejsów. Nie mam wysokiego budżetu dlatego biorę te dwa pod uwagę. Steinberg niestety jest z 2014/15r i chyba już nie wypuści sterowników do windows 11 (nic nie odpisują na support). NI jest bodajże z 2019r.

https://www.ceneo.pl/35407586

https://www.ceneo.pl/77800923?se=_8kiabuOFGUPMXAp_7VsA8suYNmaiX-8&gclid=EAIaIQobChMI8MfQnoj98wIVnhh7Ch2wBwbzEAAYASAAEgJQ_fD_BwE

Edytowane przez tulifi
5 minut temu, tulifi napisał:

Witam. Jestem ciekaw waszej opinii na temat tych interfejsów. Nie mam wysokiego budżetu dlatego biorę te dwa pod uwagę. Steinberg niestety jest z 2014/15r i chyba już nie wypuści sterowników do windows 11 (nic nie odpisują na support). NI jest bodajże z 2019r.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ale dlaczego te dwa? A klasyki?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

A do czego zamierzasz wykorzystywać swój przyszły interfejs?

Jak dotąd wszystkie sterowniki które działały mi w Win 10 bez problemu działają w Win 11.

Gość tulifi

(Konto usunięte)

4 minuty temu, msankowski napisał:

A do czego zamierzasz wykorzystywać swój przyszły interfejs?

Jak dotąd wszystkie sterowniki które działały mi w Win 10 bez problemu działają w Win 11.

Do mikrofonów, tworzenia i odsłuchu do wszystkiego do czego potrzebny jest interfejs. Mam obecnie Tascam us122mkii i już ledwo chodzi na windows 10. 

7 minut temu, przemak napisał:

Klasyki nie klasyki

Wolałbym klasyczne solidne gniazdo i kabel USB

Do tego RCA ze wzmacniaczem nie Jack

Edytowane przez tulifi
6 minut temu, tulifi napisał:

Klasyki nie klasyki

Wolałbym klasyczne solidne gniazdo i kabel USB

Do tego RCA ze wzmacniaczem nie Jack

Czyli chcesz substandard 😉

nagrywamy.com

Ktoś miał podobne dylematy. Jeśli mikrofony to czytaj szczególnie o preampach bo z tym jest najsłabiej w tanich interfejsach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość tulifi

(Konto usunięte)
6 minut temu, msankowski napisał:

Ktoś miał podobne dylematy. Jeśli mikrofony to czytaj szczególnie o preampach bo z tym jest najsłabiej w tanich interfejsach.

https://gearspace.com/board/newbie-audio-engineering-production-question-zone/966373-steinberg-ur22-vs-focusrite-scarlett-2i2.html

Brrr.. bez przesady nie mam też mikrofonów za 1000 zł a nawet 800 zł. 

Zastanawia mnie tylko te gniazdo chińczyk Hooya w IN

w Steinberg jest chociaż Neutrik

Edytowane przez tulifi

Brrr.. bez przesady nie mam też mikrofonów za 1000 zł a nawet 800 zł. 
Zastanawia tylko mnie te gniazdo chińczyk Hooya w IN
w Steinberg jest chociaż Neutrik

Wiesz, jakiego mikrofonu byś nie miał, słaby preamp sygnał z niego popsuje i to nieodwracalnie.

Ostatecznie Twoje pieniądze i Ty decydujesz.

Ale rzeczywiście, jeśli wybór pomiędzy NI a Steinberg to zdecydowanie ten drugi.
Gość tulifi

(Konto usunięte)
21 minut temu, przemak napisał:

Czyli chcesz substandard 😉

Możesz podać jakieś interkonekty dla przykładu z RCA we wzmacniaczu?

RCA Jack interkonekt

A co do tego mini usb mam spore wątpliwości

Edytowane przez tulifi
9 minut temu, tulifi napisał:

Możesz podać jakieś interkonekty dla przykładu z RCA we wzmacniaczu?

RCA Jack interkonekt

Interkonekt to nie ten świat 😉 Mnóstwo na allegro, można samemu polutować.

Zarówno Maudio jak i scarlett solo 3gen mają wyjścia symetryczne, to duża zaleta.

nagrywamy.com

Gość tulifi

(Konto usunięte)
2 minuty temu, przemak napisał:

Interkonekt to nie ten świat 😉 Mnóstwo na allegro, można samemu polutować.

Zarówno Maudio jak i scarlett solo 3gen mają wyjścia symetryczne, to duża zaleta.

A to mini USB jak w telefonie? Nie wejdę w to.

Edytowane przez tulifi
Gość tulifi

(Konto usunięte)
2 minuty temu, msankowski napisał:
3 minuty temu, tulifi napisał:

A ten mini USB jak w telefonie? Nie wejdę w to.

To nie jest mini USB ale USB C, najlepszy ze standardów USB.

Czasami ten sprzęt się rusza i wolę takie USB

Steinberg UR12 6.jpg

Teraz, tulifi napisał:

Czasami ten sprzęt się rusza i wolę takie USB

USB C jest dużo lepsze pod tym względem.

Ale spoko, chcesz coś do WIN 11 z cinchami i starym USB. Drivery na dyskietkach? 😉

nagrywamy.com

Gość tulifi

(Konto usunięte)
6 minut temu, przemak napisał:

USB C jest dużo lepsze pod tym względem.

Ale spoko, chcesz coś do WIN 11 z cinchami i starym USB. Drivery na dyskietkach? 😉

No bez takich... Steinberg jeszcze w obrocie/sprzedaży

1 minutę temu, tulifi napisał:

No bez takich... Steinberg jeszcze w obrocie/sprzedaży

Możliwe. Ale generalnie wszyscy producenci przechodzą na USB C, bo jest po prostu lepsze praktycznie pod każdym względem - mechanicznym wbrew pozorom też.

nagrywamy.com

Gość tulifi

(Konto usunięte)
1 minutę temu, przemak napisał:

Możliwe. Ale generalnie wszyscy producenci przechodzą na USB C, bo jest po prostu lepsze praktycznie pod każdym względem - mechanicznym wbrew pozorom też.

Skoro tak to ok

Przejdźmy od razu na minijack w słuchawkach

Za niedługo będą interfejsy wyczekane i takie oraz gitary itd

Zamykam temat

Skoro tak to ok

Przejdźmy od razu na minijack w słuchawkach

Za niedługo będą interfejsy wyczekane i takie oraz gitary itd

Zamykam temat

OK, rozumiem, że oczekiwałeś odpowiedzi takiej jakiej oczekiwałeś albo żadnej 😉 

nagrywamy.com

Gość tulifi

(Konto usunięte)
1 minutę temu, przemak napisał:

Z ciekawości założyłem temat

Gość tulifi

(Konto usunięte)
2 godziny temu, przemak napisał:

Chodziło mi z tym usb c by się po prostu nie pourywało

a z tym co najpopularniejsze nie zawsze znaczy najlepsze

Edytowane przez tulifi
Gość tulifi

(Konto usunięte)
13 godzin temu, przemak napisał:

Gdyby nawet pierwszy interfejs. Jaki wtedy lepiej dokupić kabel lub przejściówki do symetrycznego połączenia w interfejs? Mam w zapasie Chord C Line. Patrzę też na symetryki Cordial z najtańszymi "Neutrikami zamiennikami" chyba samodzielnie lutowanymi

https://allegro.pl/oferta/kabel-przewod-sygnalowy-jack-rca-1-5m-cordial-10945916861?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=supercena&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_elktrk_rtvagd_pla_ss_sc&ev_adgr=rtvagd_sc&ev_campaign_id=15023900828&gclid=EAIaIQobChMIteHRjbj-8wIVFGEYCh0Z9gEVEAQYASABEgLozPD_BwE

Bardzo dużo takich samoróbek na Allegro mimo opakowań!!!

Co do połączenia nie symetrycznego to zaledwie 1 m więc bez zakłóceń. C line zostawiłem ze względu na przyjemną rytmikę oraz poprawę dynamiki w porównaniu do Prolink czy zadławionych Qed (oczywiście w zależności od reszty sprzętu). C line oddychają ale to już inny dział z mojej strony nie x tys na kable ale też nie za x zł.

Edytowane przez tulifi
2 godziny temu, tulifi napisał:

Co do połączenia nie symetrycznego to zaledwie 1 m więc bez zakłóceń.

Nie chodzi o zakłócenia tylko o masy. W prostych systemach faktycznie problemów może nie być.

2 godziny temu, tulifi napisał:

przyjemną rytmikę oraz poprawę dynamiki w porównaniu do Prolink czy zadławionych Qed

Na ten temat niestety nie ze mną, ale znajdziesz tu mnóstwo ekspertów. Jak wszystko działa teraz to bym zaczął od takiego czegoś i ewentualnie kombinował potem:

i-wireway-przejsciowka-jack-6-3mm-rca-ww

11 godzin temu, tulifi napisał:

Chodziło mi z tym usb c by się po prostu nie pourywało

Ale miałeś do czynienia z USB C czy tylko na obrazku?

nagrywamy.com

Gość tulifi

(Konto usunięte)
40 minut temu, przemak napisał:

Nie chodzi o zakłócenia tylko o masy. W prostych systemach faktycznie problemów może nie być.

Na ten temat niestety nie ze mną, ale znajdziesz tu mnóstwo ekspertów. Jak wszystko działa teraz to bym zaczął od takiego czegoś i ewentualnie kombinował potem:

No nie sprzeczajmy się już o słówka niech będzie masy a co za tym idzie np "złe pętle masy" czy coś w elektryce już nawet nie elektronice nie tak to mamy zakłócenia, wywalania sprzętu i takie przygody już miałem. 

Co do izolacji kabli też radzę do ekspertów pytania kierować nie wymądrzać się bądź przekreślać takiej możliwości zakłóceń!

Nie do mnie też bo nie jestem ekspert a przynajmniej się za takiego nie uważam a pisałem o dźwięku z odczucia, doświadczenia. Nie wiem w 100% jak te wszystkie kable są skonstruowane.

Co do usb c kto nie miał do czynienia w erze telefonów? Szybciej to się syfi czy wyłamuje a mam trochę akrobacji pod biurkiem. Nie postawie interfejsu na wzmacniaczu (który lubię mieć na górze) gdzie zatkam wentylacji czy na klawiaturze, bądź monitorze.

Można link do tych przejściówek?

Edytowane przez tulifi
Gość tulifi

(Konto usunięte)
43 minuty temu, przemak napisał:

Co do dźwięku i muzyki. Dynamika i cała reszta to też inny dział niż znajomość tylko elektroniki czy elektryki. Dynamika ekspresji itd.

17 minut temu, tulifi napisał:

No nie sprzeczajmy się już o słówka niech będzie masy a co za tym idzie np "złe pętle masy" czy coś w elektryce już nawet nie elektronice nie tak to mamy zakłócenia, wywalania sprzętu i takie przygody już miałem.

Zareagowałem, bo pisałeś o krótkich połączeniach a nie o masie. To dwie różne sprawy, których rozwiązaniem jest symetria.

18 minut temu, tulifi napisał:

Co do izolacji kabli też radzę do ekspertów pytania kierować nie wymądrzać się bądź przekreślać takiej możliwości zakłóceń!

Nie do mnie też bo nie jestem ekspert a przynajmniej się za takiego nie uważam a pisałem o dźwięku z odczucia, doświadczenia. Nie wiem w 100% jak te wszystkie kable są skonstruowane.

Jak pisałem, od grania kabli są tu odpowiedni ludzie. Ja nie. 

19 minut temu, tulifi napisał:

Co do usb c kto nie miał do czynienia w erze telefonów? Szybciej to się syfi czy wyłamuje a mam trochę akrobacji pod biurkiem. Nie postawie interfejsu na wzmacniaczu (który lubię mieć na górze) gdzie zatkam wentylacji czy na klawiaturze, bądź monitorze.

Jakoś nie udało mi się zepsuć choć ze dwa lata grałem, a uwalonych gniazd USB B widziałem już kilka - najczęściej pęka ten środkowy trzpień i zostają gołe blaszki, które od razu się wyginają.

20 minut temu, tulifi napisał:

Można link do tych przejściówek?

Jakieś zwykłe jack-cinch z allegro.

Co do dźwięku i muzyki. Dynamika i cała reszta to też inny dział niż znajomość tylko elektroniki czy elektryki. Dynamika ekspresji itd.

Tak, oczywiście. Tu kable jak najbardziej.

nagrywamy.com

Gość tulifi

(Konto usunięte)
19 minut temu, przemak napisał:

Zareagowałem, bo pisałeś o krótkich połączeniach a nie o masie. To dwie różne sprawy, których rozwiązaniem jest symetria.

Jak pisałem, od grania kabli są tu odpowiedni ludzie. Ja nie. 

Jakoś nie udało mi się zepsuć choć ze dwa lata grałem, a uwalonych gniazd USB B widziałem już kilka - najczęściej pęka ten środkowy trzpień i zostają gołe blaszki, które od razu się wyginają.

Jakieś zwykłe jack-cinch z allegro.

Tak, oczywiście. Tu kable jak najbardziej.

Proszę sobie zsumować bo nie wiem jak cytować po kolei na tym portalu.

Z tym "Tak, oczywiście. Tu kable jak najbardziej" słucham np radio 2 gdzie to odrębny temat od elektroniki ale po prostu odnalazłem kable dla siebie gdzie rzeczywiście słychać nie wiem jakim cudem elektronicznym bo nie znam pojęć ale słychać. Reszty słów już nie wyjaśniam bo widzę gra na słówka tu wychodzi.

Edytowane przez tulifi
14 minut temu, tulifi napisał:

Proszę sobie zsumować bo nie wiem jak cytować po kolei na tym portalu.

Z tym "Tak, oczywiście. Tu kable jak najbardziej" słucham np radio 2 gdzie to odrębny temat od elektroniki ale po prostu odnalazłem kable dla siebie gdzie rzeczywiście słychać nie wiem jakim cudem elektronicznym bo nie znam pojęć ale słychać. Reszty słów już nie wyjaśniam bo widzę gra na słówka tu wychodzi.

Przecież nie będę tu też na siłę wciskał usb c które też biorę pod uwagę ale wolę b bo jednak jest solidniejsze mechanicznie chyba nawet dziecko o większej wyobraźni to sobie wyobrazi od dorosłego gdzie wyobraźnia jest ważna jak za np kierownicą z wiadomych powodów nie jakieś profesorka czy "lekarskie okularki" bez obrazy.

Nic nie rozumiem. Może jakieś krótsze zdania, przecinki tu i ówdzie albo co? Chyba, że tak ma być, to ja spadam.

nagrywamy.com

Gość tulifi

(Konto usunięte)

Co do usb c które też biorę pod uwagę i nie udowadniam, nie wciskam tylko c czy komuś b a dla siebie biorę pod uwagę b to chyba nawet dziecko sobie wyobrazi że jest solidniejsze a wiadomo wyobraźnia jest potrzebna jak np za kierownicą prócz twórczości nie jakieś prezesowe czy lekarskie okularki bez obrazy bardziej chamskie i z tekstami typu w erę dyskietek. Steinberg ur12 jest dalej w obrocie/sprzedaży.

Edytowane przez tulifi

Co do usb c które też biorę pod uwagę i nie udowadniam, nie wciskam tylko c czy komuś b a dla siebie biorę pod uwagę b to chyba nawet dziecko sobie wyobrazi że jest solidniejsze a wiadomo wyobraźnia jest potrzebna jak np za kierownicą prócz twórczości nie jakieś prezesowe czy lekarskie okularki bez obrazy bardziej chamskie i z tekstami typu w erę dyskietek. Steinberg ur12 jest dalej w obrocie/sprzedaży.

Teraz rozumiem. To cześć.

nagrywamy.com

Gość tulifi

(Konto usunięte)
3 minuty temu, przemak napisał:

Teraz rozumiem. To cześć.

Powodzenia w rozumieniu i wyobraźni zarazem.

Edytowane przez tulifi
  • Pokaż nowe odpowiedzi